Non-fictie

Gerie Smit

Nieuwe handen
Gerie Smit

Gerie Smit was vijftien toen ze in de nieuwjaarsnacht van 2001 met een vriendje in cafe het Hemeltje in Volendam stond te zoenen. Wat er toen gebeurde weten we allemaal... een verschrikkelijke brand met veertien doden en tientallen gewonden. Weken was het in het nieuws. Dit boek gaat vooral over wat er dáárna, uit ons zicht gebeurde.
Over maanden lang liggen in een ziekenhuis, de eerste tijd zelfs zonder dat je verteld word wat er aan de hand is, over operaties en infecties, over voor het eerst weer praten, eten, mensen zien.
Gerie Smit beschrijft haar hele ziekte- en herstel proces. Dat doet ze op nuchtere toon. Maar door het verhaal wat we inderdaad allemaal kennen, en doordat je al lezend weer ten volle beseft wát er toen precies gebeurd is, is het een indrukwekkend relaas.
Ook al doordat je beseft dat toen het bij ons na de eerste weken weer wat uit het nieuws was het dáár pas echt begon.
Het vallen en opstaan, de tegenslagen, het verwerken van wat er gebeurd is, en het, met wát er gebeurd is, je weg weer vinden in het leven.
Dat verwerken blijkt iedereen op zijn eigen manier te doen. Gerie leeft in constante staat van ruzie met met name de psychologische begeleiders, die vooral als ze haar totaal onvoorbereid foto’s van de operaties laten zien ook inderdaad wel her en der steken laten vallen. Als leek lijkt het me verder vooral een kwestie van individuele benadering... de een zal veel baat hebben bij praten en bij begeleiding, de ander zal dat liever op een andere manier of met andere mensen doen.


Mij bleef uit dit boek vooral ook dat ene meisje bij die weliswaar net niet zelf door de brand werd getroffen maar die wel in de weken daarna veertien begrafenissen heeft moeten bezoeken, en het ene na het andere slechtnieuws-telefoontje uit verschillende ziekenhuizen kreeg. Deze brand heeft letterlijk een heel dorp getroffen.


Al met al een boek wat indruk maakt. Geschreven vanuit de belevingswereld van een –toen- vijftienjarige, maar ondanks haar ernstige verwondingen en haar jonge leeftijd niet uit de slachtofferrol geschreven. Een strijdbaar boek.


ISBN 9789049998394  Paperback 222 pagina's Uitgeverij Truth or dare, november 2009

© Willeke, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER