Non-fictie

Paula Rizzo

height="167"Alles op een rijtje
Paula Rizzo

Dit boek gaat over iets waar ik dol op ben: lijstjes! Vandaag heb ik al meerdere lijstjes gebruikt. Zo heb ik dankzij mijn boodschappenlijstje de juiste boodschappen gehaald en weet ik door mijn to do lijst precies wat ik vandaag moet doen. Lijstjes maken het leven overzichtelijker. Tv-producent Paula Rizzo is het daar helemaal mee eens. Zij heeft het gebruik van lijstjes tot een ware kunst verheven. In Alles op een rijtje deelt ze haar kennis vol enthousiasme met de lezer. Uiteraard licht de auteur haar kennis door middel van lijstjes toe.

Lijstjes kun je voor talrijke doeleinden gebruiken. Iedereen kent het boodschappenlijstje wel en ook to do lijstjes worden veelvuldig gebruikt. Tegenwoordig hebben veel mensen ook een bucketlist. Een lijst met alles wat je tijdens jouw leven nog wilt doen. Een bijzondere reis maken bijvoorbeeld of parachutespringen. Ook de checklist is een veelgebruikte lijst. Op een checklist staat alles wat gecontroleerd moet worden voor een bepaalde taak uitgevoerd kan worden. Piloten bijvoorbeeld kunnen niet zonder checklist.

Paula Rizzo gebruikt lijstjes voor vrijwel alles in haar leven. Zo woont ze dankzij haar lijstjesmanie in een perfect appartement en vergeet ze bij de huisarts nooit een belangrijke vraag te stellen. Dankzij haar lijstjes heeft Paula Rizzo zelden last van stress, deelt ze haar tijd efficiënt in, vergeet ze goede ideeën niet en bespaart ze bovendien geld. Vraag jij je af hoe je door het maken van lijstjes geld kunt besparen? Maak bijvoorbeeld een inpaklijst als je op vakantie gaat. Wie niks vergeet mee te nemen hoeft op locatie immers geen onnodige en dure producten aan te schaffen! Ook duikt het boodschappenlijstje weer op. Met een boodschappenlijstje voorkom je dat je onnodige en impulsieve aankopen doet en eten weg moet gooien.

Alles op een rijtje gaat niet alleen over het maken van lijstjes. Het gaat ook over time management en het voorkomen van stress.  Wie ellenlange to do lijstjes heeft, kan leren delegeren en uitbesteden. Er zijn bijvoorbeeld apps en websites waarmee je lijstjes met elkaar kunt delen. Je kunt ze voor professionele doeleinden gebruiken maar ook binnen het gezin. Als alle gezinsleden in één oogopslag kunnen zien wat er gedaan moet worden, kan iedereen een taak voor zijn of haar rekening nemen. Ook kun je tijdrovende klussen door bedrijven uit handen laten nemen. Denk bijvoorbeeld aan een bezorg

In Alles op een rijtje leert Paula Rizzo de lezer alle ins en outs van het lijstjes maken. Zelf houdt ze naar mijn mening wel erg veel lijstjes bij en is ze iets té georganiseerd. Op vakantie gaan volgens een strak tijdschema of een lijst met conversatieonderwerpen vind ik iets te veel van het goede. Als je Paula Rizzo wilt bellen, moet je eerst een belafspraak maken en als er vrienden bij haar over de vloer komen liggen er lijstjes klaar waarop alles wat ze wil vragen en zeggen vermeld staat. Een beetje spontaniteit mag ook nog wel! Toch is dit boek inspirerend. Lijstjes zijn onmisbaar voor mij en dankzij Paula Rizzo zal ik ze voortaan nog effectiever weten te gebruiken.

ISBN 9789400506558 | paperback | 167 pagina's| Lev. | januari 2016
Vertaald door Fanneke Cnossen

© Annemarie, 20 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles op een rijtje
Paula Rizzo


Wie kent het niet? 's Avonds in bed liggen en denken 'Weer vergeten die vriend te bellen. Weer vergeten die afspraak te maken.' Als je een lijstje had gemaakt dan was je het niet vergeten en lag je 's avonds niet te malen in bed. Dankzij lijstjes hoef je niets te onthouden, je schrijft het op en raadpleegt elke dag je lijstje(s) waarop de afspraken staan of dingen die je wil of 'moet' gaan doen.

In het voorwoord van Julie Morgenstern worden al enkele voordelen genoemd rond het maken van lijstjes. Julie Morgenstern heeft een eigen bureau voor advisering over tijdmanagement en organisatie en beaamt dat lijstjes maken het leven vereenvoudigd. De schrijfster van dit boek Paula Rizzo is televisie- en webproducent en produceert gezondheidsitems binnen en buiten de studio. Dat vraagt veel organisatietalent én checklijstjes.
Voordat ze aan een opname begint, legt ze alles vast op lijsten zodat ze zeker is dat er niets vergeten wordt én ze kan afvinken wat gedaan is of ingepakt is. Haar lijstjes zijn inmiddels een begrip.

Natuurlijk is het maken van lijstjes in je privéleven ook erg handig. Paula maakte bijvoorbeeld een checklijst toen ze moest verhuizen. Die lijst nam ze mee toen ze woningen bezichtigde en vinkte alles aan wat wel of niet aanwezig was. Eenmaal thuis kon ze op haar gemak terugkijken welk huis het meest in de buurt van haar wensen kwam. De lijst was zo'n succes dat vriendinnen en zelfs makelaars om de lijst vroegen. Dit succes leidde weer tot de start van de website ListProducer.com en dit boek waarin ze vertelt over het 'denken in lijstjes'.

Lijstjes die je in feite in bijna elke situatie kunt toepassen.  Op vakantie gaan, een trouwerij organiseren, een boek schrijven, verhuizen, een werkproject, alles gaat vlotter als je een lijstje maakt met dingen die je moet doen of niet mag vergeten. Het geeft enorme rust zegt Paula Rizzo, want met een lijstje heb je naast de to-do dingen gelijk een overzicht van de hoeveelheid tijd dat iets gaat kosten. Daarnaar kun je je dag indelen en is het in je hoofd ook gelijk overzichtelijker en minder stressvol.  Dankzij het maken van lijstjes verricht je ook alvast voorbereidend werk waardoor ook de druk en stress minder wordt. Lijstjes maken werkt kalmerend.

De schrijfster zelf noteert àlles wat in haar opkomt, als ze een krantenartikel ziet dat ze nog wil lezen schrijft ze het op, als ze denkt dat is misschien ook wel een goed idee voor het werk dan noteert ze dat idee gelijk. Ze weet maar al te goed dat anders het idee weer verdwijnt in de drukte van de dag. Ze geeft ook tips wat je kunt doen als je op reis gaat, welke lijstjes dan handig zijn. Ze geeft aan hoe je lijstjes kunt maken en dat iedereen zijn eigen manier daarin moet vinden die bij hem of haar past. De een gebruikt graag memobriefjes, de ander slaat alles op in de computer en weer een ander schrijft de lijstjes op papier met pen of potlood. Ook als je iets moeilijk vindt, is een lijstje handig. Voor een etentje met onbekenden kun je alvast algemene, open vragen bedenken bijvoorbeeld. Kortom voor alles is er wel een lijstje te maken.
In het boekje is ook een apart hoofdstuk uitgetrokken over de voor- en nadelen van enkele websites waar je je lijstjes op kunt maken.

Het is een onderhoudend boekje dat goed duidelijk maakt waarom lijstjes handig zijn. Het boekje is wel erg Amerikaans georiënteerd. Bij het hoofdstuk 'delegeren' wordt bijvoorbeeld de hondenuitlaatdienst en de kinderoppas genoemd evenals het aanleveren van kant en klare maaltijden, heel gewoon in Amerika, ze noemt zelfs het nemen van een chauffeur of een dienst inschakelen die cadeautjes koopt voor vrienden en kennis zodat jij dat niet hoeft te doen. Bijna komisch vind ik het hoofdstuk over het lijstje dat je kunt maken in geval  je een beroemdheid ontmoet!
Toch worden er natuurlijk ook punten genoemd die zeker handig en goed toepasbaar zijn. Zelf ben ik ook aan een to-do lijstje begonnen en inderdaad het geeft rust en het is ook een erg prettig gevoel weer iets wat op je lijstje staat  te kunnen doorstrepen. 
Leuk boekje.


Paula Rizzo is tv-producent en gezondheidsjournalist voor Fox News Channel in New York. Voor haar tv-werk ontving ze een Emmy Award. Ze is bedenker en oprichter van www.ListProducer.com en schrijft veel van haar successen toe aan haar lijstjes. Ze woont en werkt in New York.


ISBN 9789400506558 | Paperback | 167 pagina's | Uitgeverij Lev. | januari 2016
Vertaald door Fanneke Cnossen

© Dettie, 15 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER