Non-fictie

Arie van der Bremer

Basisgids Composieten
Arie van den Bremer


Arie van den Bremer is al van jongs af aan gefascineerd door planten. Hij weet uit ervaring dat determineren met een traditionele flora vaak lastig is. Daarom besloot hij zich toe te leggen op het fotograferen van planten en het vastleggen van basiskenmerken. Eerder schreef hij Basisgids korstmossen en Basisgids grassen.


"Dit boek gaat over de plantenfamilie Composieten (Asteraceae). Composieten hebben een bloeiwijze die bestaat uit meerdere bloemen op een zogenoemd hoofdje. De bloemen zijn klein en staan dicht naast elkaar. Ze hebben vaak felle kleuren, maar niet altijd; soms zijn ze groenig, bruinig of grijs. Dit gaat vooral op voor kleine bloemhoofdjes."


"Wanneer is een plant een composiet? Voorwaarde is dat op de bloembodem een vrucht staat en niet een steeltje van een bloem.  [...] Het bloempje met de vrucht staat op een steeltje dat verbonden is met een verbrede stengel."


Het bovenstaande zijn enkele fragmenten uit het voorwoord en de inleiding van dit fraaie boekje. Waarschijnlijk zegt het de leek niet veel. Daarom staan er foto's en tekeningen bij.




Links zien we een bloemdoorsnede van een composiet, in dit geval de paardenbloem, en rechts de getekende doorsnede van een bloemhoofdje met namen erbij die in de bijbehorende tekst uitgelegd worden. (tekening Tom Huijbergs) Onder andere deze afbeeldingen verduidelijken wat een composiet nu precies is en hoe we die kunnen herkennen.

Om planten te kunnen determineren hebben we natuurlijk meer informatie nodig en die wordt ons deskundig en helder geleverd. We leren over de typen bloemen die voorkomen bij composieten. We lezen o.a. "Bij composieten kunnen vier typen bloemen worden onderscheiden: buisbloemen, straalbloemen, lintbloemen en franjebloemen." Ook deze typen worden met tekst en foto's nader toegelicht. Erg mooi zijn de detailfoto's van o.a. enkele afzonderlijke onderdelen van de bloemen.

Verder leren we o.a. over de verschillende rozetvormen waarin de bladeren van de plant verschijnen en de bladvorm van de plant zelf. Deze zijn ook belangrijk om de plant en zijn naam te kunnen opsporen, evenals de bloeiwijze "Het totaal van bloemen, bijbehorende stengels en blaadjes" van de plant. En zo lezen we nog veel meer over de eigenschappen en kenmerken van de composieten, zodat duidelijk is waar we op moeten letten en waaraan we de plant kunnen herkennen.

"Dit boek heeft als doel het determineren van composieten voor geïnteresseerden, van minder deskundigen tot leken, gemakkelijker te maken." schrijft Arie van den Bremer en dat is hem goed gelukt. Het gebruik van het boek is namelijk eenvoudig en duidelijk.

De planten zijn opgedeeld in kleur van de bloem - aan de zijkant van het boek zien we die kleuren met een kleurtab aangegeven -  en voorzien van hun Nederlandse én Latijnse naam.

Bij elke plant staan meerdere foto's en in een balkje onder de naam kunnen we via icoontjes de gegevens over de Composiet vinden zoals:
- welke type bloem het bloemhoofdje is (wordt toegelicht in het voorwoord)
- wat de diameter van het bloemhoofdje is
- wat de lengte van de steel in centimeters is
- welke maand de optimale bloeimaand van de composiet is.
Daaronder vinden we de gedetailleerde beschrijving van de kenmerken van de plant zodat we kunnen zien waar we op moeten bij het determineren. (zie foto)
Het determineren kan zo bijna niet meer misgaan.

In totaal worden er in dit boek 156 Composieten beschreven en zijn er ruim 600 toelichtende foto's afgedrukt.

Achterin het boek staat de bronverantwoording en de Nederlandse en wetenschappelijke namenindex.

Handig is dat op de achterkant van het boek een centimeter is afgedrukt (1 tot 23,5 cm) zodat je tijdens het bekijken van de composiet de bloem, stengel of bladeren kunt opmeten.

Kortom, een mooie, heldere en compacte gids voor beginners en gevorderden.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789050116121 | Paperback | 168 pagina's | Uitgeverij KNNV | april 2018
Formaat: 16,5 x 24 cm

© Dettie, 6 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER