Non-fictie

Rutger Vahl

http://www.vahl.nl

 

Misschien wordt 't morgen beter
Cornelis Vreeswijk
De blues tussen Stockholm en IJmuiden

Rutger Vahl

Dit boek schetst een portret van deze Nederlandse zanger, die in Zweden wereldberoemd werd, maar in Nederland nooit echt wist door te breken. Cornelis Vreeswijk wordt in 1937 geboren in IJmuiden, waar hij ook opgroeit. In 1950 besluit z'n vader met het gezin naar Zweden te emigreren. Dat betekent dat Cornelis van de HBS in Nederland terugkomt in de laatste klas van de lagere school in Zweden. Hij leert al snel Zweeds en wil eigenlijk schrijver worden. Uiteindelijk schrijft hij liedjes en wordt hij zanger.


Het boek gaat over de weg naar het succes en de problemen die Cornelis heeft. Drank speelt een belangrijke rol in het leven en er zijn ook de aanvaringen met de belastingdienst en justitie. Zo zit Cornelis enige tijd in de gevangenis wegens openbare geweldpleging.
De auteur veegt de donkere kanten van de zanger niet onder het tapijt en het een en ander wordt ook niet vergoelijkt, zoals blijkt uit dit fragment:


"'Ik stond op eenzame hoogte, maar dat is een kwetsbare positie bleek later. Mijn satirische opmerkingen over de Zweedse politieke personen en toestanden werden me steeds minder in dank afgenomen. De kritieken spitsten zich toe op het feit dat ik eigenlijk toch maar een buitenlander ben. Die Hollander moet braaf z'n mond houden of anders maar vertrekken, schreven ze.' Het was een al te romantische voorstelling van zaken. Cornelis was gestraft voor herhaaldelijke openlijke geweldpleging en mocht niet klagen dat hij er met drie maanden cel van af was gekomen."


Hoewel hij in Zweden succes heeft, wil hij ook graag doorbreken in Nederland, iets wat niet echt lijkt te lukken. Hij scoort wel een paar hitjes, maar de kritieken zijn niet bepaald positief te noemen.


Tegen het eind van z'n leven wil Cornelis zich tot Zweed laten naturaliseren, maar dit blijkt op allerlei problemen te stuiten. Z'n onderwijzers moeten verklaren dat hij het Zweeds goed beheerst en het feit dat hij met z'n teksten al lang heeft laten zien het Zweeds te beheersen, lijkt niet ter zake te doen. Na 30 jaar is het natuurlijk onmogelijk om nog onderwijzers te vinden en uiteindelijk schrijft iemand anders een brief voor hem. Dan hoeft het ineens niet meer voor Cornelis als hij ziet dat een buitenlandse bokser die voor Zweden wil uitkomen, in een paar weken een paspoort krijgt.


Al met al is het weer een mooi boek over een in Nederland nooit op waarde geschatte zanger en tekstschrijver, die oog had voor mensen die het moeilijk hadden in de samenleving. Een man die niet gemakkelijk in de omgang was en zich door z'n drankgebruik vaak in de problemen heeft gebracht, maar toch ook z'n charmes had, waardoor men steeds weer bereid was om met hem in zee te gaan. Het boek bevat een deel met foto's, terwijl er ook nog illustraties en een paar krantenstukjes tussen de tekst staan. Aan het eind van het boek vinden we een overzicht van het leven van Cornelis in jaartallen, een stamboom, een overzicht van z'n werken, per hoofdstuk een verantwoording over de bronnen, een dankwoord en een register.


ISBN 9789038898728 | Paperback | 303 pagina's | NUR 320 | Nijgh & Van Ditmar | april 2014

© Renate, 19 november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wally Tax
Leven en lijden van een outsider
Rutger Vahl


Ergens was ik wel nieuwsgierig naar het verhaal van deze muzikant, die bekend werd met The Outsiders, waarmee hij ruige rock maakte en later een nummer schreef waar Lee Towers bekend mee werd, terwijl hij ook nog betrokken was bij de Nederlandse Abba-kloon Champagne, waarvoor hij teksten heeft geschreven. Ik vond het interessant om te weten waarom een muzikant betrokken was bij muziek, waarvan je in zekere zin zou kunnen zeggen dat ze nogal haaks op elkaar staat. Nu is hij niet de enige met een dergelijke switch in z'n muzikale carrière, maar het bleef me toch wel fascineren. Als je leest dat Wally van het levenslied hield en een fan van Johnny Jordaan was, die hij later ook nog heeft geïnterviewd (er staat een foto van deze ontmoeting in het boek), dan is het misschien ook wel te begrijpen.


Rutger Vahl heeft het tragische verhaal over deze muzikant, die enerzijds behoorlijk onsympathiek kon zijn en heel veel mensen geschoffeerd heeft, maar aan de andere kant toch ook wel sympathie weet op te wekken, op een boeiende manier weten te vertellen, zonder de negatieve kanten uit de weg te gaan. Het is ook geen afrekening van een teleurgestelde fan. Ondanks het feit dat Wally heel veel mensen niet altijd even aardig heeft behandeld, bleven ze toch altijd wel een zekere sympathie voor hem houden.


Net als Herman Brood, was Wally Tax een groot deel van z'n leven verslaafd aan drank en drugs. In tegenstelling tot Herman Brood, die een soort nationale troeteljunk werd en met z'n gebruik koketteerde, hield Wally z'n gebruik verborgen. Hij probeerde ook verschillende keren af te kicken, maar uiteindelijk viel hij altijd weer terug.


Wally Tax beschrijft z'n jeugd als gelukkig, hoewel daar misschien nog wel iets op af te dingen valt, als je deze biografie leest. Hij groeide op in een liefdevol huis en z'n ouders hebben hem altijd gesteund, maar z'n Russisch-Oekraïense moeder was geestelijk behoorlijk beschadigd door wat ze in de Tweede Wereldoorlog mee had gemaakt. Z'n vader had ook een verleden in de oorlog en werd later depressief.


Het boek vertelt het verhaal van z'n leven behoorlijk chronologisch en boven ieder hoofdstuk staat een fragment van een song, die voor Wally Tax belangrijk was. Sommige hoofdstukken in het begin overlappen elkaar in chronologisch opzicht en de chronologie wordt een keer onderbroken door een hoofdstuk over het drugsgebruik van Wally en tegen het eind nog een keer door een hoofdstuk over de autobiografie 'Tot hier en dan verder' die Wally samen met Ettie Huizing heeft geschreven.


Het verhaal van Wally is tragisch te noemen, van rijk en beroemd in de jaren 60, tot berooid bij z'n dood in 2005. Daar tussen zitten nog wel wat kleine pieken, maar na het succes met The Outsiders is het toch vooral bergafwaarts gegaan. De vroegtijdige dood van Laurie Langenbach wordt ook besproken en dit was de zoveelste klap in het leven van Wally. Op een gegeven moment kwamen er wel wat reünieoptredens van The Outsiders, maar onder andere door de aftakeling van Wally Tax, waren die misschien toch niet zo'n succes.


In de epiloog van het boek vraagt de auteur zich ook nog af waarom het met Wally Tax mis is gegaan. Oorzaken genoeg, zoals gebrek aan echte begeleiding toen het geld binnenkwam in de tijd dat The Outsiders succes hadden. Te jong om de weelde te kunnen dragen en vervolgens nooit meer in staat geweest om het succes uit z'n jeugd te evenaren


Al met al een mooi boek over een tragisch leven, voorzien van foto's en aan het eind van het boek bij ieder hoofdstuk een toelichting over de bronnen van de verhalen.


ISBN 978 90 388 0043 1 | Paperback | 272 pagina's | NUR 320 | Nijgh & Van Ditmar | april 2015

© Renate, 13 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER