Non-fictie

James Bowen

De wereld volgens Bob
James Bowen


Dit is het vervolg op 'Bob de straatkat' en het verhaal loopt tot de presentatie van het eerste boek. James maakt weer het nodige mee met z'n leuke rode kater. Hij komt helemaal van de drugs af en krijgt een boekcontract aangeboden. Bovendien krijgt hij weer wat meer contact met z'n ouders, terwijl hij ook nog een zeer beroemde muzikant ontmoet.
Naast deze positieve berichten gebeuren er ook weer de nodige minder aangename dingen in het leven van James. Zo krijgt hij een paar keer gezondheidsproblemen, die mede door z'n drugsverleden voor de nodige problemen zorgen. Ook Bob heeft op een gegeven moment nog wat problemen. Het leven op straat blijft hard en het feit dat James een contract voor het schrijven van een boek krijgt, zet wat kwaad bloed. Hij krijgt te maken met valse aangiften en raakt op een gegeven moment z'n vergunning om de straatkrant te verkopen tijdelijk kwijt. Als hij deze terugkrijgt, is z'n vaste standplaats door iemand anders ingenomen.


Alles is weer op een prettige manier geschreven, zonder dat James z'n eigen verantwoordelijkheid voor dingen verzwijgt. In de flat waar hij woont, komt hij een verslaafde tegen, die even later overlijdt aan een overdosis. Dit zet James ook aan het denken, want zou hij ooit nog op dat punt terechtkomen? Het leven blijft lastig voor een ex-verslaafde. Veel kansen op de arbeidsmarkt zijn er niet en het leven op straat is niet zonder gevaren.


Aan het eind van het boek wordt James ook de vraag gesteld hoe zijn leven verder moet als Bob er niet meer is. Voor mij is de vraag eerder hoe het verder moet met James als de revenuen van z'n boeken en de film die naar het eerste boek gemaakt is, opgedroogd zijn. Tot nu toe heeft James over z'n leven op straat geschreven, maar dat leven lijkt hij nu achter zich te hebben gelaten en is er dan nog iets waar hij over kan schrijven? James Bowen is geen J.K. Rowling. Hoe leuk z'n boeken ook zijn, het eigen leven is toch maar een beperkte bron om verhalen uit te putten.


ISBN 9789044342819 |  Paperback | 238 pagina's | NUR 320 | The House Of Books 2013

© Renate, 28 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBob de straatkat
James Bowen

Een ontwrichte jeugd zonder vrienden zorgde ervoor dat James in de problemen kwam. In zijn woonplaats Londen had hij niet langer een dak boven zijn hoofd. Opnieuw was James eenzaam maar nu had hij wél een goede vriend. Zijn naam was heroïne.

“Het is makkelijk om excuses te vinden voor drugsverslaving, maar ik ken mijn reden. Eenzaamheid. Heel simpel. Door de heroïne vergat ik mijn isolement, vergat ik dat ik geen familie had en vergat ik dat ik geen grote vriendenkring had. Ik was helemaal alleen en, hoe gek en onbegrijpelijk het waarschijnlijk zal klinken, de heroïne was mijn vriend.”

De verslaving van James liep volledig uit de hand en uiteindelijk belandde hij in een afkickprogramma. James stapte over op methadon en kreeg een flat toegewezen. Hij werkte als straatmuzikant om zijn vaste lasten te betalen. Heel voorzichtig kreeg James zijn leven weer op de rit. Een wankel evenwicht.

Dan, in het voorjaar van 2007, stuit James op een gewonde rode kater. Een zwerfkat. James heeft het met het dier te doen en neemt hem mee naar de dierenarts. De arts schrijft antibiotica voor die twee weken lang toegediend moet worden. James spendeert zijn laatste geld aan de voorgeschreven medicatie en verzorgt de kat tot hij weer beter is.  Vervolgens laat James de kat weer vrij. Het parmantige dier is echter helemaal niet blij met zijn nieuw verworven vrijheid en volgt James naar zijn werk. Vanaf dat moment is het tweetal onafscheidelijk. De rode zwerfkat zal voortaan als Bob door het leven gaan. De twee voormalige zwervers worden dikke maatjes.

Werken als straatmuzikant is niet eenvoudig maar James krijgt er steeds meer plezier in. Dankzij Bob is hij niet langer onzichtbaar en het publiek geeft gul. Mensen maken een praatje, aaien Bob en nemen zelfs cadeautjes voor de rode kat mee zoals zelfgebreide sjaals en kattenvoer. Helaas wordt het James op een gegeven moment onmogelijk gemaakt om nog langer als straatmuzikant te werken maar James laat zich niet kisten. Bob en hij worden verkopers van de Big Issue, een straatkrant. Ook nu blijkt Bob een sterverkoper.

Bob is als een kind voor James. Hij houdt zielsveel van de kat en hij heeft alles voor hem over. Bob brengt regelmaat in zijn leven en het gaat steeds beter met James. James is niet langer eenzaam. Niet alleen heeft hij nu Bob maar dankzij Bob heeft hij ook meer sociale contacten. Hij wordt weer gezien. James kan het leven weer aan en besluit met de laatste demonen uit het verleden af te rekenen. Zal het hem lukken?

Bob de straatkat is meer dan een verhaal over een man en zijn kat. Het is een verhaal over een bijzondere vriendschap die het leven weer kleur heeft gegeven. Dankzij Bob gloort er weer een toekomst aan de horizon. Bob is een grappige kat met een geheel eigen persoonlijkheid. Hij nestelt zich tijdens wandelingen met zijn baasje graag op diens schouders: een heel vermakelijk gezicht.

Het boek is samen met auteur Garry Jenkins geschreven en kenmerkt zich door openhartigheid. James maakt niets mooier dan het is en dat maakt het verhaal puur. Bob de straatkat is een enorm succes geworden. Het boek is vertaald in 25 talen en er zijn ruim een miljoen exemplaren van verkocht. In 2013 verscheen het tweede boek – De wereld volgens Bob – en fans van James en Bob stonden ervoor in de rij. Ook zijn er twee kinderboeken verschenen. Bob en James vormen het hartverwarmende bewijs van een geslaagde tweede kans.

“Iedereen heeft soms een adempauze nodig, iedereen verdient een tweede kans. Bob en ik hebben de onze gegrepen…”

ISBN 9789044337440 | paperback | 224 pagina's | House Of Books | oktober 2012
Vertaald door Ed van Eeden

© Annemarie, 3 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bob de straatkat
James Bowen


Je kan maar ergens het licht door gaan zien!
James Bowen, de schrijver van dit boek, had daarvoor een kat: Bob de straatkat. Zoiets had hij wel nodig ook: voor hij de kat kende, was hij aan de methadon, aan het afkicken dus, en verdiende de kost door met zijn gitaar de straat op te gaan. Het lukt hem net om een boterham te verdienen, maar veel beleg kwam er niet aan te pas.
Wat moest hij dus met die kat, die op een dag in het trapportaal zat? Hij had geen geld voor een huisdier. Toch nam hij het beest mee. De kat was mager, zag er niet zo goed uit, en had een ontstoken wond. Vast een aanvaring met een hond?
James kon het niet over zijn hart verkrijgen om het beest aan zijn lot over te laten. Hij zag dat het een kater was, daar moest later ook nog wat aan gedaan worden. En chippen, dat zou ook verstandig zijn. Het geld voor al die dingen moest hij dus op straat verdienen.


Toen hij eenmaal besloot het dier mee te nemen als hij de straat op ging - het was tenslotte een straatkat!-  merkte hij al snel dat Bob hem geluk bracht. Ineens spraken mensen hem aan, gaven meer geld, gaven ook lekkere dingen voor de kat, het ging reuze goed. Maar op straat de kost verdienen als straatzanger is ook in Londen illegaal, dus werd James regelmatig weggejaagd.
Tenslotte besloot hij dat hij een ander leven moest gaan leiden. Hij wilde definitief afkicken, en op een legitieme manier de kost verdienen. Voor hem en Bob, want intussen waren ze onafscheidelijk.


In dit boek vertelt James over hun wederwaardigheden, over het wel en wee van een straatmuzikant, die niet zoals je wel eens ziet een aap op zijn schouder heeft, maar een kat!
Hij vertelt het verhaal van zijn ommekeer. Als hij eenmaal de verantwoording draagt voor een ander levend wezen, kan hij niet meer zo doelloos door het leven gaan. Hij moet keuzes maken, zorgen voor een ander, al is het ‘maar’ een kat, brengt hem op het goede pad.
Zo is dit egodokument een soort coming-of-ageverhaal geworden van een ex-junkie die weer op het goede pad komt.


ISBN 9789044337440|  paperback |222 pagina’s | The house of books | oktober 2012

© Marjo, 9 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bob de straatkat
James Bowen


James Bowen, een straatmuzikant, kwam op een dag thuis en zag in een hoekje van de benedenhal van zijn flat een rode kat zitten. Het beestje was graatmager en had overal kale plekken. Aanvankelijk dacht hij dat het dier van een van zijn buren was. Maar na een paar dagen was de kat er nog. Na rondvraag bleek hij van niemand te zijn. Omdat James het zielig vond nam hij het diertje mee naar binnen. Hij gaf hem eten en zag dat een pootje flink ontstoken was. James die in een afkicktraject zat en eigenlijk meer dan genoeg had aan zichzelf om overeind te blijven, kon het niet over zijn hart verkrijgen het beestje aan zijn lot over te laten. Hij ging naar de dierenarts, kocht medicijnen en verzorgde Bob, zoals hij de kat inmiddels genoemd had, zo goed mogelijk. Overdag moest hij muziek maken om zijn dagelijkse kostje bij elkaar te sprokkelen en nu werkte hij wat langer want Bob moest ook eten. Onder de goede zorgen van James bloeide de kater helemaal op. Bob bleek inmiddels erg gesteld te zijn op James. Deze vond het ook erg prettig om het dier in huis te hebben. Hij had iets om voor naar huis te komen.


Maar Bob was een straatkat en James was van mening dat hij die vrijheid weer terug moest krijgen. Dus toen Bob hersteld was en James weer de straat op moest om geld te verdienen zette hij de kat met pijn in zijn hart buiten. Tot zijn stomme verbazing zat Bob hem op te wachten toen hij thuis kwam.
Maar het werd nog veel 'gekker'. Bob wilde helemaal niet weg bij James, sterker nog Bob liep gewoon mee met James en stapte samen met hem de bus in en lag lekker op de gitaarhoes als James stond te spelen.
Bob en James werden dikke maatjes. Nu hij Bob had vond James na verloop van tijd dat hij ook maar helemaal moest afkicken van de methadon. Bob sleepte James er doorheen. Naar het gevoel van James zijn Bob en hij vanaf die tijd nog hechtere maatjes geworden.


Het is een waar gebeurd, bijzonder, oprecht verhaal. James vertelt wel over zijn leven al junk en hoe het kon dat hij zo diep zonk maar dit op een gewone, niet zielige toon en het voert zeker niet de boventoon van het boek. Het liep zo en nu is het anders.
Bob heeft in James een ommekeer teweeg gebracht wat hij, als je het hem van tevoren gezegd had, nooit geloofd zou hebben. Maar toch gebeurde het. James hielp de kat en de kat hielp James, zo eenvoudig is het. Het is heel bijzonder om te lezen hoe de twee op elkaar ingespeeld zijn en wat Bob teweeg brengt, niet alleen bij James maar bij veel meer mensen. Er zijn mensen die speciaal snoepjes of speeltjes kopen voor Bob. Of warme spullen brengen als het koud is. Sinds Bob er is zien mensen James ook staan. Daarvoor was hij bijna onzichtbaar, 'maar' een straatmuzikant. Bob verbindt mensen. Inmiddels blijkt tot James' grote verrassing dat Bob bekend is tot ver over de grenzen. Spaanse kindertjes kwamen hem vragen of dat Bob was, ze hadden hem gezien op youtube. Later vroeg iemand of James het verhaal over zijn leven met Bob op wilde schrijven. Het resultaat mag er zijn. Het is een eerlijk en heerlijk verhaal, je wordt er vrolijk van!


Zie ook het youtube filmpje en de korte documentaire.


ISBN 9789044337440 paperback 222 paginas The house of books oktober 2012

© Dettie, 5 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER