Non-fictie

John Carreyrou

Bloedfraude
Hoe een vrouw uit Silicon Valley de wereld belazerde
John Carreyrou


Een fascinerend boek over een jonge vrouw die op haar negentiende de universiteit van Stanford zonder diploma verliet om een bedrijf op te richten dat een revolutionaire manier van bloedonderzoek op de markt wilde zetten.


Elizabeth Holmes wist al op jonge leeftijd dat ze een succesvolle ondernemer wilde worden. Op haar zevende probeerde ze een tijdmachine te ontwerpen en ze vulde een compleet schrift met technische tekeningen. Rond haar tiende vroeg iemand op een familiefeestje haar wat ze later wilde worden. Elizabeth antwoordde dat ze miljardair wilde worden. (Op de achterflap wordt gesteld dat ze deze uitspraak op haar zevende deed.)


Het boek beschrijft een vrouw die, zonder gehinderd te worden door medische kennis, of kennis van bloedonderzoek, een bedrijf uit de grond stampt, dat zich juist op dat laatste wil richten. Oorspronkelijk denkt ze aan een pleister met micronaaldjes en ze stelt een patentaanvraag op voor een diagnosticerende armpleister, die eveneens behandelt. Later wordt dit concept verlaten en kiest men voor het systeem dat vergelijkbaar is met de handapparaatjes voor het meten van de bloedsuikerspiegel van diabetici.


Elizabeth Holmes, die zich steeds meer gaat spiegelen aan Steve Jobs, weet uiteindelijk de nodige investeerders te interesseren en een aantal machtige mensen achter zich te krijgen. Het bedrijf, dat Theranos genoemd wordt (een samenvoeging van de woorden 'therapy' en 'diagnosis'), groeit, maar drijft vooral op beloften voor een grootse toekomst. Het voert te ver om de hele geschiedenis hier uit de doeken te doen. In het boek wordt het een en ander uitgebreid beschreven. Het laat ook zien hoe verschillende teams onafhankelijk van elkaar werken en bijna tegen elkaar uit worden gespeeld.


Mensen die kritiek hebben op de gang van zaken kunnen direct vertrekken. De zaken verergeren als men daadwerkelijk bloedonderzoek gaat doen. De resultaten zijn onbetrouwbaar, maar mensen die daar op wijzen worden ontslagen, of vertrekken zelf, omdat ze het een en ander voor zichzelf niet meer kunnen verantwoorden. Met geheimhoudingscontracten probeert men te voorkomen dat deze zaken in de openbaarheid komen. Er wordt op allerlei manieren bedrog gepleegd. Zo worden er grote apparaten van Siemens en andere fabrikanten gebruikt, waarbij men de nodige fouten maakte, onder andere door stoffen te gebruiken die over de datum zijn. Deze apparaten worden ook uit elkaar geschroefd, om te zien hoe ze werken.


Bij de bloedonderzoeken gaat het nodige mis. Zo blijkt bij het onderzoek van een vrouw die met een piep in haar oren bij een arts komt, dat allerlei waarden bij een onderzoek door Theranos abnormaal hoog zijn. Ze wordt naar de eerste hulp van een ziekenhuis gestuurd, waar ze gedurende 4 uur aan allerlei onderzoeken wordt onderworpen. Bij een intern bloedonderzoek blijken al haar waarden normaal te zijn en mag ze weer naar huis. Als voorzorg een week later nog twee MRI-scans, die ook geen complicaties vertonen. Dan is ze gerustgesteld. Daar haar verzekering maar een beperkte dekking geeft, moet ze 3000 dollar uit eigen zak betalen.


Later gaat het boek over het gevecht dat de auteur van dit boek, die dan al een aantal kritische artikelen over Theranos heeft geschreven, moet voeren. Men dreigt met rechtszaken, niet alleen tegen de auteur, maar ook tegen de mensen van wie men vermoedt dat ze hem met informatie hebben geholpen. De auteur wordt door privédetectives in de gaten gehouden, om te zien wie hij ontmoet en wie er dus uit de school klapt.
Er wordt een film naar dit boek gemaakt en er is ook al een documentaire over deze zaak, waar op de websites hieronder meer te lezen valt.


Zie ook:
https://sciencebasedmedicine.org

https://medcitynews.com


ISBN 978 94 0160 985 2 | Paperback | 417 pagina’s | Xander Uitgevers | oktober 2018
Vertaald door Bill Oostendorp & Joost van der Meer

© Renate 14 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER