Non-fictie

Mel Hartman

https://www.facebook.com/schitterendewereld

 

Hersenkronkels
Mel Hartman


In Hersenkronkels gunt Mel Hartman de lezer een openhartig kijkje in haar leven. Ze vertrouwt de lezer toe dat ze op haar achtendertigste al in de menopauze is en hierdoor soms monsterlijke buien heeft. Oded, haar echtgenoot, roemt ze meermalen om zijn vrouwelijke kanten. Mels interesse gaat vooral uit naar dromen. Tijdens haar studie psychologie heeft ze over dit onderwerp verschillende werkstukken, en ook haar scriptie, geschreven. Als ze zelf droomt dan heeft ze het liefst seks-dromen met vreemde, knappe mannen. Haar echtgenoot gunt ze geen rol in haar nachtelijke escapades want met hem heeft ze overdag al seks.

Mel is een huismus. Ze werkt thuis en misschien zou ze wat vaker haar boerderijtje moeten verlaten. Ze is bijvoorbeeld het winkelen een beetje verleerd en stapt tijdens een shopdagje met haar moeder, zich nergens van bewust, alleen gekleed in een onderbroek en broek het pashokje uit. Oeps!

Voor een goede grap is Mel altijd te porren. Haar familieleden kunnen er ook wat van. Mel’s vader zet wachtende voetgangers bij een stoplicht graag op het verkeerde been door ineens vrij luid “JA!” te zeggen. Hij en Mel liggen in een deuk wanneer de voetgangers onmiddellijk “en masse” in beweging komen en door rood lopen. Het is een beetje een vreemd gevoel voor humor misschien maar ik heb erg om deze anekdote gelachen.

Het boek bestaat uit een aantal gebundelde columns die te lezen waren in het online magazine Banger Sisters. Normaal gesproken ben ik  niet zo’n fan van columns maar met deze bundel heb ik me goed vermaakt. Het gaat allemaal niet over heel serieuze zaken en dat is ook wel eens prettig. De columns zijn vrolijk, vlot geschreven, grappig en bijdehand. Ik denk dat vooral de dertigers en veertigers onder ons dit boekwerkje wel weten te waarderen.

De Belgische Mel Hartman schrijft vooral in het Fantasy-genre. In Hersenkronkels haalt ze regelmatig De Fantasiejager-reeks aan. Sinds Mel leerde schrijven doet ze niets anders meer en ik vermoed dat ze ook nog lang niet uitgeschreven is. Wil je weten wat een Yoboca-club is dan doe je er goed aan dit boek te lezen.

ISBN 9789081848107| ebook | uitgeverij Eyra | januari 2012

© Annemarie, 10 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER