Non-fictie

Saul Friedländer

Interview met Saul Friedländer

 
non-fictie

Nazi-Duitsland en de Joden


Nazi-Duitsland en de Joden bestaat uit twee delen:
deel 1 De jaren van vervolging 1933-1939 en
deel 2 De jaren van vernietiging 1939-1945.


In deel 1 wordt beschreven hoe het leven van de Joden, nadat Hitler aan de macht is gekomen, volkomen onmogelijk wordt gemaakt. De Joden worden zonder enige reden van alles beschuldigd, van het bolsjewisme tot aan het liberale kapitalisme, en door doorvoering van de ene na de andere wet maatschappelijk uitgerangeerd. In eerste instantie werd het met de Wet op de Ambtenarij voor talloze Joden verboden overheidsfuncties te vervullen. Even later werden met de invoering van de zogenaamde Neurenberger rassenwetten de Joden van al hun rechten beroofd. Wat dit betekende, wordt door het hele boek voelbaar gemaakt door dagboekaantekeningen, brieven en andere teruggevonden notities van degenen die met deze mensonterende toestand werden geconfronteerd. Veel Joden probeerden deze onleefbare situatie te ontvluchten, talloze anderen konden dat niet of hoopten op betere tijden. Ondertussen lieten de katholieke als de protestante kerk nauwelijks van zich horen. Als ze al iets van zich lieten horen dan was het voornamelijk voor de tot het christendom bekeerden Joden.
Na een rede van de propaganda minister Goebbles waarin het Duitse volk tegen de Joden werd opgehitst vond in de nacht van 9 op 10 november 1938 de Kristallnacht plaats. Er werden 267 synagogen in brand gestoken, zo’n 7500 winkels en bedrijven verwoest en 91 Joden vermoord. Enkele dagen na deze waanzinnige woede-uitbarsting werden 30.000 Joden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd.


Deel 2
Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd uiteindelijk besloten tot de totale vernietiging van de Europese Joden. Als beesten werden de Joden uit alle delen van Europa samengedreven in getto’s, steeds onzeker of zij de volgende dag nog haalden vanwege honger, ziekten en altijd het gevaar om afgevoerd te worden naar de concentratiekampen om massaal te worden vermoord in de gaskamers, of op afgelegen plekken te worden geëxecuteerd. Huiveringwekkend is om te lezen hoe de Nazi’s terwijl overduidelijk de oorlog verloren was de laatste maanden nog zoveel mogelijk Joden probeerden te vermoorden. Deze weerzinwekkende geschiedenis wordt door Saul Friedländer, een ongelofelijke prestatie voor iemand wiens ouders zijn vermoord, op indringende wijze beschreven met gebruikmaking van teruggevonden dagboekaantekeningen en notities van slachtoffers.


Nazi-Duitsland en de Joden is een uitermate aangrijpend boek dat je regelmatig naar de strot vliegt over zoveel onbegrijpelijke wreedheid die onschuldige mensen is aangedaan. Na het lezen van dit boek vraag je jezelf in diepe vertwijfeling af wat het woord beschaving betekent? Als beschaving niets meer is dan een akelig dun schilletje waarmee ons gedrag gepaard gaat, dan is het des te belangrijker door het lezen van dit monumentale boek ons daarvan bewust te zijn.


Hardcover | 1400 Pagina's | Nieuw Amsterdam/ Lannoo ISBN10: 9078230037 | ISBN13: 9789078230038 vertaling Margreet de Boer

© Cavendish, november 2007

Voor meer informatie over Saul Friedländer, klik op de afbeelding van het boek

Lees de reacties en/of reageer klik hier!