Non-fictie

Bibi Dumon Tak

Zie ook de Leestafel-recensies over boeken van Bibi Dumon Tak in de categorie Non-fictie jeugd.

 

non-fictieOorlogsdieren

Bibi Dumon Tak heeft zich verdiept in dieren die een speciale functie hebben vervuld (en nog vervullen trouwens) in oorlogstijd. Vooral het aaibare van dieren schijnt het moraal van de strijdenden op te peppen, en de gewonden te troosten. Maar de mens zet ook dieren in om dingen te doen die ze zelf niet kunnen of willen doen.

Daar zijn natuurlijk de postduiven. Tijdens de oorlogen mochten burgers geen duiven houden. Ze werden allemaal gedood, op enkele 'onderduikers' na, want geen enkel communicatiesysteem kan op tegen dit kleine beestje dat altijd kost wat kost terug zal keren naar zijn basis. Er zijn veel verhalen bekend van duiven die bedwelmd door gas, of met kogels in hun lijf, zich toch terug wisten te slepen naar hun hok, waar hun baas de boodschap van een dode duif kon halen. Bibi Dumon Tak geeft in dit boekje vele voorbeelden waardoor je die duiven die je auto bevuilen of om je heen dringen voor die ene koekkruimel ineens met andere ogen gaat zien.
En de honden. Die deden vooral hun werk als speurhond. In beide wereldoorlogen werden burgers opgeroepen hun honden af te staan voor het leger. Ze werden getraind als speurhond, om bijvoorbeeld explosieven op te sporen. Of mijnen.  Steeds weer was er dan die strijd: de oorspronkelijke eigenaar wilde zijn dier terug, maar intussen was er een stevige band ontstaan tussen de nieuwe trainer en de hond. Hartverscheurende taferelen leverde dat op.
Typisch is dat dieren alleen in Engeland geëerd werden voor hun daden. Ze kregen onderscheidingen en eervolle begrafenissen. In Londen staat een monument voor alle oorlogsdieren. Vrijwel altijd gingen de dieren dus ook mee terug naar Engeland, na gedane zaken. Andere landen lieten hun dieren gewoon achter.

Er staan veel verhalen in het boek, waarin steeds de band tussen mens en dier centraal staat. Aangrijpende, ontroerende verhalen, zoals die van de blindengeleidehonden die bij de aanval op de Twin Towers hun bazen redden.
Of dat verbazingwekkende verhaal over de beer Wojtek, de mascotte van het Poolse leger, die hielp met het versjouwen van oorlogstuig, maar die zijn laatste jaren moest slijten in een klein hok in een dierentuin.
Het blijven dieren...


Paperback 190 pagina's | Athenaeum-Polak & Van Gennep | februari 2009  ISBN 978 90 253 6399 4

Marjo, maart 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER