Non-fictie

Huig de Groot

Nomadologisch manifest
nomadisch denken vanuit de natuur
Huig de Groot

"Al jarenlang ben ik gefascineerd door alles wat zwerft, vlucht, rondtrekt en reist. Waar dan ook, door wie dan ook. Vanuit welke motieven of noodzakelijkheid, vanuit welk verlangen dan ook. Nomadisch levende volkeren, onze nomadische prehistorie, rondtrekkende groepen mensen. Ik ben gefascineerd door een nomadisch bestaan, door nomadisch denken, door het cyclische en lineaire van culturen en samenlevingsvormen. Met hart en ziel.

Met alle bescheidenheid ook van een voormalig reiziger."

                                                                      Huig de Groot


Als mens, vooral de mensen in het rijke Westen en delen van Amerika, zijn we mijlenver verwijderd van de natuurmensen die we ooit waren. We leven in huizen met verwarming en koud en warm stromend water komt 'zomaar' uit de kraan. Groente en dergelijke halen we uit de winkel en menig kind weet niet eens dat melk uit een koe komt.  De kant-en-klare maaltijden maken dat we eveneens steeds meer vervreemden van vers voedsel zaaien, oogsten en bereiden.
Niemand hoeft meer écht moeite te doen om aan voedsel te komen en vaak is het boodschappen doen menigeen nog teveel.. Ook onze lichaam beschermen we met kleding dat overal te koop aangeboden wordt, een enkeling spint nog wol of zorgt voor zijn eigen doeltreffende kleding (Inuit bijvoorbeeld)

Ook ons dagelijks leven heeft weinig meer met leven volgens de natuur te maken. Alles verloopt vaak volgens een vast patroon zoals werken 'van negen tot vijf '. In je vrije tijd een beetje sporten, avondje uit gaan, wat cultuur of een filmpje pikken en af en toe op vakantie om bij te tanken. Zelfs ons voortbewegen is nauwelijks natuurlijk meer te noemen, veelal wordt de auto, scooter of in het beste geval de fiets gepakt. Lopen naar iets is niet meer onze eerste manier van voortbewegen.

We leven erg volgens de klok. Alles wordt daardoor bepaald. Het maakt ons gehaast, jachtig. De tijd jaagt ons op.. om 8.00 uur de kinderen naar school, om 10.00 uur een vergadering, om 12.00 uur lunchen, om 16.00 uur gauw de laatste klussen afronden want om 18.00 moet zoonlief naar voetballen en dochterlief moet... enz. enz.  Hoe anders zou het leven zijn als tijd niet bestond en wij leefden naar de 'tijden' van de natuur zoals veel nomaden doen.
Naast dit alles vervuilen we onze leefomgeving steeds meer en 'de natuur' is een hobby geworden in plaats van onderdeel van ons leven.

Dit bovenstaande zijn al jaren mijn eigen gedachten en ik vond hierin een weerklank in het boek van Huig de Groot. De schrijver van het Nomadolgisch manifest maakte (nog steeds overigens) zich eveneens over dit alles ongerust. Hij zag dat de mens zichzelf en zijn leefomgeving in allerlei opzichten langzamerhand aan het vernietigen is. In veel mooiere woorden en veel beter uitgewerkte tekst dan ik deed, vertelt hij zijn gedachten en inzichten hierover aan ons.

Zelf groeide hij op bij socialistische ouders, de ander was belangrijk, dat gold lange tijd voor hem ook. Hij was een fanatiek activist, protesteerde tegen vele uiteenlopende zaken en ook in zijn werk voerde de sociale kant de boventoon. Maar tijdens een studie ontdekte hij als het ware zichzelf en ging op 'ontdekkingsreis'. Hij woonde 15 jaar lang achtereen in verschillende landen en werelddelen. Hij verbleef in de eindeloze natuur én verrichte allerlei soorten werk. Hij ontmoette veel mensen met uiteenlopende visies o.a. mensen die nu nog steeds een nomadenleven leiden. Hij leerde o.a. daardoor de échte natuur en andere leefgewoonten kennen. Alle ervaringen die hij dankzij deze reizen opdeed, maakte dat hij inzichten verwierf en besefte dat het anders kon en moest met de wereld waarin wij leven. En zo ontwikkelde hij een eigen nomadologische levensfilosofie.

In dit manifest deelt hij, in prettige, begrijpelijke taal, zijn reiservaringen en zijn filosofie. Hij uit daarin o.a. zijn bezorgdheid over onze omgang met onszelf en de aarde. Hij wil mens en maatschappij wakkerschudden en hen bewust maken van wat zij aan het doen zijn met de wereld en betoogt hoe zij een eigen bijdrage kunnen leveren om weer te leren zien hoe het - natuurlijke - leven bedoeld is.
Dat levert zeer interessante denkstof op waar je mee verder kunt. Vooral lezen dit manifest!


Zie ook de leerzame website van de schrijver: http://www.nomadologie.nl


ISBN 99789491773785 | Paperback | 90 pagina's | Uitgeverij Palmslag | maart 2018

© Dettie, 16 juli 2018

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER