Non-fictie

Joost Pollmann

http://joostpollmann.nl

http://www.paulvandersteen.nl

 

Sneu Karma
Joost Pollmann


Een dertiental verhalen over vakanties waarin niet alles even fijn verloopt.
De ondertitel is ‘regenachtige verhalen’, dat zegt al wat. Maar er gebeuren meer vervelende dingen: Een tasje met papieren dat op het dak van een auto is blijven liggen, tja, dat is dan natuurlijk verdwenen. Een dreigende sfeer, die niet perse tot akelige situaties leidt, maar niettemin geen vakantiegevoel geeft. Storingen bij de treinorganisaties, overvallen worden door de griep, het zijn maar een paar dingen die fout kunnen gaan.


Terwijl je leest over de avonturen van Joost Pollmann, die ondanks de minder prettige ervaringen toch steeds op reis gaat, word je geconfronteerd met heel wat wetenswaardigheden over steden en landschappen, over meer of minder beroemde personen. Over de mensen die hem onthalen (of niet).
Hij reist naar plekken als reisverslaggever of omdat hij ergens een tentoonstelling gaat inrichten.We lezen over Sint Petersburg, Lagos, São Paulo in Brazilië of Beiroet. Maar ook over Hellevoetsluis en de Bollenstreek.


Anders dan gebruikelijk... dat zijn deze reisverhalen en het ene verhaal spreekt meer aan dan het andere, hetgeen ook nogal eens gebeurt in een verhalenbundel. Maar de verhalen lezen lekker weg vanwege de toon, een beetje ironisch ‘moet mij weer gebeuren’ zonder chagrijnig te worden, en met een dosis zelfspot.


Joost Pollmann (Haarlem, 1957)  is vertaler en journalist en weet heel veel over strips en beeldverhalen. Hij organiseert tentoonstellingen, onder andere ‘Van Bulletje tot Wentelteefje’ in Turnhout. In 2003 richtte hij het Nederlands Stripmuseum in Groningen in. Vanaf 2007 kon je in het Scryption te Tilburg ‘Het Margriet winterboek! Een halve eeuw spelletjes, verhalen en tekeningen’ gaan zien.
In 2018 verscheen bij In de Knipscheer een eerste autobiografisch boek van Joost Pollmann: Schertsfiguur – Mijn leven in 15 stukken.
Bij enkele verhalen in deze bundel staan zwart-witfoto’s.


ISBN 9789493214316  | paperback | 132 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer| juni 2021

© Marjo, 12 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Schertsfiguur
mijn leven in 15 stukken
Joost Pollmann


Op licht ironische toon vertelt Joost Pollmann in vijftien stukken tekst over zijn leven. De lezer kan er van uit gaan dat het autobiografische verhalen zijn. Natuurlijk zijn herinneringen altijd gekleurd, en is de keuze van hetgeen verteld wordt altijd subjectief. Maar het lijkt er toch op dat de controleerbare feiten kloppen.

De volgorde is chronologisch, we beginnen dus met waar Pollmann geboren is. In Haarlem, in een katholiek gezin: zijn moeder meldde zich ,ondanks het feit dat ze vijf kinderen had gekregen, bij het klooster en bracht de rest van haar leven door als non.
Zijn vader was fout in de oorlog, en bleef daarna ook nazisympathisant.


Pollmann heeft een keuze gemaakt uit hetgeen hij meegemaakt heeft in zijn leven: een akelige herinnering aan het sinterklaasfeest; de eerste ervaringen met seks, drank en sigaretten, toen hij pas 13 jaar oud was.
Over vakanties in Sauerland, en het ontluisterende terugzien van een vakantieoord dat de idylle in het geheugen doet vervagen.
Over de veranderingen in Europa, die hij van nabij meemaakte en de terroristische aanslagen die nog niet zo lang geleden gebeurden. En meer privé: over zijn geliefde, en een scheiding.


Sommige verhalen doen denken aan de figuur Don Quichot - een dwaze held die het wel goed bedoelt, maar speelbal is van de tijd waarin hij leeft - een associatie die ook het gevolg kan zijn van de toon waarop de verhalen verteld worden.
In deze vijftien verhalen komen we meer te weten over de persoon Joost Pollmann, en voor wie geen tijdgenoot is, geeft het in sneltreinvaart een zeer summier overzicht van de tijdsgeest, vanaf 1950 tot nu.
Tussen de verhalen door duiken pentekeningen op van de hand van Paul van der Steen, karikaturaal, humoristisch en passend bij de tekst.


Joost Pollmann (1957) organiseerde tien edities van de Stripdagen Haarlem, recenseert sinds 1998 voor de Volkskrant, publiceerde meerdere essaybundels en geeft lezingen in binnen- en buitenland over beeldcultuur.
Paul van der Steen is als 'Steen' illustrator voor o.m. Het Parool en publiceert elke vrijdag een literair portret in NRC-Boeken (o.a. verzameld in 'Steen's schrijverskalender 2017'). In 2015 verscheen van hem 'Negenenhalf leven. De literaire bundel voor kattenliefhebbers'.


ISBN 9789062659982 | Paperback | 92 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer| mei 2018
Met tekeningen van Paul van der Steen

© Marjo, 19 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER