Non-fictie

Lo van Driel

Duitse passages
Een reis door twee eeuwen Duitsland
Lo van Driel


Dit boek is een soort papieren reis door Duitsland aan de hand van 2 eeuwen geschiedenis en cultuur. Over elke plaats die aan wordt gedaan valt iets te vertellen. Wat geschiedenis betreft zijn de belangrijkste gebeurtenissen natuurlijk de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur en de daaropvolgende hereniging. Over de Eerste Wereldoorlog lezen we echter niets.
In het boek komen ook een paar Nederlanders voor die een stukje geschiedenis in Duitsland hebben, zoals Thorbecke, Multatuli, Marsman, Armando en Rinus van der Lubbe.


Bij de Tweede Wereldoorlog kun je natuurlijk niet om Alfred Speer en Lenie Riefenstahl heen. Ook villa Wahnsee komt in een hoofdstuk ter sprake.


Literaire figuren zijn in dit boek overigens wel het belangrijkste. De andere kunsten worden hoofdzakelijk vertegenwoordigd door de componisten Schubert en Brahms en de kunstenares Paula Modersohn-Becker.


Het boek bevat allemaal losse stukken en je kunt zonder probleem door het boek bladeren en zo hier en daar een stuk lezen. Wat mij betreft is het boek een doos bonbons, waar ik van kan blijven eten. Als ik een stuk gelezen had, wilde ik ook het volgende stuk lezen en het kostte me moeite om het boek weg te leggen.


Natuurlijk kan ik klagen dat er veel schrijvers, kunstenaars en componisten ontbreken. Zo mis ik Thomas Mann, z'n broer Heinrich en z'n zoon Klaus. Ook ontbreken Günther Grass, Bertolt Brecht en Erich Maria Remarque, hoewel zij, met uitzondering van Klaus Mann en Erich Maria Remarque wel zijdelings ter sprake komen en dus in het register staan.
Bij de kunstenaars mis ik Anselm Kiefer en Joseph Beuys en bij de componisten zou ik toch nog wel graag een plekje willen zien voor Richard Wagner, Richard Strauss, Karl-Heinz Stockhausen en Kurt Weill. Maar goed, zo blijft er altijd wat te wensen over.


Wat blijft is een heerlijk boek, waar ik nog graag in zal bladeren en dat uitnodigt om op zoek te gaan naar meer informatie en afbeeldingen van de dingen die ter sprake komen.


Lo van Driel (1944) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en was jarenlang docent. Hij schreef columns over kunst en letteren voor de Provinciale Zeeuwse Courant en publiceerde over taalkunde en geschiedenis. In 2003 verscheen zijn biografie van J.H. van Dale. Deze uitgave is een geactualiseerde versie van het boek dat hij in 2013 in eigen beheer uitgaf en dat enthousiast werd ontvangen.


ISBN 978 90 284 5017 2 | Paperback | 302 pagina’s | Wereldbibliotheek | oktober 2019

© Renate 5 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER