Non-fictie

Jasmine Hemsley

http://www.jasminehemsley.com

 

East by West
Gemakkelijke Ayurvedische recepten
Jasmine Hemsley


Zonder goede voeding hebben geneesmiddelen geen nut
Mét goede voeding zijn geneesmiddelen nauwelijks nodig

Charaka
Samita


Jasmine Hemsley had al een sterke interesse in gezond eten en de daarmee verband houdende balans tussen lichaam en geest.
Dankzij Ayurveda  (de oudste geneeswijze ter wereld) groeide die interesse uit tot een ware passie. In 2001 las zij haar eerste boek over Ayurveda  (ayur=leven, veda=kennis) en dat voelde aanvankelijk 'alsof ze een boek over ruimtevaarttechnologie in het Russisch' las.


In het begin vond ze het dus knap lastig om de Ayurvedische richtlijnen te begrijpen en te volgen. Daarover zegt ze: 'Implementeren van Ayurveda is als het leren van een nieuwe taal.' Maar hoe meer ze erover las en ging begrijpen, hoe meer ze inzag hoe waardevol deze 5000 jaar oude gezondheidsregels zijn.


Ayurveda is de moeder van alle gezondheidsstelsels vertelt ze ons. Het draait om het vinden van evenwicht tussen geest, lichaam en ziel. 'Ayurveda pakt de innerlijke onbalans aan die er voor zorgt dat we geen optimale gezondheid en genezing kunnen bereiken.' In tegenstelling tot de Westerse geneeskunst is volgens Ayurvedische principes, gezondheid niet de afwezigheid van ziekte maar het bereiken en in stand houden van evenwicht.


'Elke maaltijd is een kans om je lichaam te versterken en energie op te doen' [...]
'We zijn niet per se wat we eten. We zijn wat we verteren en in ons opnemen'
'Ayurvedische richtlijnen zijn zo ontworpen dat ze je gezondheid en welzijn versterken.[...]
'Ayurvedisch koken gaat meer over het volgen van richtlijnen dan het strikte navolgen van regels .'

De genoemde richtlijnen worden ons ook in een duidelijk overzicht gegeven. Eten volgens die richtlijnen houdt o.a. in dat je let op bepaalde voedselcombinaties. Vis en melk gaan bijvoorbeeld niet samen evenals fruit met yoghurt. Maar niet getreurd er zijn wel héél veel andere, erg smakelijke, combinaties mogelijk.
Ayurvedisch koken is dus geen dieet maar een manier van leven. Daarnaast wordt geadviseerd te mediteren en yoga-oefeningen toe te passen. Helaas worden zowel yoga, mediteren als leven volgens de Ayurvedische richtlijnen in het Westen veelal gezien als 'esoterische nonsense' of als een soort van religie gezien wat het absoluut niet is.


Na deze inleiding en verwijzing naar het hoofdstuk achterin het boek waarin Ayurveda nader uitgelegd wordt, en o.a. welk voedsel het beste bij een bepaald type (dosha's) past, volgt een uitgebreide beschrijving van kruiden en hun werking op lijf en leden en de recepten die tot mijn verrassing erg goed te bereiden zijn zonder heel bijzondere of exotische ingrediënten, waaruit blijkt dat ik feitelijk ook een licht vooroordeel had over deze vorm van koken.


Het recepten zijn opgedeeld in 9 hoofdstukken en begint met ochtendmelk, wat kruidige warme volle of amandelmelk inhoudt. Gouden melk (melk met kaneel, gemberwortel, kardamom en kurkuma) is de favoriet van de schrijfster maar er zijn meerdere recepten te vinden voor de ochtendmelk.


Het ontbijt bestaat niet uit de ons zo bekende boterham met beleg of yoghurt met muesli maar uit heel diverse combinaties van ei, noten, groente, purree in vele vormen, crepes enz. enz. Keus genoeg! Dus voor iedereen is er wel een aantrekkelijk ontbijt te vinden.


Voor de lunch of het diner worden zoete traktaties gegeten. 'Omdat de spijsvertering tijdens de lunch op zijn sterkst is. En 'omdat zoetigheid zowel het zwaarst te verteren als het het bevredigendst is, begin je met iets kleins en zoets. Met iets wat je in de juiste stemming brengt in plaats van zwaar voedsel te eten tot je verzadigd bent, om je vervolgens nog met pudding vol te stoppen.'


De gerechten voor lunch en diner zijn voornamelijk vegetarisch, hoewel vis en vlees niet vermeden worden, gezien de kip, lams en visgerechten. (Rund- en varkensvlees ontbreken) Bovendien is de schrijfster een voorstander van door beenderen getrokken bouillon. De gerechten bestaan uit pakti-schalen, soepen en stoofschotels, warme salades en vezelrijke gekookte maaltijden en pakti-gerechten. (smakelijke gekookte, gebakken of geroosterde gerechten)


Alles ziet er even smakelijk en aantrekkelijk uit. Bij elk recept worden eerst een verhaal verteld over een ingrediënt of het gebruik van het recept en soms waarvoor het dient (Lichaam versterken, kou verdrijven enz) De ingrediënten worden afzonderlijk en met de toegepaste hoeveelheden genoemd en de beschrijving van de bereiding wordt helder en stapsgewijs gegeven.
Er is ook een kleine 'apotheek' 'met geneeskrachtige theeën, [...] en eeuwenoude recepten om je door alles heen te slepen'


Het hele boek nodigt je uit om deze wijze van koken toe te passen en dat is precies wat de missie van de schrijfster was! Zij is daar dus ruimschoots in geslaagd.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789021568454 | Hardcover | 311 pagina's | Uitgeverij Kosmos | april 2018
Afmeting 26,3 x 21,8 cm | Uitstekend vertaald door Wilma Wedman

© Dettie, 20 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER