Bløf songbook
De akkoorden, de teksten en de verhalen van 35 hits
Ernst Jan Rozendaal & Tom Bakker
Wie de meest populaire band van Nederland nog niet kent: hier zijn de liedjes van Bløf, de beste manier om hen te leren kennen. Of voor degenen die hen wel kennen: dé gelegenheid om hun succesnummers mee te spelen, of te zingen.
Het boek opent met commentaar van de vier bandleden: Peter noemt de 35 liedjes ‘beeldjes van lucht’; Norman wenst ons veel plezier; Paskal denkt dat we met dit boek over twintig jaar een waardevol collectoritem in handen hebben; Bas duizelt – net als ik – van de notenbalken, maatstrepen en rusttekens. Want in een songbook vind je natuurlijk de bladmuziek, met de tekst erbij.
En… en dat is heel leuk en verhelderend soms: commentaar erbij: waarom een bepaald lied geschreven werd; door wie en hoe. De muziek ontstaat vaak als een soort wisselend samenwerkingsverband, maar Peter Slager is over het algemeen de tekstwriter, en het is net als met romans en verhalen: de schrijver kan wel een bepaalde intentie hebben met zijn schrijfsels, het blijft aan degene die het leest hoe die het interpreteert.
Een voorbeeld is dan ‘Meer van jou’.
‘Ik verwachtte je al lang, het einde van de straat was nooit ver weg, maar liefste, toch was ik wel bang, dat je niet zou komen, of voorbij zou gaan aan mij.’
Wie denkt er bij deze woorden aan een man die samen met zijn zwangere vrouw in spanning wacht op de geboorte van hun kind? Maar dat was wel waar Peter Slager aan dacht. Het mooie is dus dat iedereen die dit lied hoort er een eigen interpretatie van kan en mag geven.
Bij ‘harder dan ik hebben kan’ (‘je buien maken vlekken op mijn hagelwit humeur, ik heb mijn handen op je heupen, maar mijn hoofd is bij de deur; ze zeggen dat het went, ik heb het geprobeerd, maar hoe ik het ook wend of keer, mijn huis beschermt niet meer. Het regent harder dan ik hebben kan…’) denkt Peter nog steeds aan een reclame voor een wasmiddel, terwijl het toch een serieuze tekst is over het einde van een relatie.
En zo heeft ieder lied een verhaal.
Natuurlijk staat Bløfs mooiste nummer er ook in: 'Blauwe ruis'. Een lied dat gaat over verlies, naar aanleiding van de dood van drummer Chris. Het lied geeft aan dat dingen die verloren gaan, toch bij je blijven in de vorm van een ruis, zo legt Peter uit. Het lied staat op het album 'Blauwe ruis', dat uitgebracht werd na Chris'dood, met een nieuwe drummer: Norman.
"We wilden melden wat het verlies van Chris met ons deed, maar we wilden ook laten weten dat wij niet dood zijn en we door zouden gaan.'
Bij ieder lied staan feiten, zoals op welke cd je het vindt, van welk jaar het is, en hoelang het in de toplijsten gestaan heeft.
Ernst Jan Roozendaal heeft de kleuren en de lay-out hetzelfde gehouden als in de biografie die naar aanleiding van 20 jaar Bløf verscheen; ook de cd heeft die kleuren.
Een hebbenboek… zeker voor een fan!
ISBN 9789048816477 | paperback| 176 pagina's | Carrera | november 2012
© Marjo, 4 december 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Hier 20 jaar Bløf
Ernst Jan Rozendaal
‘Het kan eigenlijk niet, maar we doen het toch.’
Ernst Jan Rozendaal is journalist bij de Provinciale Zeeuwse Courant. Hij woont sinds 1992, het jaar dat Bløf werd opgericht, in Middelburg, en is vanaf het begin bij de band berokken geweest.
Voor me ligt nu de biografie van Bløf, een prachtig vormgegeven boek, vol met foto’s, teksten en - zoals op de omslag aangegeven wordt- er kunnen apps gedownload worden om nog meer foto’s en video’s te zien. Wie niet zo modern is – zoals ondergetekende - kan dat ook terugvinden op www.blofblog.nl.
Het boek beschrijft de geschiedenis van Nederlands beste band, waarbij de kwalificatie popband of rockband niet zomaar gegeven kan worden. De eerste opzet was om rockmuziek te maken, maar soms ontstonden als vanzelf de popliedjes waarmee ze doorgedrongen zijn in de hitlijsten. Doordat clubtours af gewisseld worden met theatertours blijft er voor elk wat wils. Dat geldt voor de fans, maar ook voor de bandleden zelf.
Voor wie het niet weet: Peter Slager, Paskal Jakobsen, Bas Kennis en Chris Gøtte vormden de band anno 1998, het jaar waarin ‘Liefs uit Londen’ de doorbraak was voor het grote succes. Eerder al was Bløf wereldberoemd in Zeeland.
Een van de openbaringen in dit boek is hoe de liedjes tot stand komen. Peter Slager is doorgaans de tekstschrijver; hij of een van de anderen komt met de muziek, en daar wordt dan aan geschaafd ‘tot het goed is’. Tot het echt Bløf is. De band heeft een eigen sound, die je meteen herkent.
En wie wist dat Paskal en Bas als het duo Jack & Daniels coverhits speelden en aardig succesvol waren? Dat ze met z'n vieren bijna hadden meegedaan aan het songfestival?
In een biografie moet het onderwerp met de billen bloot. Net zo goed als het succesverhaal komen ook de minder prettige dingen aan bod; naast de rommelige beginjaren de eerste succesjes; de verbazing als ‘Liefs uit Londen’ dat immers totaal geen rocknummer is, de hitlijst verovert.
Maar dan geht’s los... de mannen kunnen hun baan opzeggen, Bløf is gearriveerd.
Tot 17 maart 2001, het vreselijke ongeluk. Drummer Chris Gøtte komt om het leven. Deze klap zal nog lang nadreunen bij de mannen van de band en de crew, bij de fans en in de muziek. Het album ‘Blauwe ruis’ staat vol liedjes die het verdriet vertolken.
Bløf gaat door, Chris zou het gewild hebben. Norman Bonink is tot op heden de vierde man.
En het succes gaat door…
Waar zit het hem in? In hun eigenzinnigheid, de pragmatische aanpak, of in de hechte band die de mannen hebben, waar ook hun gezinnen en de crew bij betrokken zijn?
Wat maakt dat ieder nieuw project werkt? Umoja, optreden met diverse symfonieorkesten, een bevrijdingsfestival, en natuurlijk hun eigen popfestival Concert At Sea en nog veel meer.
‘Het kan eigenlijk niet, maar we doen het toch.’
Het boek leest als een trein. Rozendaal heeft bepaald geen droge manier van schrijven: hij wisselt feiten af met korte vaak grappige dialoogjes. Er is volop emotie in zijn tekst en in zijn verhaal, dat natuurlijk nog niet afgelopen is. Moge Bløf nog twintig jaar verder spelen. Wie weet is het volgende project: de levensduur van de Stones overtreffen?
ISBN 9789048813124 | hardcover |320 pagina's | Carrera | april 2012
© Marjo, 9 juli 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER