Non-fictie

Dennis Biesma

https://www.dennisbiesma.nl

 

De regen kwam binnen
Dennis Biesma


Hoe wordt jouw leven als je opgroeit met ouders die Jehova's getuigen zijn. Dennis Biersma vond het aanvankelijk heel normaal. Hij wist niet beter, mede door het feit dat de Jehova's getuigen een hechte groep vormen waarin elke invloed van buitenaf geweerd wordt.
Omgaan met mensen die de geloofsovertuiging niet aanhingen was hetzelfde als omgaan met Satan.


Er kwamen geen kinderen van school spelen die geen Jehova's waren. De getuigen gingen alleen met elkaar om, dit maakt de leden sociaal erg afhankelijk zijn van de groep. Zelfs de vakanties worden gehouden op campings met Jehova getuigen. Maar Dennis had dit helemaal niet door, hij had het best naar zijn zin.
Hij vindt het zelfs fijn als hij mag helpen om het woord te verspreiden en de vergaderingen bijwonen (2 tot 3 x per week) is ook normaal. Iedereen doet het en doen ze het niet of te weinig dan krijgen ze een reprimande en kunnen  lager in de pikorde van de groep komen te staan.


Als buitenstaander kennen we de Jehova's getuigen vooral als de groep mensen die geen Sinterklaas, Kerst en verjaardagen vieren. Voor Dennis was dit op school wel een dilemma. Hij nam wel de traktaties aan van klasgenoten die jarig waren maar mocht zelf niets uitdelen. Maar moeder wist daar wel wat op. Dan deel je gewoon een week later 'zomaar' wat uit.
We kennen de Jehova's natuurlijk vooral van het op zondagochtend aan je deur staan om jou over te halen toe te treden want dan werd je gered. De kleine Dennis ging ook mee met die velddienst, zoals het genoemd werd, iedereen moest uren draaien en kunnen aantonen hoeveel uur je besteed had aan huisbezoeken. Eigenlijk worden alle Jehova's constant bezig gehouden zodat zij niet teveel om zich heen gaan kijken en beseffen hoe anders de 'buitenwereld' met het leven omgaat.


Er zijn nog veel meer ge- en verboden. En die breken Dennis langzamerhand op. Hij begint zijn ouders te zien als mensen die niet nadenken maar klakkeloos, zonder vragen, hun geloof volgen, net als Dennis aanvankelijk ook deed. Maar langzamerhand begint het  bij hem te knagen. Hij mag niet studeren, wat hij wel graag wil, hij mag niet stemmen, geen carrière navolgen, niet roken, geen drugs gebruiken. Hij mag wel alcohol als hij maar niet dronken wordt. Hij mag niet gokken, niet masturberen, niet scheiden tenzij er overspel is gepleegd.Je wordt uitgesloten als je een relatie met iemand buiten de groep begint. - Het is erg schrijnend om te lezen hoe bang de kleine Dennis was toen zijn opa en oma uitgetreden waren en hij toch bij hen moest logeren... zij waren slecht en door Satan bezocht! -


Maar als Dennis gaat werken, waar ook veel Jehova's werken ruikt hij wel aan de buitenwereld, hij gaat uit, gaat stiekem naar een disco,w at absoluut niet mocht in die tijd, en zo verschuiven langzaam maar zeker zijn gevoelens rond het geloof. Hij ziet dat de buitenstaanders net zulke mensen als hij zijn. Helemaal als hij Sophie ontmoet, de vrouw die wel vragen stelt en de discussie aangaat. Ze stelt vragen, ze is kritisch, ze laat Dennis zien dat het ook anders kan.  Ondanks dat zij ook Jehova's getuigen is neemt zij en haar familie niet alles klakkeloos aan. Het is Sophie die zorgt dat Dennis kan gaan studeren. En zo kalft heel langzaam zijn geloof af, gaat hij minder naar de 'verplicht vrijwillige' vergaderingen en bijeenkomsten.


Het wordt nog heel moeilijk als zijn vader ernstig ziek wordt en de bloedtransfusie weigert, iets wat ook niet mag binnen de Jehova's getuigen. Ook als hij aangesproken wordt op de kleding van zijn vrouw, die te frivool gevonden wordt, knaagt het aan hem, mede omdat het tegen hem gezegd wordt en niet rechtstreeks tegen zijn vrouw. Want de man heeft het gezag. Ondanks dat Dennis alles wel ziet en weet, blijft hij wel bij de Jehovagroep. Wat pas veel later zal veranderen. Maar daar had hij zijn redenen voor.


Er valt heel veel te vertellen over dit boek. Dennis maakt ook veel dingen duidelijk over het reilen en zeilen binnen de Jehova''s getuigen.
Het boek is goed geschreven maar geen literair werk, dat hoeft ook niet. Het is eerlijk en recht voor zijn raap geschreven, in mijn ogen soms in woordgebruik een beetje té expliciet.
Het is goed om te weten wat er allemaal speelt binnen de Jehova's getuigen en hoe moeilijk het is om eruit te stappen, want dan ben je o.a. letterlijk alle familie en vrienden kwijt en dat moet je maar kunnen. Dennis laat zien dat de leiding van de Jehova's getuigen, mede dankzij hun strenge regels, met ijzeren hand kunnen regeren over de leden.
Al met al een erg leerzaam en inzichtgevend werk.


ISBN 9789083263700 | Paperback | 319 pagina's | Palm uitgevers | 29 september 2022

© Dettie, 21 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER