Non-fictie

Eleanor Shakespeare

Collage and Keep
Knip, plak, creëer, speel en verbeeld je leven
Eleanor Shakespeare


Dankzij dit fraaie boek kun je je op de 52 speelse, aantrekkelijke projecten storten die illustratrice en ontwerpster Eleanor Shakespeare bundelde. "Jij bepaalt zelf hoe je te werk gaat. Duik er middenin of begin bij het begin. Werk de opdrachten een voor een af, of doe er enkele tegelijk." staat in het voorwoord te lezen.


Maar wat is de bedoeling eigenlijk? Als je het boek doorbladert dan wordt dat al snel duidelijk. Je gaat je eigen - visuele - dagboek maken en wel door middel van collages, notities, foto's, plaatjes. Precies zoals jij het wilt doen. Het resultaat wordt een zeer persoonlijk dagboek waarbij je ook nog eens veel over jezelf leert.


Op de eerste 'doepagina' zien we bijvoorbeeld mooie groene flessen afgebeeld met daarbij de tekst: Welk moment zou je in een fles willen bewaren?
Dat vind ik al een lastige, er zijn er zoveel, maar welke springen er bovenuit? En zo wordt je door dit boek op een prettige manier aan het denken én aan het werk gezet.


Maar wat maakt het boek dan zo anders dan andere dagboeken? Dat is de vorm waarin het gegoten is. Elke opdracht is weergegeven op erg mooie afbeeldingen die uitnodigen om actie te ondernemen.
We zien bijvoorbeeld bij de opdracht 'Maak vallende bladeren van dingen die je achter je wil laten en afschudden' een prachtige foto van een heuvellandschap in een strakblauwe lucht met op de voorgrond een stam van een boom met een mooie verweerde bast. Schud hier staat bij die stam gemeld. © Eleanor Shaekspeare     © Eleanor Shaekspeare

Deze bovenstaande horlogeafbeelding met de vraag "wat zou je doen als je wat meer tijd had?" vind ik bijvoorbeeld ook erg mooi.  Evenals de kopzorgenafbeelding met de vragen: "Kun je een helpend hoofd gebruiken? Heb je veel aan je kop?" - Vul de hoofden met rotzooi -


Bij een afbeelding  van twee vrouwen op een bankje die uitkijken naar een lege pagina staat: "Creëer je perfecte uitzicht."
Op een andere pagina zien we een grote bol in een diepblauwe omgeving. Links staat: "Hoe zag jij de wereld als kind?" Rechts staat: "Hoe zie je de wereld vandaag?"
Erg leuk vind ik de opdracht 'Verklap je geheimen aan deze pagina's en naai ze dan dicht." Of "Maak een papieren slinger van mensen met wie je je verbonden voelt." op de afbeelding zien we uitgeknipte poppetjes van papier die met de handen aan elkaar vast zitten. Samen vormen ze een slinger.
Op de poppetjes zien we o.a. fotootjes van mensen.

Ik kwam tot de ontdekking dat de opdrachten/projecten eenvoudig lijken maar je ook op een  prettige manier confronteren met vragen waar je nog nooit bij stilgestaan hebt. En dát maakt het juist zo leuk.  Als je zou willen kun je elke week aan een nieuwe opdracht beginnen. Heerlijk lijkt me dat. Mijn handen jeuken alvast...

(Zie ook het filmpje over dit leuke, inspiratierijke boek)


ISBN 9789022332597 | Stevige paperback | 112 pagina's | Uitgeverij Manteau | 11 mei 2016

© Dettie, 20 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER