Non-fictie

Matt Haig

http://www.matthaig.com

 

Planeet Paranoia
Hoe de wereld ons in de war brengt
Matt Haig


Planeet Paranoia is autobiografisch. Matt Haig had jarenlang last van depressies en angstaanvallen en daarvan geeft hij de veranderende planeet de schuld. Hoe het dan komt dat zoveel mensen geen last hebben van depressies, tja, waar ligt dat dan aan?
Maar het is waar: de wereld is sterk veranderd in de afgelopen eeuwen en het houdt maar niet op.
Er zijn goede veranderingen, zoals de medische zorg, maar er is ook zoveel verkeerd.


Neem onderlinge communicatie: de paradox is dat er steeds meer mogelijkheden zijn om contact met anderen te hebben, via moderne media waarvan de mogelijkheden nog steeds niet allemaal ontdekt zijn, en die media worden ook volop gebruikt, maar tegelijk is er minder écht contact tussen mensen.
In  1665 schreef Samuel Pepys na de aanschaf van een voor die bijzonder nieuw snufje: het zakhorloge:


‘Maar mijn god, kijk toch eens hoe dwaas en kinderachtig ik nog ben, dat ik niet kan ophouden mijn horloge de hele middag in mijn hand te houden en honderd keer te kijken hoe laat het is, en dat ik neig bij mezelf te denken: hoe heb ik ooit zo lang zonder gekund. Maar ik weet nog dat ik sindsdien, toen ik het bezit ervan als een last ging ervaren, heb besloten er zolang ik leefde geen meer bij me te hebben.‘


Ziedaar dé oplossing voor al uw stress! Weg met die apparatuur.
Was het maar zo makkelijk...


In dit boek stelt Haig dat boeken een manier zijn om ruimte te heroveren. Duik in verzonnen werelden, waarin je kunt ontsnappen aan de werkelijkheid, maar waar altijd een waarheid te vinden is. Hoe bizar een verhaal ook is, stelt Haig, en hij kan het weten als schrijver van soms bizarre verhalen, er is altijd een waarheid te vinden, er is ook in een wereld vol monsters een kern te vinden waardoor je de band met de werkelijkheid juist versterkt.


Het merendeel, zo niet alles, van wat je leest in dit boek is helemaal niet opzienbarend. We weten dat best, maar het kan zijn dat mensen dit boek nodig hebben om hun ogen te laten openen, en dan te proberen een andere weg in te slaan. Indien gewenst.


Eigenlijk gebruikt Matt Haig nog te vaak het woord ‘moeten’. Men ‘moet’ niets.  Ook streven naar rust, naar geluk, het moet helemaal niet. Als je weet dat je last hebt van stress is het raadzaam om er iets aan te doen, en dan kunnen de redeneringen van Haig wel hulp bieden.


Voor die mensen is het een toegankelijk boek, zonder hoogdravende, quasiwetenschappelijke taal. Voorbeelden die uit het leven gegrepen zijn, herkenbaar dus.
Korte hoofdstukken en anekdotes verlevendigen het boek. Lijstjes, waarbij je je de vraag kunt stellen of nut hebben:

Hoe kom je uit bed:

1. Wakker worden.
2. Telefoon pakken.
3. 72 minuten op je telefoon staren.
4. Zuchten.
5. Uit bed stappen.’

Nou ja…


Matt Haig (1975) schreef romans, waaronder De Wezens. Zijn werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen en de filmrechten van zijn debuut The Last Family in England (2004) zijn gekocht door de productiemaatschappij van Brad Pitt.


ISBN 9789048845262 | Paperback | 288 pagina's | Lebowski | juni 2018
Vertaald uit het Engels door Monique ter Berg en Theo Schoenmaker

© Marjo,  27 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER