Non-fictie

Klaus Richarz

altVogelveldgids van Europa
Klaus Richarz

Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in de Vogelveldgids van Europa. Als het om vogels gaat tenminste: Alle reguliere vogelsoorten staan erin vermeld. Er zit een plastic hoes om de kaft waardoor dit boek zonder problemen meegenomen kan worden. De paden op, de lanen in.

Het boek biedt meer dan alleen een opsomming van vogels. Het opent met een aantal zeer interessante artikelen met titels als “ Vogelwereld in gevaar”, “Hoor, wie zingt daar” en “Laat ons je poten, snavels en vleugels zien!”. Ook wordt het leven van vogels in verschillende seizoenen beschreven. Zo begint het vogeljaar in maart wanneer er grote zwermen vogels waar te nemen zijn. In december is het druk want dan logeren er vele wintergasten in ons land en in januari hebben veel vogels het zwaar omdat er door de kou maar weinig voedsel te vinden is.

Na de boeiende artikelen volgt het overzicht van de vogels. Keurig gerangschikt staan ze vermeld. Elke groep vogels heeft zijn eigen kleur zodat het heel makkelijk en snel terug te vinden is. Onze gevederde vrienden zijn stuk voor stuk prachtig gefotografeerd. Het blijft echter niet bij foto’s want het boek staat bol van informatie. Zo wordt per vogel door middel van een kaartje aangegeven waar het in Europa voorkomt. Verder wordt er aandacht besteed aan zaken als de uiterlijke kenmerken; het voorkomen; de biotoop; het broeden en eventuele bijzonderheden.

Nadat alle vogels aan bod zijn gekomen sluit het boek af met de rubrieken nesten, veren en sporen. Nooit geweten dat er zo’n diversiteit aan vogelnesten is. Heel bijzonder om te zien. Er komen foto’s van “klassieke” vogelnesten voorbij maar ook creaties waarin ik voor het lezen van deze gids nooit een vogelnest had herkend. Nu ik weet waar ik op moet letten zal ik ongetwijfeld ook in mijn omgeving meer vogels en hun verblijfplaatsen gaan opmerken.

Met dit boek in de hand is het niet langer ingewikkeld om vogels te herkennen én van elkaar te onderscheiden. Een boek voor het hele gezin. Het is uitgegeven in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en naar mijn mening een must-have voor de vogelliefhebber.

ISBN 9789052108643| Paperback met plastic hoes | 386 pagina's | Tirion natuur | maart 2012

© Annemarie, 9 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER