Non-fictie

Gerbrand Bakker

https://gerbrandbakker.wordpress.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de romans van Gerbrand Bakker

 

Jasper en zijn knecht
Gerbrand Bakker


In 2012 koopt Gerbrand Bakker in de Duitse Eifel, Schwarzbach, een oude woning, misschien om te vluchten voor een plotselinge afkeer van het schrijven. Hij begint bomen te kappen op het omvangrijke stuk grond dat erbij hoort en vertimmert zijn huisje dat het een lieve lust is. Al gauw verzekert hij zich van gezelschap dat zou moeten luisteren naar de naam Jasper. Maar het betreft hier een enigszins gedragsgestoorde, nauwelijks te disciplineren hond die lange tijd een blok aan zijn been zal zijn.
Vanaf december 2014 maakt Bakker korte metten met zijn schrijfcrisis door een jaar lang een dagboek bij te houden, waarin hij over zijn dagelijks leven in de Eifel vertelt en terloops diep in zijn eigen, nu eens deprimerende dan weer uitbundige verleden duikt. En zo komen we uit bij reizen en prijzen, ouders en grootouders, de literaire wereld en het hovenierswezen, zijn schaatscarrière en studentenleven, zijn schrijverschap en nog duizend andere dingen van muizenissen tot kapitale kwesties.


Een dagboek en een autobiografie ineen. In het jaar dat hij dit dagboek bijhoudt beschrijft Bakker behalve de dagelijkse gang van zaken ook zijn leven tot dan toe. Hij analyseert het en probeert zo een oorzaak te vinden voor zijn moeilijke periodes en inzicht te krijgen in zichzelf.


Door het winnen van de International IMPAC Dublin Literary Award, een grote prestigieuze prijs, is hij in 2012 in staat om een huisje te kopen in de Eifel. Er moet veel aan worden opgeknapt en de tuin vergt ook de nodige arbeid. Al gauw doet Jasper zijn intrede, een jonge hond uit Griekenland, waar hij de handen vol aan heeft, omdat Jasper er steeds vandoor gaat en pas uren later thuis komt.
Na een periode waarin Jasper zich steeds vreemder gaat gedragen en lichamelijke problemen krijgt, waarschijnlijk als gevolg van een hersentumor, moet hij hem laten inslapen, pas 3 jaar oud. Een hard gelag, want ook van een probleemhond kun je veel houden.


Het is een openhartig boek geworden. Tussen de dagelijkse beslommeringen, terechte klachten of kritiek en de speurtocht naar zijn eigen moeilijke aard, staan columns, brieven en recensies. Al zal het niet allemaal letterlijk zo zijn gegaan (zoals hij zelf aangeeft), je krijgt toch een aardig inkijkje in de persoon Gerbrand Bakker.


ISBN 9789029505123 | De Arbeiderspers | 396 pagina's | mei 2016

© Berdine, 14 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren