Non-fictie

Xandra Knebel

Jenny
Een theaterleven
Xandra Knebel


Eerlijk gezegd is dit een biografie zoals ik die graag lees, met de nadruk op het artistieke leven van de hoofdpersoon en zonder al te veel details over het privéleven. Het boek bevat ook een uitgebreid register en een overzicht van alle producties waar ze aan mee heeft gewerkt. Verder bevat het boek nog 10 liedteksten die Jenny Arean heeft gezongen.


Het boek begint met een beknopt verhaal over haar problematische jeugd en een korte stukje over de geschiedenis van haar familie, waar je wel even je hoofd bij moet houden, om de draad niet kwijt te raken.
De carrière van Jenny Arean begint in het ABC-cabaret van Wim Kan en Conny Vonk. Hier kiest ze ook haar artiestennaam. Na haar cabaretdebuut, volgt haar televisiedebuut, waarin ze musicalnummers zingt. Vervolgens gaat ze ook met succes toneelspelen. Ze ontpopt zich als een veelzijdig artieste, die ook in musicals haar plaats weet te vinden. Annie M.G. Schmidt is te spreken over haar talent, maar lijkt wat minder te spreken over Jenny als persoon.


In het zesde hoofdstuk, dat over haar solowerk gaat, staat ook een soort intermezzo, waarin uitgebreid wordt besproken hoe Jenny te werk gaat. En dan is er nog aandacht voor haar rol in de nieuwe versie van 'Het Schaep met de vijf poten' en de vervolgseries die daarna komen.


Het privéleven van Jenny Arean komt hoofdzakelijk aan bod, wanneer dit van belang is voor haar artistieke leven. Dat geldt met name voor haar relatie met Ischa Meijer. Voorts is er aandacht voor de relatie van Jenny met haar moeder, op het moment dat er in de Telegraaf aandacht aan haar moeder wordt besteed, die haar dochter zo zwart afschildert, dat dit voor de nodige negatieve reacties richting Jenny zorgt.


Al met al is het boek een mooi eerbetoon geworden aan een veelzijdige vrouw. Het boek is ook uitgebreid geïllustreerd en het had wat mij betreft nog wel langer mogen zijn.

ISBN 9789492495549 | Hardcover | 239 pagina’s | Uitgeverij Water | november 2018

© Renate 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER