Non-fictie

Merel van Meurs, Toni Mulder

Bloemen
Land & Water
Liefde
Vrouwen

Vormgeving Mulder van Meurs


Vier mooi verzorgde boeken uit de serie 'Schatten uit het Rijksmuseum' met afbeeldingen van kunstwerken over bovengenoemde thema's. Op de linkerpagina staat het hele kunstwerk afgebeeld met de titel en de maker in het Nederlands en Engels. Op de rechterpagina is een detail van dat kunstwerk weergegeven. Vooral de details maken het tot een mooi kijkboek.


In het boek Bloemen staan natuurlijk schilderijen met bloemen afgebeeld in allerlei verftechnieken zoals olieverf, aquarel, achter glasschildering etc. Maar, en dat vind ik persoonlijk fascinerender, ook bloemen op wandbehangsel (zijde op linnen geborduurd) of bloemen als wandbekleding in een poppenhuis van Petronella Dunois. Adembenemend mooi is de afbeelding van een tafelblad met bloemen en insecten, ingelegd met paarlemoer, in ebbenhouten rand. Of het tafelkleed met een strooibloemmotief en de vier elementen, uitermate fijn geborduurd. En een röntgenfoto van een magnoliatak met vier bloemen lijkt een fijne pentekening. En wat te denken van zeer fijn porseleinen bloemen in tere kleuren. Voor mij, als liefhebber van glas, springen de ongelofelijk mooie glazen op hoge voet er uit. Op de detailfoto van bijv. Wijnglas met millefiori-bloemen zie je pas hoe kleurrijk deze piepkleine bloemen zijn. Een schitterend boek waardoor je gelijk naar het Rijksmuseum zou willen gaan om al deze kunstwerken in het echt te bekijken.


In het boek Land en water zijn het voornamelijk aquarellen en olieverfschilderijen die we te zien krijgen. De detailfoto geeft het watergedeelte weer. We zien water in al zijn vormen, van lieflijk beekje tot brede rivieren en natuurlijk ontbreekt de zee niet. Ook zien we waarvoor water allemaal gebruikt wordt zoals de scheepvaart, hengelsport, zwemmen, pootje baden
Persoonlijk vind ik het leuke aan de detailfoto's in dit boek dat je kan zien hoe de schilder te werk is gegaan. Op de foto van het hele werk zie je bijvoorbeeld een zee met op het strand wandelende mensen. Op de detailfoto zie je dat die kleurige wandelaars in enkele penseelstreken neergezet zijn. Je zou er soms nauwelijks een mens in herkennen.
Kortom, een boeken die het inkijken meer dan waard is.


In het boek Liefde vind je alle vormen van liefde weergegeven op wandkleden, schilderijen, prenten, tekeningen, foto's, glazen en borden of middels beelden, ornamenten, borden en ringen.
De titels zijn soms vermakelijk zoals: Mooy-Aal en haar aanbidders, Vrijend paar voor een venster, Liefkozend paar in een park door kinderen bespied of Voorname vrijage.
De afbeeldingen behelsen o.a. de liefde weergegeven uit de mythologie zoals afbeeldingen van Venus en Mars, Venus en Cupido, Venus en Adonis, Diana en Apollo, Jupiter en Mnemosyne, enz.
Natuurlijk kunnen afbeeldingen uit het geloof niet ontbreken zoals bijvoorbeeld de Madonna met kind, Adam en Eva, Joachim en Anna.
Daarnaast zien we Japanse prenten, een foto van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton hotel of schilderijen van bewonderende jongens die praten met meisjes die met zedig neergeslagen ogen zitten te borduren of te breien, en nog veel meer.


In het boek Vrouwen ontbreken vanzelfsprekend Vermeer (o.a. Melkmeisje, Brieflezende vrouw) en Rembrandt (o.a. oude vrouw, afgebeeld als profetes Anna) niet.
De andere vrouwen in dit boek staan veelal op een 'staatieportret'. Ze zijn, zoals voor hun tijd gebruikelijk, vrij stijf afgebeeld in schitterende kleren waarbij je bewondering moet hebben voor de gedetaileerde weergave van de stoffen en kant. Toch, en dat leer ik door dit boek, gaat mijn voorkeur uit naar de modernere schilders. Er zit meer leven in. Degas, Max Pechstein, Breitner, Ito Shinsui, Toulouse Lautrec, Munch... zij beelden échte vrouwen uit en niet de keurige, lieflijke dames op de staatieportretten.
Ongekend mooi is het borstbeeld van Charles Samuel getiteld Nele gemaakt van ivoor en vruchtenhout.
Opnieuw een boek dat bijzonder mooi verzorgd en zeer de moeite van het bekijken waard is.


Gemaakt in samenwerking met Het Rijksmuseum


Bloemen: ISBN 9789086890118 | Paperback | 220 pagina's | Nieuw Amsterdam | juli 2008
Liefde: ISBN: 9789086890088 | Paperback | 220 pagina's | Nieuw Amsterdam | juli 2008
Land & Water: ISBN: 9789086890095 | Paperback | 220 pagina's | Nieuw Amsterdam | juli 2008
Vrouwen: ISBN 9789086890101 | Paperback | 220 pagina's | Nieuw Amsterdam | juli 2008
Illustraties: 240-300 fullcolour afbeeldingen
Afmeting van elk boekje: 15 x 15 cm

© Dettie, januari 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier