Non-fictie

Jang Jin-Sung

Over de grens
Jang Jin-Sung

Van hofdichter tot staatsvijand. Het waargebeurde verhaal van een voormalige insider van het Noord-Koreaanse regime.


Jang Jin-Sung werd op achtentwintigjarige leeftijd uitverkoren tot ‘hofdichter’ van Kim Chŏngil. Aan zijn relatief comfortabele leven als lid van de inner circle van de Noord-Koreaanse leider komt abrupt een einde als hij een geheim buitenlands boek uitleent aan een vriend die het vervolgens laat liggen in de metro. Omdat ze vrezen voor hun leven proberen ze enkele dagen later via China naar Zuid-Korea te vluchten, een uiterst gevaarlijke onderneming, met achterlating van hun familie, vrienden en alles wat ze ooit gekend hebben.


Het is een waargebeurd verhaal maar het leest bijna als een thriller en dan ook nog eentje die je niet snel meer weg kunt leggen als je er eenmaal aan begonnen bent. Samen met een vriend begint Jang Jin-Sung aan een ontsnapping uit een land met een regime dat ons onvoorstelbaar voorkomt. Maar het bestaat wel! Heel veel van wat in dit boek beschreven wordt is eigenlijk te bizar voor woorden. Hoe is het toch mogelijk dat een dergelijk regime miljoenen mensen in zijn greep houdt? Dat een leider miljoenen mensen in armoede laat leven, in concentratiekampen stopt en hersenspoelt op een zodanige manier dat ze echt denken dat hun Grote Leider nog groter is dan God? Het boek laat je achter met het gevoel dat de wereld hier eigenlijk moet ingrijpen. De vriend overleeft de tocht niet want hij pleegt zelfmoord na opgepakt te zijn.


Dat iemand het land moet ontvluchten omdat hij een 'verboden boek' per ongeluk in de metro laat liggen is op zich al waanzinnig maar de beschrijvingen van het dagelijks leven in Noord-Korea geven ons een inkijkje in een wereld waarvan je geen idee hebt dat die bestaat. Jang Jin-Sung vlucht naar China maar wordt daar achtervolgd door de Chinese politie en is absoluut niet welkom in dat land. Uiteindelijk weet hij de ambassade van Zuid-Korea binnen te komen en kan zijn verhaal op papier gezet worden. Alles en iedereen heeft hij achtergelaten en hij zal waarschijnlijk nooit meer contact kunnen hebben met zijn familie. Dat kan hen in een gevaarlijke situatie brengen. De vlucht van Jang Jin-Sung zelf was onvermijdelijk want hij zou niet alleen in een concentratiekamp geëindigd zijn maar ook zijn ouders en grootouders zouden dat lot ondergaan. Het is een Noord-Koreaans systeem dat 'Schuld door associatie' heet.


De beschrijvingen van wat zich onder dit absurde regime afspeelt, grenzen aan het onwaarschijnlijke. Japanse tieners die ontvoerd worden en gehersenpoeld weer teruggestuurd worden naar hun land. Een land waar geen papier genoeg is om boeken uit te geven en daarom alleen gedichten die de grote leider verheerlijken toestaat. En zo gaat het maar door. Ook Jang Jin-Sung geloofde alles wat hem wijsgemaakt werd over het land en het regime tot het moment dat hij de grote leider in werkelijkheid leerde kennen en hij zag hoe die in rijkdom leefde terwijl hij op televisie het volk doet geloven dat ook hij slechts één bolletje rijst per maaltijd op zijn bord krijgt. Wat dit allemaal mogelijk maakt is de totale isolatie van het land en zijn volk. Alles wat de mensen te zien en te lezen krijgen is indoctrinatie en hersenspoeling op hoog niveau. Nimmer worden ze in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van beelden en woorden die van buiten Noord-Korea komen en dus kunnen ze hun situatie niet vergelijken met de buitenwereld.


Wat het lezen van het boek wel afremt zijn alle Noord-Koreaanse en Chinese (plaats)namen. Verder is het een inkijkje in een wereld waarvan je eigenlijk niet kunt geloven dat die echt bestaat en vooral dat we die laten bestaan.


“Over de grens” is het waargebeurde verhaal van Jang Jin-Sung’s gevecht voor vrijheid, verworven tegen een zeer hoge prijs. Een uniek boek waarin het Noord-Koreaanse regime voor het eerst van binnenuit wordt beschreven. Het boek werd vertaald en van een voorwoord voorzien door Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.


ISBN 9789029589635 | Paperback | 376 pagina's | De Arbeiderspers | november 2015
vertaald door Remco Breuker

© Jeannette, 20 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER