Non-fictie

Erica Pierik

Op zoek naar rust
Erica Pierik


Soms loop je langs een huis en dan zie je iemand languit liggend op de bank een boek lezen. Diegene is in totale rust, de rust straalt er gewoon vanaf. Daar kan ik jaloers op zijn. Ik sta namelijk altijd aan. Ik lees wel maar nooit in die volle overgave, in die totale rust, zoals die vrouw op de bank. Waarom kan ik dat niet? Waarom is er altijd onrust?

Erica Pierik heeft daar ook last van en schreef er dit boek over. - Daarom trok haar boek mij ook zo aan. - De schrijfster heeft fantastisch werk, wat ze ook graag doet, een prettige relatie, een fijn huis. Maar toch is er altijd die onrust in haar lijf, die chaos in haar hoofd.


"O zo vaak werd ik knettergek van mijn gedachten. Ze raasden maar door, als een kudde dolle paarden.
Was het maar een kudde paarden, want dan zouden ze nog allemaal één kant op rennen. Maar mijn gedachten schoten alle kanten op, kenden geen logica geen samenhang. Ze zorgden ervoor dat ik elke paar minuten opstond omdat mij 'iets te binnen schoot' dat ik moest doen, opschrijven of kopen. [...]


Ik ben onrustig, altijd in beweging en veel, heel veel met woorden bezig. Altijd in het hoofd.
De geest, dat was ik. Mijn lichaam was van mijn geest. [...]
Ik omschreef altijd met woorden een gevoel, in plaats van mijn gevoelens te ondergaan. De ervaring zelf was niet belangrijk, alleen de ervaring die beschreven was."


Die onrust begon steeds meer op de schrijfster te drukken. Bovendien had ze altijd rugpijn, ze wist ook ergens wel dat die pijn met haar onrust te maken had. Maar hoe kun je dingen zodanig veranderen dat je meer rust krijgt? Helemaal als je een erg gedreven persoon bent, die iets van belang wil neerzetten in werk en leven.


Erica Pierik besloot een 'reis' naar rust aan te gaan en vertelt ons daarover. Het prettige van dit boek is echter dat we nu eens niet allerlei oplossingen voorgeschoteld krijgen als zijnde dé oplossing, geen 'als je dit of dat maar doet dán ben je voor eeuwig rustig'. Nee, we krijgen geen kant en klaar stappenplan, wat vaak tot nog meer frustratie leidt, we krijgen geen Zen of Halleluja verhaal. Wat we wèl te lezen krijgen, is de zoektocht naar een eventuele manier om te kunnen omgaan met die onrust zodat er uiteindelijk minder chaos in het hoofd komt en een minder pijnlijk lijf tot gevolg heeft. En dat is een verademing tussen al die 'wonder'boeken. 


Natuurlijk probeert Erica Pierik, zoals zo veel mensen, de onrust op te lossen met mediteren, natuurlijk leest ze allerlei (hulp)boeken en volgt ze webinars. Maar het zijn allemaal speldenprikjes die bij elkaar wel een klein beetje voordeel opleveren maar de onrust blijft. Het eeuwige denken blijft. Soms weet ze al tijdens het plannen van rustmomenten in haar agenda, dat dát het niet gaat worden. De wil is er wel maar het voegt gewoon niet naar de persoon die zij is.


 Erica Pierik maakt ons deelgenoot van haar gedachten rond haar zoektocht naar meer rust en een zinvol leven, zonder chaos in haar hoofd. Het is een zoektocht met vallen en opstaan. Soms denkt ze dat ze de rust eindelijk gevonden heeft maar dat blijkt tot haar frustratie maar tijdelijk te zijn en zo gaan haar emoties heen en weer, van blijdschap tot dip.


Mooi is ook dat ze middels korte flashbacks uit haar jeugd en latere voorvallen, laat zien hoe het komt dat ze zich patronen eigen heeft gemaakt, hoe ze zich aangepast heeft aan haar omgeving, hoe ze zich bepaalde handelingen heeft aangeleerd die eigenlijk helemaal niet bij haar horen.


Het hele boek is een fascinerende reis die veel stof tot nadenken levert over het leven en hoe je jezelf kan tegenwerken én meewerken. Het is voor mij een bijbelboekje geworden, ofwel een boek dat vol papiertjes zit bij de stukken die ik vaker wil lezen en belangrijk voor me zijn. Alleen de herkenning van wat Erica Pierik schrijft is al fantastisch. Kortom, voorlopig is het boek mijn systeem nog niet uit!
Dank Erica, dank uitgever!


ISBN 9789079735204 | paperback - pocketformaat | 202 pagina's | Uitgeverij Het Hogeland | maart 2021

© Dettie, 6 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER