Non-fictie

Hans Aarsman

Ik zie ik zie
De Aarsman collectie


In de Volkskrant staat iedere week een rubriek waar ik groot liefhebber van ben; De Aarsman collectie. Fotojournalist Hans Aarsman zoekt iedere week één foto uit en schrijft daar een column bij. Een bedrieglijk simpel concept. Bedrieglijk simpel omdat hij niet zomaar even een fotootje uitzoekt, maar iedere week via de persbureaus 20.000 foto’s bekijkt. Uit die foto’s maakt hij dan een selectie van 500, en uit die 500 kiest hij dan uiteindelijk dé foto die hem die week het meest raakt of ontroert. Soms grote wereldgebeurtenissen, soms kleine, alledaagse zaken.


Het tweede feit waarom het simpel lijkt maar niet is, is zijn commentaar. Hans Aarsman heeft het uitzonderlijke talent om je anders naar een foto te laten kijken. Hij duidt de context, heeft een enorme dosis kennis en achtergrondinformatie, maar los daarvan heeft hij de gave om het altijd weer voor elkaar te krijgen dat je dingen ziet in die foto, details, samenhang, blikken, wat dan ook, die je eerder niet zag. Of om je dingen af te laten vragen... wáárom is deze foto gemaakt, waarom gebeurd er dit of dat, of doen de mensen zo. Hij zet je aan het denken.


Ik heb er zelf een sport van gemaakt, ik kijk in de krant altijd eerst de foto tot in detail, en iedere week denk ik, nu heb ik écht goed gekeken, en toch is er altijd weer een detail of een samenhang die ik over het hoofd heb gezien. Hij léért de kijker kijken. Dat is precies zijn bedoeling met die rubriek, en bij mij werkt het dus. Los dat ik iedere week de bijbehorende foto zit te bestuderen betrap ik me er door de week heen ook vaak op dat ik een krantenfoto met de Aarsman-blik aan het bespeuren ben.
Dit boek bevat een selectie uit zijn krantenrubriek. Met de foto groot afgedrukt, en dan ook nog de bladzijde erna en detail, en natuurlijk zijn commentaar erbij. Verrassende foto’s van groot wereldnieuws tot kleine gebeurtenissen. Sophia Loren, Poetin, maar ook veel onbekende burgers, soldaten, slachtoffers, zelfs een aap, ze komen allemaal voorbij.


Een heerlijk boek om binnen hand bereik te hebben liggen om af en toe even in te lezen. En een aanrader voor liefhebbers van fotografie en wereldnieuws.


ISBN 9789057593581 Paperback 175 pagina's | Uitgeverij Podium B.V. | februari 2009

© Willeke, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER