Non-fictie

Paul de Leeuw

alt‘kHebjelief, en trek!
Paul de Leeuw

Op de voorkant van dit boek prijkt een opvallende goudkleurige sticker met daarop de volgende tekst:

“Waarschuwing!!! VAN DIT BOEK KRIJG JE TREK 
Zorg ervoor dat je drie dingen tegelijk kunt doen: lezen, koken én proeven”

Neem van mij aan: Dit advies staat er niet zomaar. Tijdens het lezen in dit prettige boek zal de maag regelmatig rommelende geluiden voortbrengen. Wees voorbereid.

Paul – na het lezen van dit boek heb ik het gevoel dat ik mag tutoyeren – noemt zijn boek een kookbiografie. Het boek combineert zijn levensverhaal met heerlijke recepten. Deze recepten zijn afgestemd op het verhaal. Zo begint het boek met een sandwich die zijn moeder altijd voor hem maakte: Sandwich Apache Agnes. De vader van Paul deed veel zaken met mensen uit Oostbloklanden. Deze mensen werden regelmatig thuis ontvangen en Pauls moeder kookte dan voor hen. Ze maakte dan bijvoorbeeld Wittekoolschotel, wat het volgende recept is in het boek. Op deze manier doorspekken de recepten de biografie van Paul. Zo staan er gerechten in die op vakantie zijn genuttigd evenals smulrecepten van goede vrienden en vriendinnen. De recepten zijn duidelijk beschreven waarbij Paul op unieke wijze extra tips of aanwijzingen geeft.

De biografie is erg boeiend. Heel open heeft Paul zijn levensverhaal opgeschreven. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn ouders en over hoe zijn carrière van de grond kwam. Ook is hij openhartig over zijn relaties en zijn (homo)seksualiteit. Met veel liefde schrijft hij over zijn man en hun twee zoons. Natuurlijk proef je tijdens het lezen de voor hem zo kenmerkende, spottende, humor. Paul heeft dat echter niet overdreven zodat het eindresultaat een mooi, oprecht verhaal is.

Het verhaal en de recepten vormen samen al een prachtig geheel maar er is meer. Het boek is namelijk prachtig opgemaakt en er staan een royale hoeveelheid foto’s in. Een lust voor het oog. Geniet van kneuterige, ouderwetse jaren zestig en zeventig foto’s tot een stoere gezinsfoto van nu. Het is alsof de lezer een kijkje neemt in Pauls fotoalbums.

‘kHebjelief, en trek! is een heerlijk boek om telkens weer opnieuw in te kijken en in te lezen. Er rest mij slecht één vraag: Plaats ik dit mooie boek in mijn boekenkast of mag het pronken tussen de kookboeken? Wie deze kwellende vraag wil voorkomen doet er goed aan zichzelf van twee exemplaren te voorzien.

ISBN 9789048813582| Gebonden | 288 pagina's |Carrera| februari 2012

© Annemarie, 23 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER