Non-fictie

David Fontana

De geheime taal van symbolen
Een geïllustreerde gids met verborgen betekenissen
David Fontana


Het rijk geïllustreerde boek bestaat uit twee delen.  Deel 1 Inleiding in de symbolenleer begint als volgt:


"De neiging om in symbolen te denken is de mens aangeboren. We bezitten een diepgewortelde bereidheid om het een door iets anders te laten vervangen. We zien een afbeelding en zijn bereid daarin een landschap of gezicht te zien; we lezen woorden die de plaats innemen van ideeën."

Verderop staat:
"Symboolwerking heeft iets mysterieus, zelfs magisch in zich. Zonder dit mechanisme zou de mens niet zo'n rijk innerlijk landschap kennen. In de associaties rondom allerlei doodgewone woorden als huis, hond, haar, zee en maan ligt een gigantische hoeveelheid betekenis en emotie opeengestapeld, een bron van belangrijke waarden in ons leven."


Inderdaad als je het woord huis in gedachte neemt dan kunnen er allerlei associaties ontstaan. Het gebouw, het eigen huis,  thuis, de kindertekening van een huis enz. Bij ieder zal dat anders zijn.
Er zijn allerlei tekens, emblemen en symbolen die ook allerlei associaties oproepen. Een dollarteken associeer je met geld. Toch zijn tekens en emblemen anders dan symbolen. Volgens de schrijver scheppen echte symbolen zichzelf. Waar tekens en emblemen worden vergeten, meteen nadat ze in ongebruik zijn geraakt, leven symbolen voort omdat ze verbonden zijn aan blijvende geestelijke waarden. Symbolen lijken te zijn ontstaan uit ons collectief onbewuste.
Ook mythen, sagen en legenden hebben grote symbolische waarde. Evenals gebouwen, denk aan de christelijke kerk als gebouw dat het symbool is voor het huis van God. In de kerk is bijna altijd een kruisvormig grondplan én een koepel. De kruisvorm vertegenwoordigt de kruisiging van Jezus en de koepel staat voor het hemelgewelf. Ook de glasschilderingen vertellen verhalen. Vroeger toen veel mensen niet konden lezen waren deze schilderingen het 'verhaal'.
Maar er zijn ook symbolen die een bepaalde groepering dienen zoals de symbolen die de Rozenkruisers gebruikten. Ook de symbolen van de vrijmetselaars zijn alom bekend zoals de passer en winkelhaak.


In deel 2, De wereld van symbolen, zijn de symbolen opgedeeld in thematische hoofdstukken zoals bijvoorbeeld 'de kosmos' waar de symboliek van bijvoorbeeld de zon en de maan besproken worden maar ook astrologie, zowel de Chinese als de Westerse.
Het thema 'Natuur' omvat de symboliek van o.a. bomen, deze worden bij naam en hun betekenis genoemd. De linde staat bijvoorbeeld voor waarheid, de laurier voor kuisheid en overwinning, de olijfboom voor vrede enz. Maar ook fruit heeft zijn symbolische waarde, de bananenplant bijvoorbeeld is in het boeddhisme een symbool voor de nutteloosheid van al het aardse omdat hij onvruchtbare trossen afgeeft.
Een abrikoos staat bij de Chinezen voor scholing, Confucius zou zijn studenten onder een abrikozenboom hebben onderwezen. De ananas is in Europa het symbool voor welvaart en gastvrijheid.
De taal van bloemen moge bekend zijn.
De dieren zijn natuurlijk ook een belangrijke symboolbrenger. De ooievaar, de slang, de uil, de pauw, de leeuw, de duif. Deze dieren roepen onmiddellijk een associatie op met geboorte, verraad, wijsheid, trots, kracht, vrede.
Verder wordt de symboliek van kleur, kleding, eten en drinken, getallen, dood, leven etc. besproken.

Het boek is voorzien van veel prachtige illustraties in kleur. Bij de afbeeldingen staat een uitleg. Op de twee pagina's over Taoïsme bijvoorbeeld zie je een schitterende kimono waarop veel symbolen geborduurd zijn. Naast die kimono zie je tekeningetjes van die symbolen en de uitleg. Ook zie je een wierookbrander die in drie delen opgebouwd is en drie poten heeft. Dit vertegenwoordigt de drievuldigheid van hemel, aarde en mensheid. Daarnaast is er nog een gewone tekst die het taoïsme in het kort toelicht.


Het is een boek waarin je telkens een stukje leest. Een boek waardoor je veel opsteekt over allerlei symboliek die je normaal gesproken ontgaat.
Het maakt je belevingswereld groter. Het is inderdaad een gids, en wel een die je wegwijst maakt in de wondere wereld van de symbolen.


ISBN 9789043913546 Paperback met flappen 191 pagina's | Tirion | september 2010
De vertaling hiervan moet een enorme klus geweest zijn en de vertalers verdienen dan ook een groot compliment
De vertalers  zijn: Lily van Haren, Karin van Gerwen en Ed van Eeden

© Dettie, 26 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER