Non-fictie

Dr. Michael Greger met Gene Stone

Hoe overleef je?
Ontdek wetenschappelijk bewezen voedingsmiddelen die beschermen tegen ziekte en die ziekte omkeren
Dr. Michael Greger met Gene Stone

De meeste sterfgevallen in Amerika, en ik vermoed dat dat in Europa niet anders zal zijn, zijn gerelateerd aan wat we eten. Onze voeding is de nummer één oorzaak van voortijdige sterfte en van lichamelijke gebreken. Dr Michael Greger, de auteur van dit boek, ging er tijdens zijn studie dan ook van uit dat voeding een grote rol in het studieprogramma van de medische faculteit zou spelen, maar tot zijn verbijstering ontdekte hij dat maar een kwart van de medische opleidingen een cursus over voeding aanbiedt. Sinds die tijd heeft hij zich dan ook verdiept in wetenschappelijk bewezen voedingsmiddelen die beschermen tegen ziekte en die het ziekteproces in sommige gevallen zelfs kunnen stoppen of omkeren.


In dit omvangrijke boek  behandelt hij  de meest voorkomende ziektes van onze tijd; hart en vaatziekten, longziekten, hersenziekten, kanker, infecties, diabetes, nierziektes, depressies en de ziekte van Parkinson. Per ziektebeeld beschrijft hij welke voedingsstoffen preventief kunnen werken of kunnen bijdragen aan genezing of herstel. Fijngemalen lijnzaad bijvoorbeeld, blijkt een van de krachtigste bloeddrukverlagende middelen te zijn die ooit door middel van voedingsinterventie is onderzocht, een kwart theelepelkurkuma per dag halveert het aantal cellen met DNA schade na blootstellen aan vrije radicalen en door zeven gram vezels per dag te eten kan het risico op een beroerte al tot zeven procent worden verlaagd.


Ook bij  het beïnvloeden en voorkomen van depressies lijkt voeding een rol te kunnen, met name het eten van groene bladgroente zou de kans op een depressie met maar liefst 62 procent kunnen verlagen. Kruisbloemige groenten zoals spruitjes en broccoli blijken een preventieve en zelfs actieve rol te spelen bij borstkanker omdat ze kwaadaardige borstkankerstamcellen ervan weerhouden tumoren te vormen. Ook soja lijkt het risico op borstkanker te verlagen.

Daarnaast geeft het boek een uitgebreid overzicht van wat je het beste dagelijks zou kunnen eten en in welke hoeveelheden. Onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen lijken meer beschermende voedingsmiddelen te bevatten en minder ziektebevorderende elementen dan bewerkte en dierlijke producten. Een dieet waarin dagelijks bonen, bessen, noten, fruit, volkorengranen, kruisbloemige groente (bloemkool, boerenkool, broccoli) en andere groene bladgroenten op het dieet staan, in combinatie met een flinke dosis dagelijkse beweging biedt dan ook een goede basis om je preventief zo goed mogelijk te beschermen tegen allerlei ziektes.


Bepaalde voedingsmiddelen springen er echt uit… kurkuma, kaneel, cayennepeper, gember, broccoli, boerenkool of een andere groene of kruisbloemige (blad) groente en blauwe bessen zouden volgens Dr. Greger dan ook eigenlijk standaard in ieder keukenkastje of koelkast voorradig moeten zijn. Sommige voedingsadviezen vond ik verrassend, Parkinson patiënten zouden bijvoorbeeld baat hebben bij veel koffie, en ook bij andere ziektebeelden kan veel koffie een aanbeveling zijn.


Vlees blijkt in veel onderzoeken een slechte invloed te hebben. Mensen die hun hele leven veel gegrild, gebarbecued of gerookt vlees hadden gegeten, bleken 47 procent meer kans op borstkanker te hebben. Hadden ze dan ook nog eens een kleine groente- en fruitconsumptie dan hadden ze 74 procent meer kans. Vlees, suiker en bewerkte voedingsmiddelen worden dan ook afgeraden. Zelf zomaar stoppen met medicatie zonder overleg van je arts uiteraard ook.    


Als je het boek leest, is het inderdaad verwonderlijk dat er in spreekkamers  en op universiteiten zo weinig aandacht aan voeding besteed wordt, niet per se als vervanging voor medicatie, al is het altijd fijn als dat kan natuurlijk, maar als aanvulling en ter preventie. Tegelijkertijd is het toch ook vaak moeilijk om in het bos van voedingsadviezen de weg een beetje te vinden. Momenteel is een koolhydraatarm dieet voor diabetespatiënten erg in zwang, terwijl Dr. Greger dat juist weer afraad. Goed inlezen en vergelijken lijkt me dus een pre, maar áls voeding wilt gebruiken ter preventie of bestrijding van ziektes is dit boek toch een aanrader. Het is goed gedocumenteerd,op wetenschappelijke onderzoeken gebaseerd en praktisch in het gebruik.


ISBN 978 1250 066114 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Passie, 2017
Vertaling; Anna Visser en Uitgeverij Passie

© Willeke, 22 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER