Non-fictie

Marleen Janssen

Dit zouden alle vrouwen (en alle mannen) moeten weten
Marleen Janssen


Waarom tobben mensen zo vaak met en in de liefde, waarom lukt het vaak niet de spannende verliefdheid van het begin vast te houden, waarom strandt één op de drie relaties en waarom ligt de scheidingspiek in huwelijken zo nadrukkelijk tussen de vier en de zeven jaar?
Marleen Janssen, journalist voor Linda en Libelle, vroeg zich dit al jaren af als ze naar haar eigen leven en de levens van haar vriendinnen keek.
Het antwoord op al die vragen vond ze pas toen ze zich meer in de taoïstische kijk op de liefde begon te verdiepen.
De taoïsten leggen in alles de nadruk op het ritme van de natuur, alles heeft zijn eigen vaste tijd en ritme en zijn eigen stadia, ook de liefde. Als je weet welke stadia er zijn en ze herkent, kan dat veel paniek en relatiebreuken voorkomen.


Het eerste stadium, we kennen het allemaal, is de verliefdheid.
Als je verliefd bent, bekijk je alles door een roze bril, je ziet alleen het mooie en leuke van de ander en bent zelf ook op je allerleukst en -mooist.
De taoïsten maken echter duidelijk een scheiding tussen verliefdheid, de basis voor een langdurige relatie, en belustheid om de seks.
Belustheid biedt geen kans op een duurzame relatie. One night stands worden, als je op zoek bent naar een langdurige relatie, dan ook nadrukkelijk afgeraden omdat je dan een relatie bouwt op lust in plaats van op iemand leuk vinden om wie hij is.
Relaties die gebaseerd zijn op verliefdheid (ik vind jou erg leuk) en relaties die gebaseerd zijn op begeestering (geestverwantschap, jij bent het nu, voor altijd en daar komt geen ander meer tussen) bieden wel kans van slagen. - De laatst genoemde vorm is de hoogste vorm en biedt de meeste kans op een lange stabiele relatie. -

Om jezelf een zo goed mogelijk kans op een langdurige liefde te gunnen raden de taoïsten aan de zeven sluiers van de liefde te hanteren, dat zijn zeven oplopende stadia, van een kus op de wang waar kinderen mee beginnen, tot “echte” seks. Stadia die fase voor fase doorlopen moeten worden en waar je vooral alle tijd voor moet nemen.
Onthaasten is wat dat betreft de belangrijkste tip die de taoïsten voor ons hebben. Duik je meteen de eerste maanden het bed in met iemand dan ontzeg je jezelf alle andere fasen en ontneem je jezelf de mogelijkheid om een stabiel fundament onder je relatie te leggen.
Bovendien geef je jezelf, door de tijd te nemen, de kans om iemand echt goed te leren kennen, zodat de kans dat je met een “foute” man of vrouw in een langdurige relatie stapt in ieder geval kleiner is dan wanneer je je meteen in een seksuele relatie stort.

De eerste jaren van een relatie staan in het teken van de hechting en het van elkaar leren. Dit wordt de symbiotische fase genoemd en duurt meestal vier tot zeven jaar.  Het is de meest belangrijke periode van de relatie, hier wordt het fundament gelegd voor de lange termijn, het relatieanker, zoals de taoïsten zeggen.
Na die periode komt de fase dat de partners zich, net als pubers bij hun ouders, wat losser van elkaar moeten maken en meer hun eigen dingen moeten gaan doen. Dit is precies de periode dat het vaak mis gaat in relaties. De verliefdheid is weg, de seks wordt vaak wat minder en er komt wat meer afstand. Volgens de taoïsten gaat het dan dus juist goed en loop je op “schema”. Belangrijk is wel dat je elkaar goed in het oog houdt blijft houden en niet in de steek laat.
Na die zeven jaar begint er weer een nieuwe fase en komen die andere fasen en gevoelens vanzelf weer terug.
Alleen zijn veel relaties in de tussentijd al gesneuveld, niet voor niets ligt de scheidingspiek tussen de vier tot zeven jaar huwelijk.

Het boek is overigens geen pleidooi om nooit te scheiden, uiteraard zijn er wel degelijk situaties dat het echt niet meer gaat om welke reden dan ook, maar het doet wel een appel op iedereen om eerst eens goed te kijken in welke fase de liefde verkeert, of de problemen daar soms mee te maken hebben en misschien juist wel heel gewoon en zelfs gezond zijn.
Relaties zijn als seizoenen, iedere periode is anders en net als bomen die in de winter wel dood lijken maar dat niet zijn, kan er juist daarna nog een mooie bloeiende lente aanbreken.

Het boek is doorspekt met veel quotes van en verhalen over vrouwen in een bepaalde fase van de liefde. Het is daardoor geen zware kost geworden, maar makkelijk leesbaar en zeer herkenbaar.
Ik vond vooral de oproep tot traagheid in de liefde verrassend in deze tijd die toch vaak vooral op snelle liefde en seks gericht is. Alles heeft zijn tijd en seizoenen in dit leven, waarom de liefde niet.


ISBN ISBN 978 90 225 7304 4 Paperback 206 pagina's Uitgeverij Boekerij bv, 14 februari 2015

© Willeke, 6 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER