Non-fictie

Eddie Engels

Hartstocht en jazz
Autobiografie van Eddie Engels
Eddie Engels, bewerking Irene Ypenburg


Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze man gehoord, ik ben nu eenmaal niet bijzonder thuis in jazz en de muziek die Eddie Engels maakt is te modern voor m'n vader. Maar goed, een boek over een muzikant kan altijd interessant zijn, dus ik pakte dit boek toch maar uit de bibliotheek.


Het is een interessant verhaal geworden, waarin hij z'n liefde voor de jazz en de trompet belijdt, maar vooral ook z'n liefde voor vrouwen centraal staat. Eddie heeft 10 langdurige relaties gehad, maar is nooit erg trouw gebleven. Hij komt over als een echte charmeur en ergens kun je dat ook wel een beetje zien aan een aantal foto's die in het boek staan.


Gelukkig schrijft hij niet alleen over de vrouwen in z'n leven, hoewel dit in het boek misschien wel een beetje overheerst. Eddie heeft met veel bekende mensen gespeeld en is niet alleen thuis in de jazz, maar ook in de klassieke muziek en amusementsmuziek. Zo komen Louis van Dijk, Ted de Braak, James Last, Liesbeth List, Bette Midler en heel veel anderen voorbij. Z'n liefde gaat echter uit naar de jazz en al het andere is vooral bedoeld om brood op de plank te brengen, want van jazz kun je niet leven.


Aan het einde van de proloog schrijft hij: "Eddie, wees verstandig! Ben je op zoek naar het gevoel van een nieuwe liefde, zoek dan geen vriendin. Koop een trompet." Eerlijk gezegd was het me liever geweest als hij dit ook bij het schrijven van dit boek in gedachten had gehouden. Ik had meer over de muziek en minder over de vrouwen in z'n leven willen lezen. De namen van de vrouwen in het boek zijn overigens gefingeerd.


Bij het boek zit ook nog een CD met 5 nummers. Helaas mis ik de informatie over de muziek op de CD. Misschien wordt dat als minder belangrijk gezien, maar ik wil eigenlijk toch wel graag weten wat ik nu precies hoor. Het is een kleine staalkaart van de muziek die Eddie waarschijnlijk zelf graag speelt. Wat ik verder nog in het boek mis is een personenregister.


ISBN 978 90 8954 488 9 | Paperback | 264 pagina’s | Uitgeverij Elikser | november 2012

© Renate 17 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER