Burgermeester
kookboek
Dion Eggen, Justus W. de Nijs & Vincent van Olphen
Burgermeester is een idee van drie Amsterdamse schoolvrienden, op zoek naar goed, eerlijk en betaalbaar eten.
De drie vrienden vroegen zich namelijk af waarom je nergens échte hamburgers kunt eten. De fastfoodhamburger is overal te koop maar waarom is er zelden een echt goede en lekkere hamburger te bestellen? Het idee voor een restaurant speciaal voor hamburgers was geboren.
Ze gingen op zoek naar de beste ingrediënten, met andere woorden op zoek naar kwaliteitsvlees, vers gebakken brood en zelfgemaakte garnituren en sauzen zonder toevoegingen. Het restaurant werd geopend en kreeg de naam Burgermeester. Vijf jaar later bleek het idee een schot in de roos en nu kunnen we dankzij dit boek zelf ook die hamburgers maken.
Het boek begint met het brood dat zelf gebakken wordt. Dat brood moet aan speciale eisen voldoen want het brood moet de hamburger niet overheersen maar ondersteunen. Het mag niet te hard en te zacht zijn. Kortom het is nog een hele kunst het juiste hamburgerbroodje te bakken. Maar in dit boek wordt via foto's en tekst nauwgezet verteld hoe je zo'n perfect hamburgerbroodje kunt maken.
Natuurlijk wordt er verse sla gebruikt maar ook de mayonaise wordt zelfgemaakt. Maar er worden ook enkele mayonaisemerken genoemd die ook uitstekend voldoen. En dan volgt nog de ketchup. Volgens de schrijvers geven zij het recept van de lekkerste ketchup die er is.
De hamburgers zelf worden onderverdeeld in hamburgers van rundvlees, lamsvlees, gevogelte, wild, vis en vegetarische hamburgers.
De runderhamburgers worden van goed rundergehakt gemaakt. Voor de luxe recepten wordt het gehakt zelf gemaakt van mager vlees.
Dit houdt in dat je geen kant en klaar gehakt koopt maar het vlees fijnsnijdt.
Er staat zelfs een hamburger met ganzenlever en truffelmayonaise in. Er wordt bij verteld hoe ganzenlever verkregen wordt, veelal door dwangmatige voeding, maar je kunt ook de veel duurdere 'natuurlijke' ganzenlever kopen, wat ook aangeraden wordt omdat het gewoon beter van smaak is.
De lenteburger met witte asperges, pancetta en hollandaisesaus lijkt me gezien de ingrediënten ook erg lekker, en alles is vers natuurlijk.
Van lamsvlees worden ook verrassende broodjes hamburger gemaakt. Wat te denken van een berberburger? Waarin ras el hanout (Marokkaanse specerijen) gebruikt wordt en humus yoghurt mayonaise.
Bij het hoofdstuk gevogelte komen o.a. de pekingeendburger en kalkoenburger voorbij vliegen.
Onder wild wordt ook big, kangoeroe en struisvogel verstaan. De kangoeroeburger wordt met witlof, appel en bosui gemaakt.
Zelf was ik erg benieuw naar de vegetarische burger omdat vegetarisch eten toch nog vaak een ondergeschoven kindje is in kookboeken.
Er staan zes recepten voor een vegetarische burger in, net zoveel als hamburgers van rundvlees en gevogelte dus dat valt alles mee.
Vooral de manchegoburger met kweeperencompote, de geitenkaasburger met mangochutney en de falafelburger met gegrilde groenten en parmezaan spreken me erg aan. Daarnaast staat er nog een recept in voor een linzenburger met rode pesto, een pompoenburger met hazelnoot, spinazie en gorgonzola en een spinazieburger met atjar in.
De visburgers doen je ook watertanden. Wat te denken van een sushiburger of een tonijnburger met zeekraal en limoenmayonaise?
De zeer aantrekkelijke recepten worden duidelijk uitgelegd en waar nodig staan er foto's bij zodat er niets mis kan gaan.
Naast de recepten voor de hamburgers staan er erg smakelijke groenten- en sausrecepten in het boek.
Alle hamburgers en ingrediënten zijn bovendien erg mooi gefotografeerd door Valentine Harmsen.
Voor de liefhebbers van hamburgers én bijzondere recepten is dit boek echt een must have.
ISBN 9789048812011 Hardcover 192 pagina's Uitgeverij Carrera december 2011
© Dettie, 30 januari 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER