Non-fictie

Oanh Ha Thi Ngoc

Oanh's kitchen
Koolhydraatarme wereldgerechten
Oanh Ha Thi Ngoc


In het eerste kookboek Koolhydraatarme recepten uit Oanh's Kitchen staan heel veel koolhydraatarme basisrecepten. Koolhydraten zitten vooral in pasta, pizzabodems, aardappelen, brood, rijst en granen. Koolhydraatarm eten houdt in maximaal zo'n 20 tot 30 gram koolhydraten per dag eten waarvan meer dan de helft uit groente wordt gehaald. Minder koolhydraatinname zorgt voor gewichtsverlies maar ook voor minder darmproblemen. Zelf heb ik diabetes 2 en heb veel baat bij een verminderd gebruik van koolhydraten, het medicijngebruik is behoorlijk gedaald, soms zelfs niet eens meer nodig!


Voor dit boek heeft Oanh net als in haar eerste boek naast alle recepten ook weekmenu's samengesteld om vooral de beginnende koolhydraatarme eter houvast te bieden. Deze keer levert ze 83 recepten vanuit de hele wereld. Van Amerikaanse brownies tot Mexicaanse tajines, van Hollandse arretjescake tot Indonesische nasi met satésaus, maar dan allemaal koolhydraatarm.
Je zou denken, hoe kan dat? Hoe maak je cake als je geen meel van granen mag, hoe maak je nasi zonder rijst en noedelsoep zonder noedels? Wentelteefjes zonder brood en zelfs andijviestamppot zonder aardappelen, klinkt ook vreemd in onze oren, maar Oanh heeft voor alles een erg smakelijke oplossing bedacht. Je hoeft niets te missen, je moet het alleen anders klaarmaken dan je gewend bent. Alle recepten zijn overigens écht suikervrij en voor 95% glutenvrij.


Oanh begint het kookboek met recepten voor crackers, broodjes, sausjes en dipjes. In plaats van gewoon meel wordt in dit boek veel met amandelmeel gewerkt, ook lijnzaad, Griekse yoghurt, kokos en kaas in verschillende vormen komen veel in deze recepten voor samen met diverse kruiden. Als vervanger voor suiker wordt stevia gebruikt.
Zelf heb ik de Italiaanse kaasbroodjes gemaakt en de Mediterrane kaaskrackers, die beiden érg lekker waren. De aankomende weken staan op mijn nog-te-maken-lijst de Hollandse eierkoeken, het courgettebrood, de Italiaanse pecannopesto en de ketchup zonder de bergen suiker die in gewone ketchup zit en ook de mayonaise zal denkelijk uitgeprobeerd worden. En dit is alleen nog maar het begin van alles, ik ben pas op blz 41...
na deze 'amuses' volgen de recepten uit Europa, Azië, het Midden-Oosten en Amerika.Van de Europese recepten heb ik alvast de 'Geroosterde bieten met geitenkaassalade' gemaakt en die waren goddelijk. Het plezierige is ook dat alle recepten niet bewerkelijk zijn en geen waslijsten aan ingrediënten nodig zijn. Alles is ook gewoon te koop in de supermarkt. Wel zo prettig.


Wat vinden we verder onder het Europese hoofdstuk? Onder andere de Flamkuchen, Fritatta, Italiaanse bloemkoolpizza, niet de vulling maar de bodem is van geraspte bloemkool, verrassend neutraal van smaak en erg lekker) Courgettini met pesto, (de pasta is vervangen door courgettesliertjes, ook al zo lekker) Andijviestamppot zonder aardappelen! met rookworst en spekjes, een heerlijke Franse estouffade (stoofschotel) en voor de snoepers onder ons Hollandse bitterkoekjes, chocopasta, arretjescake, tiramisu, rabarber-aardbeiencrumble enz. enz. Veel te lekker allemaal.


De Aziatische recepten zijn ook al zo bijzonder en eenvoudig te maken, zeker als je al een beetje bekend bent met de Aziatische keuken zoals ik.
De Aziatische bami van courgettesliertjes in plaats van bami heb ik gemaakt en is fantastisch. Je proeft nauwelijks verschil met gewone bamislierten en alles ligt minder zwaar op de maag.
Verder vind je recepten van o.a. Indonesische rendang, Thaise gele en rode currypasta, geserveerd met thaughetti (taugé in plaats van rijst of bami), Turkse kebab, kiptajine, en ga zo maar door. Opnieuw teveel om op te noemen en alles even smakelijk.


Met de Amerikaanse keuken ben ik niet zo bekend maar in dit boek staan Amerikaanse pancakes (van amandelmeel) en ze zien er zeer aantrekkelijk uit evenals de Hamburgersalade en de Mexicaanse nacho's (van plakken oude kaas) met salsa zullen zeker gemaakt gaan worden.
En dan de American meatloaf!  Fantastisch om te zien en als ik de ingrediënten lees moet het ook fantastisch smaken, ook dat komt binnenkort op ons bord te liggen... Als afsluiting volgen de heerlijke zoete gerechten zoals de beroemde brownies, bounties, carrotcake, lime cheesecake enz. enz.


Kortom, een uitstekend no-nonsense kookboek met duidelijk beschreven en zeer smakelijke en betaalbare recepten.
Ik denk zomaar dat élk recept uit dit boek gemaakt gaat worden... o dear, o dear.


ISBN 9789492537003 | Paperback | 196 pagina's | Björnbooks | 12 januari 2017

© Dettie, 5 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER