De Slag op het Hart
Trude Evers
Op 14 september 1780 wordt vlakbij Zuid-Laren het mishandelde lichaam gevonden van een jonge man. Het is al snel duidelijk dat het gaat om Johannes Ledeboer, een dominee, op weg naar zijn zieke vader. De buurt is geschokt. Een moord!! Welke onverlaat doet zoiets!
De buurtbewoners helpen allemaal mee om de schuldige te pakken te krijgen. De Duitse deserteur, ook nog een jonge man, Anton Link, wordt ingesloten, en het is aan landschrijver Warner Erkenswijk om te bewijzen dat ze de moordenaar te pakken hebben. Getuigen worden gevonden en gehoord, Erkenswijk schrijft zijn verslag voor drost van Heiden Reinestein, en de zaak komt voor bij de Criminele Vergadering op 26 januari 1781. Bij die Vergadering komen een aantal lekenrechters bijeen, de Etten genoemd. Zij bepalen of de zaak voor de volledige Etstoel komt. Dat is het geval, en Anton Link wordt veroordeeld en terechtgesteld.
Wat we lezen is het geromantiseerde, maar historisch verantwoorde verhaal over de moordzaak tegen Anton Link. De schrijfster is oud-medewerker van het Drents Archief en had zodoende de beschikking over de dossiers. Zij schetst in dit verhaal ook het leven op het Drentse platteland in die tijd. Natuurlijk wordt eveneens uitgelegd hoe het rechtssysteem in elkaar zat.
Bijzonder in deze zaak was het feit dat de Duitser een deserteur was. Aanvankelijk twijfelde Erkenswijk of de moordenaar wel door het het landrecht berecht zou kunnen worden. Als deserteur viel Link immers onder het krijgsrecht. Maar dat zou in de ogen van het geschokte volk geen rechtvaardige oplossing zijn, dus Erkenswijk wil dat dit feit verzwegen wordt. Op een bepaald moment moet er wel toestemming gevraagd worden aan de stadhouder. Willem V geeft zijn fiat onmiddellijk.
De helft van het boek bestaat uit het gereconstrueerde verhaal, dat lekker weg leest. Het feit dat de bevolking zo ondersteboven is van de gepleegde misdaad verwondert een beetje: het is alsof er in die tijd geen sprake was van misdaad! De andere rechtszaken die op de Lotting besproken worden zijn er ook maar twee: een vrouw die verdacht wordt van het doden van haar kind en een man die zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Dat waren dan nog eens tijden!!
‘Dit vonnis is zoveel te aenmerkelyker, als uit het zelve blykt, dat men in Drenthe zonder confessie of schuldbeleidenis op genoegzame getuogen en bewyzen veroordeelt en straft, zodat men aldaer eerder den Pynbank kan missen.’
Als Anton Link zijn straf heeft gekregen volgen nog de informatieve stukken: Persoonsbeschrijvingen, de originele documenten - ook rekeningen! - in oud-Nederlands, uitleg over het rechtssysteem, wat tekeningen, afbeeldingen van schilderijen en een oude kaart.
Over de hogere stand is duidelijk meer bekend dan over bijvoorbeeld de herbergierster, die wel een flinke rol heeft in het verhaal omdat men bij haar bijeenkomt.
Voor wie Assen en omgeving kent, zijn de beschrijvingen van hoe het er vroeger uit gezien moet hebben, interessant.
Boeiend boek!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_Johannes_Ledeboer
ISBN 9789081600811 | hardcover | 343 pagina's| Uitgeverij Schuring | augustus 2011
© Marjo, 16 juli 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER