Non-fictie

Lonley Planet

Cultuurroutes
Verken de mooiste culturele bestemmingen ter wereld
Lonely planet


Dit boek biedt 52 reisbestemmingen van culturele aard in de hele wereld. Het ontbreekt aan een duidelijke totaal-opzet: de lezer zou verwachten dat de reisdoelen per werelddeel zijn ondergebracht maar dat is niet het geval. Ook een ander logisch systeem – alfabetisch bv - heb ik niet kunnen ontdekken.
De indeling binnen elk van de 52 reisbestemmingen is daarentegen wel helder: 7 korte items, dikwijls met vermelding van website of telefoonnummer zodat degene die meer wil weten, op weg wordt geholpen. Daarnaast is er een rubriek met praktische informatie over mogelijkheden voor overnachting, horeca en worden evenementen genoemd.


- Het boek opent met enkele reisdoelen in Australië waaronder de kunst van Aboriginals: een museum dat hieraan is gewijd en hun rotskunst in grotten.
- Bij Oostenrijk komt Wenen aan bod met o.a. de Stephansdom, het Mozarthaus en de Staatsoper.
- Van België wordt Brussel genoemd. Steden als Gent en Brugge hebben echter veel (meer) cultuur te bieden maar deze steden ontbreken. Zo zijn de keuzen vaker origineel.
- In Londen worden niet de gebruikelijke bezienswaardigheden genoemd maar bv. wel de Abbey Road studio’s. Ook Oxford komt onder Engeland ter sprake en hier treft men wel de klassieke items als Christchurch, Merton college, St. Barnabas church aan.
- Bij Ethiopië komen de bijzondere rotskerken ter sprake, waaronder die in Lelibela.
- Finland heeft de sauna als cultureel item, ongetwijfeld typerend maar is het ook niet het land van ‘de duizend meren’?
- Parijs wordt vanuit de schrijver Hemingway belicht, een originele invalshoek en met name interessant voor liefhebbers van literatuur.
- Bij IJsland is er - te - weinig aandacht voor de bijzondere natuur.
- Onder Ierland wordt niet de schitterende kustroute genoemd die veel toeristen rijden langs de prachtige en grillige rotskust.
- Ook bij Venetië worden andere keuzen dan gebruikelijk gemaakt.
- Roemenië heeft als item Dracula maar of dat nu de meest typerende cultuur van dit land is? Mij lijkt dat de Unesco kerken in Transsylvanië dan beter genoemd hadden kunnen worden.
- Beiroet in Libanon is interessant te noemen en de ambachtelijke invalshoek van Marrakech in Marokko is boeiend en biedt mooie verrassingen in deze graag bezochte koningsstad.
- In Nieuw-Zeeland krijgt de cultuur van het Maori volk aandacht.
- bij Spanje worden Madrid en Sevilla belicht.
- Onder de VS is er o.a. aandacht voor Hollywood, zeker specifiek voor dit land en wereldbekend. Eén route die recht doet aan de vele natuurparken met de Grand Canyon had echter niet misstaan.


Een aardig, rijk geïllustreerd boek waarin menigmaal opvallende keuzen worden gemaakt.


ISBN 9789021569475 | Hardcover | 320 pag. | Kosmos Utrecht | juli 2018

© Evert van der Veen, 28 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER