Non-fictie

Philippine van der Goes

http://liefdevoorlekkers.nl

 

altJam & Zuur
100 recepten voor het zelf inmaken van groente en fruit
Philippine van der Goes


Bijna 225 pagina’s heeft dit stevig ingebonden boek waarvan een deel  in beslag wordt genomen door mooie vrolijke afbeeldingen, indexen en pagina’s met kleurige etiketten. En de hoeveelheid recepten - 100 namelijk - is aanzienlijk!
Tussen de bedrijven door lezen we ook nog van alles over de schrijfster zelf, tips en wetenswaardigheden over de ingrediënten die gebruikt worden in haar recepten, maar ze begint met algemene informatie over hoe je het beste te werk kunt gaan - met foto’s! - en daarbij de dringende tip om voor je aan een recept begint eerst goed te lezen, en ook de benodigdheden alvast klaar te zetten. Tenslotte komt het er bij het inmaken van groenten en fruit af en toe erg nauw op aan en is weg moeten lopen om nog iets te pakken soms funest.


De seizoenskalender biedt wel een verrassing: in mei volop tomaten?
Maar wat je daar ook ziet is dat je niet op vakantie kan in de maanden juli en augustus...


Heel veel informatie voor je eindelijk aan het eerste recept toe bent, maar uit ervaring weet ik dat je die inleidingen beter maar goed ter harte kan nemen! En dan gaan we watertanden...


De lekkerste recepten komen voorbij, veelal met foto’s. Eerst komen de groentes voorbij: piccalilly en andere pickles, uienrelish, Amsterdamse uien en komkommer op diverse manieren ingemaakt. Vervolgens druppelt de zoetigheid het boek binnen: lekkere jams komen voorbij, chutneys, moes, compotes en marmelades, gelei, saus, siroop en zuur natuurlijk. 
Er is een kleurindeling aangebracht zodat je de recepten makkelijk terug kunt vinden, al is er natuurlijk ook een inhoudsopgave.


Naast de doorsnee recepten, gewone jams en sausen, vind je hier ook heel aparte recepten: gekonfijte aubergines, hoe zou dat smaken?
Of aardbeienjam met kokos? Die ga ik zeker proberen overigens! Vorig jaar maakte ik een pruimenjam met jägermeister. Heerlijk was die jam! Zo gauw de pruimenoogst begint zal ik gaan variëren: pruimenjam met port.
Het meest prettige vind ik overigens dat de hoeveelheden behapbaar zijn. De meeste kookboeken werken met vier te vullen potten, in dit boek zijn twee potten voldoende. Stel dat die frambozenchocoladepasta met lavendel niet lekker zou zijn of de gele-paprikajam met chili - kan het me niet voorstellen! - dan heb je tenminste geen grote hoeveelheden gemaakt.


Philippine van der Goes (1979) is verliefd op lekkers en oprichtster van de culinaire blog Liefdevoorlekkers.nl. Daarnaast werkt ze als freelancer in de culinaire communicatie en heeft ze als receptontwikkelaar aan diverse kookboeken meegewerkt. Jam & Zuur is haar eerste kookboek op eigen naam.


ISBN  9789048832637 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Carrera | mei 2016

© Marjo, 19 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER