Non-fictie

Flic Everett

Help, nu ben ik oma!
Flic Everett


Met een voorwoord van de Nederlandse auteur Barbara van Beukering (bekend van "Kruip nooit achter een geranium')

Flic Everett begint met de zin ‘De gemiddelde oma bestaat niet.‘ Een open deur, zoals er veel in dit boek staan. Wie logisch nadenkt heeft dit boek eigenlijk niet nodig toch? Misschien niet alles wat er in staat, nee, maar waarschijnlijk valt er voor iedere oma wel iets uit te halen.


In een twaalftal hoofdstukken wordt besproken wat je zoal overkomt als je zoon of dochter je vertelt dat er een kleinkind gaat komen. Die boodschap is de eerste keer best even wennen, maar of het leuk, fantastisch of misschien wel lastig gaat worden dat hangt helemaal van de situatie af. Wonen zoon of dochter ver weg? Heb je een goede band met (schoon)zoon of -dochter? Ga je oppassen, wat betekent dat dan voor je financiële situatie, voor je eventuele baan?
Een goede raad: overleg altijd met de nieuwbakken ouders, en richt niet zomaar een kinderkamer in! Maar het is dan weer wel handig om een aankleedkussen en een kinderstoel te hebben, omdat een baby niet stil ligt (!)
Veel aandacht wordt er besteed aan het feit dat er een generatiekloof kan zijn, want het kind groeit op met moderne media die je zelfs misschien nauwelijks kent.
Er staan een paar grappige tekstjes in het boek waarmee je kan bepalen wat voor oma je bent, of wil zijn.


‘Het is waarschijnlijk al een tijdje geleden dat je een kind hebt gekregen’.


Ja duh... toch kan een opfriscursus geen kwaad.  De 'gebruiksaanwijzing' is veranderd. En er wordt vooral op gehamerd dat je je er absoluut voor moet waken om je te bemoeien met de opvoeding die de jonge ouders willen geven. Al staan er ook voorbeelden in van gevallen waarin je juist wèl je autoriteit moet laten gelden. Als voorbeeld wordt genoemd: als kinderen een bouillonblokje te eten krijgen. Huh, zijn er echt ouders die dat zouden doen? Maar dat honing niet goed is voor een baby onder het jaar, vanwege mogelijke bacteriën, dat wist ik dan weer niet.


Er wordt ook gesproken over jaloezie dat eigenlijk betekent dat je bang bent dat je iets mist.
Maak er geen wedstrijd van, zegt Flic Everett, en betrek er nooit het kind bij!


Het is een boek voor nieuwbakken oma’s die niet zo zeker zijn van zichzelf, zoals alle hulpboeken voor onzekere mensen zijn. Leuk zijn de kleine verhaaltjes van (Engelse) oma’s, de ervaringsdeskundigen.


'Ik ben het niet altijd eens met de regels van mijn dochter, maar ik zou wel gek zijn om me er niet aan te houden.‘


Precies, want zou je er tegen in gaan, dan zie je je kleinkind misschien veel minder dan gewenst.
Deze wijze raad klinkt door het hele boek, en is misschien een goede reden om het toch maar even te lezen.


ISBN 9789020608809 | Paperback | 224 pagina's | Pepperbooks | oktober 2018
Vertaald uit het Engels door Harriët Vierdag

© Marjo, 8 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER