Non-fictie

Bianca Berends

https://www.biancaberends.com

https://www.facebook.com/artistbiancaberends

 

In het atelier
Een kijkje in de keuken van een kunstenaar
Bianca Berends


"Niet het eindresultaat maar het proces is belangrijk," was de wijze les die Bianca Berends meekreeg. En dat is precies wat zij ons in dit inspirerende boek laat zien. We mogen mee op reis in haar atelier waarin je je al gauw thuis voelt. Ze sleept je heerlijk mee door haar enthousiasme dat vooral ontstaan is na jarenlang in opdracht gewerkt te hebben als portretschilder.


Het verlangen naar vrij werk maken, kreeg steeds meer de overhand en uiteindelijk werd deze stap ook genomen, waarmee ze haar financiële zekerheid ook opgaf. Een gewaagde stap dus. Maar juist dàt is wat ze ook tegen mensen zegt wat betreft het schilderen. Dùrf uit je veilige wereldje te stappen en ga het aan, durf te experimenteren, kijk met andere ogen naar je werk. Maak fouten, dat geeft niet, als je maar wat doet! Wacht niet op inspiratie maar ga aan de slag.


Dat alles doet ze o.a. ook door dit boek te maken. Ze begint figuurlijk met een blanco bladzijde, het enige wat ze weet is dat haar thema 'Beach life' is. Maar hoe ze dat thema vorm zal geven weet Bianca nog niet, het proces zal haar leiden. Het bijzondere is dat ze ons vanaf stap één via foto's meeneemt in haar zoektocht naar invulling van haar thema.


Aanvankelijk zijn het probeersels op klein formaat papier. Het is vooral de uitwerking van gebruikte materialen die in het aanvangsproces de boventoon voeren. Er wordt geschilderd op glasplaten, er worden sjablonen gebruikt, ze experimenteert met fotoachtergronden maar ook met gescheurd papier, sjablonen, stempels, water met olie, zelfs op lijm wordt geschilderd wat ook een apart resultaat geeft etc. Dit geëxperimenteer maakt dat er uiteindelijk toch een richting ontstaat waarin het thema uitgewerkt kan worden. Als rode lijn van 'Beach Life' worden volgeschreven ansichtkaarten, opgeblazen tot groot formaat, gebruikt, die de fascinerende achtergrond gaan vormen.


Het is heerlijk om te zien wat al die experimenten opleveren. De voorkeur van Bianca Berends blijkt, tot haar eigen verrassing, uit te gaan naar werken met afbeeldingen met kinderen. Dit omdat kinderen zo prachtig kunnen opgaan in hetgeen ze zien en doen. Ze leven volledig in de huidige tijd. Bianca kan deze blijheid, interesse in wat ze zien en het genieten van het zand en strand erg mooi in haar kinderfiguren weergeven. Ze is een fantastische schilder.
We zien hoe ze experimenteert met achtergronden rond haar figuurtjes én we kunnen de opbouw van de kinderfiguren en achtergronden niet alleen in het boek volgen maar ook in haar eigen atelier, dankzij de vele QR-codes die het boek rijk is.


Het is zo enorm fascinerend en stimulerend om met de kunstenaar mee te mogen kijken. Als je de close-ups ziet van bijvoorbeeld een kindergezichtje bekijkt dan zie je ook wat écht schilderen inhoudt. Alles is kleur, soms vele kleuren bij elkaar die het geheel van het gezichtje vormen.
Haar website is ook een lust voor het oog, daar zijn veel van de uiteindelijke resultaten op te vinden. Bianca Berends heeft met dit boek zeker duidelijk gemaakt dat het proces allesbepalend is.
Dàt proces maakt alles!


Zie ook het interview met Bianca Berends met heel veel afbeeldingen uit het boek.


ISBN 9789090346748 | Hardcover | 192 pagina's | Pumbo.Nl B.V. | september 2021

Dettie, 9 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER