Non-fictie

Ineke Ket-Klinkenberg

Beeld van Samuel Klinkenberg, beeldhouwer
Ineke Ket-Klinkenberg


Samuel Klinkenberg  was een Nederlandse beeldhouwer, die leefde van 1881 tot 1970. Zijn nichtje Ineke Ket-Klinkenberg stelde dit prachtige oeuvreboek samen, met een inleidend voorwoord door kunsthistoricus Mieke van der Wal.


Klinkenberg was tekenleraar van beroep, maar daarnaast een bekend beeldhouwer. Zijn werk werd regelmatig tentoongesteld, o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar ook in Boedapest en Stockholm. Hij werkte veel met hout, vooral coromandel- en ebbenhout, maar ook met gips en steen. Hij  maakte vooral naam door zijn dierenbeelden van hout en brons, maar maakte ook bustes, een serie beeldjes van vrouwen en meisjes en een wonderschone collectie cameeën met dierenportretten waar ik erg hebberig van werd. Maar het bekendst zijn dus zijn dierenbeelden, waaronder opvallend veel vogels, zoals zijn meest beroemde beeld, een oehoe van 73 cm hoog, die door koningin Wilhelmina werd aangekocht, maar ook bijvoorbeeld  een prachtige kraanvogel van ebbenhout,  veel tuinvogels zoals een schattig winterkoninkje van Ebbenhout, een neushoornvogel van ivoor en een Pelikaan van zwart ebbenhout. Ook de gieren van brons die hij maakte zijn indrukwekkend.


Klinkenberg werkte veel in Artis, waar hij eigen ruimte had om materialen te bewaren. Hij keek eindeloos naar de dieren en zat voor hun kooien met zijn draaitafel vaak modellen van klei te maken of te schetsen, zodat hij ze thuis van hout of brons na kon maken en uit kon werken. Zijn collectie bevat dan ook een groot aantal dierentuindieren waarbij mij vooral twee spelende beren van mahoniehout, een Maleise beer van teakhout,  een mantelbaviaan van brons, een bronzen bizon en twee zwijntjes van ivoor opvielen.


In de oorlogsjaren, toen tropisch hout schaars werd, legde hij zich vooral toe op het snijden van cameeën uit verzamelde tropische schelpen. De gestileerde dierenportretten werden onder meer als broches en hangers gevat in goud en zilver.


In zijn beginperiode werkte hij vooral naturalistisch, dus naar de natuur en met heel veel details. In zijn latere werk worden de details minder specifiek, worden de lijnen vloeiender en is er meer oog voor het karakter en de eigenschappen van het dier. In het boek staat een prachtige poema van ivoor en een serie wijze katers van coromandelhout die daar een mooi voorbeeld van zijn. De poema moet een vriendelijke indruk op hem gemaakt hebben, hij is bijna aaibaar.


Het is een prachtig overzichtsboek geworden vol foto’s van het werk van Klinkenberg, van diverse documenten uit zijn bezit en van zijn atelier. Het biedt een goed beeld van de verschillende soorten beelden die hij maakte en het is mooi om de ontwikkeling in zijn werk door de jaren heen te zien. Zijn laatste werken zijn inderdaad veel vloeiender van lijn en geven meer het karakter en misschien wel de persoonlijkheid van het dier weer. Een heerlijk boek om af en toe eens door te bladeren en een voor mij een mooie kennismaking met deze beeldhouwer wiens naam ik nog niet kende.


ISBN 9789079272679 | Paperback | 178 pagina's | Uitgeverij TIEM | 28 oktober 2015
Samengesteld door Ineke Ket-Klinkenberg met een inleiding door Drs. Mieke van der Wal

© Willeke, 17 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER