Non-fictie

Conny den Hollander

De tuin is een proces
100 jaar Tuinen Mien Ruys
Conny den Hollander


Mien Ruys is een begrip in tuinminnend Nederland én ver daarbuiten -. De schrijfster van dit boek is hoofdtuinvrouw van de Tuinen van Mien Ruys. Zij heeft Mien Ruys niet persoonlijk gekend maar is in de twee jaar dat ze aan dit boek gewerkt heeft, veel over deze vrouw en haar werkwijze te weten gekomen. Alle kennis die ze verzameld heeft, staat vermeld in dit boek.

Vader Bonne wist als kind al dat hij kweker wilde worden. In 1882 begon hij als een van de leerlingen op de kwekerij Tottenham, de nabij zijn ouderlijk huis gelegen kwekerij in Dedemsvaart. Bonne liep min of meer stage in Engeland en Duitsland en toen hij de kans kreeg startte hij een eigen kwekerij in zijn geboorteplaats. Hij noemde de kwekerij naar zijn ouderlijk huis Moerheim. Bonne maakte van kwekerij Moerheim een succes. Hij maakte zelfs een voor die tijd unieke catalogus voor vaste planten.


In 1892 trouwde hij met domineesdochter Egelina en het stel kreeg zes kinderen. Het vijfde kind werd Wilhelmina (Mien) Jacoba Ruys genoemd. Zij groeide dus op tussen de planten, de kennis werd met de paplepel ingegoten. Mien was erg geïnteresseerd in de natuur en tekenen en wist al op jonge leeftijd dat haar toekomst op de kwekerij lag.


"Vanuit haar liefde voor de natuur wilde zij graag buiten werken, maar nadat ze een paar weken op de kwekerij haar handen uit de mouwen had gestoken, kwam ze daarvan terug. Ze besloot dat ze tuinarchitect wilde worden."


Mien deed kennis op in Engeland en Berlijn, waar haar socialistische hart ontstond.

In 1923 maakt ze haar eerste proeftuin, de Verwilderingstuin, die onmiddellijk al anders was dan andere tuinen omdat de vormgeving net zo belangrijk was voor Mien als de beplanting. Het werd een enorm leerzame ervaring. Na deze proeftuin volgden nog vele andere tuinen waarvan de tekeningen van de oude proefuin via een uitklapkaart te zien zijn. 
Uit die hele eerste tuin valt al heel veel te leren over hoogtes van planten, kleurencombinaties, plaats en bloeitijd. Deze tuin is nog steeds te bezichtigen in Dedemsvaart. In het boek staan prachtige foto's van deze tuin.

Het Nieuwe Bouwen (bekende namen zijn o.a. Gerrit Rietveld, Mart Stam etc)  beïnvloedde het werk van Mien in grote mate. Ze gebruikte strakkere lijnen. Ze ontwierp in 1954 de proeftuin de Watertuin in Dedemsvaart. Diverse keren ontwierp ze ook een rozentuin maar dat is de enige tuin die nooit lukte. Ook de blauwe proeftuin, met alleen maar blauwe bloemen, stond haar niet aan. Er was geen diepte. Dus de tuin werd weer veranderd, zoals wel vaker met proeftuinen gebeurde.


Mien was ondertussen getrouwd met uitgever Theo Moussault. Ze had hem leren kennen dankzij de artikelen die zij schreef voor het tijdschrift De Groene Amsterdammer. Het was een gelukkig huwelijk.


Toch is Mien Ruys is vooral bekend geworden door het gebruik van bielsen in haar tuinen, wat eigenlijk vreemd is gezien haar vele, vele andere tuinontwerpen op belangrijke plekken door het hele land heen. Het fijne van dit boek is dat élk tuinontwerp besproken wordt, van hoektuin tot rozentuin, tot bordertuin en nog een enorm aantal andere tuinen.
Daarnaast wordt ook de beplanting besproken en getoond.
Het is voor elke tuinliefhebber een fantastisch boek. Echt een boek waar je na lezing helemaal opgeladen bent en onmiddellijk de tuin in wil om een van de vele ideeën van Mien toe te passen.
Mooi cadeauboek ook.


Conny den Hollander is hoofd van de Tuinen Mien Ruys en is dagelijks bezig in de 30 proeftuinen in Dedemsvaart. Als geen ander weet zij hoe inovatief en bruikbaar de ontwerpen van Mien Ruys waren en nog altijd zijn.


ISBN 97894711080 | Hardcover | 286 pagina's | Noordhoek/HL-books | 12 april 2024

© Dettie, 14 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER