Non-fictie

Koos Dijksterhuis

http://www.dijksterhuis.net

 

De spreeuw
Koos Dijksterhuis


De spreeuw is zeker voor de iets oudere onder ons een zeer herkenbare veel voorkomende vogel die in zeer uiteenlopende habitats; bos, weide, akker, wadde etc. kan worden waargenomen. Ik schrijf de iets oudere mens, omdat helaas ook voor de spreeuw geldt dat de aantallen spectaculair zijn gedaald. De laatste dertig jaar wordt de afname geschat op 50 tot wel 80% t.o.v. het geschatte aantal van 10 miljoen in de jaren zeventig. De achteruitgang is voornamelijk te danken, zoals zo vaak ook voor andere vogelsoorten geldt, het verdwijnen van voedselgebieden en broedgelegenheden.


Uit onderzoek van de Groningse bioloog Jan Komdeur blijkt dat de legselgrootte in een door hem onderzochte kolonie bij Groningen van de spreeuw t.o.v. het jaar 1998 naar 2015 gedaald is van zeven eieren naar vier. Volgens hem een duidelijke aanwijzing van een vermindering van het voedselaanbod in de buurt van de kolonie.


Een belangrijk voedselbestanddeel voor de spreeuw is de emelt, de larve van de langpootmug. Het is evenwel bijzonder om te lezen, dat wanneer het voedselaanbod voor jonge kuikens te eenzijdig uit emelten bestaat zij aan de diarree raken met alle kwalijke gevolgen van dien. Om dit te voorkomen moet het aanbod van emelten afgewisseld worden met rupsen, wat overigens meer energie van de vogel vraagt om ze te vangen.
- Op internet staat een mooie film die een uitgebreid onderzoek laat zien naar dit gedrag van de spreeuw. -


De spreeuw heeft zijn succes echter ook aan de mens te danken want in het kielzog van de mens heeft hij bijna de hele wereld gekoloniseerd. Overal in de wereld is de spreeuw dus een bekende vogel en het is interessant dat we er nu nader kennis mee kunnen maken dankzij dit voor de leek zeer toegankelijke boek van Dijksterhuis.


Zo ontdekken we onder andere dat spreeuwen geweldig mooi kunnen zingen, wat een reden was/is waarom ze eeuwenlang als kooivogels werden en waarschijnlijk nog worden gehouden. Ze kunnen ook heel goed geluiden imiteren. In het centraal station van Rotterdam zaten in 2012 enige spreeuwen die het geluid van opensissende treindeuren nabootsten en daarmee menig passagier op het verkeerde been zette en vervolgens aan het lachen maakte.

De spreeuw blijkt al met al een zeer interessante vogel die dankzij dit boek terecht meer aandacht krijgt. Een boek waarvan ook een waarschuwing uitgaat dat we nooit voorzichtig genoeg om kunnen gaan met onze natuur.


De spreeuw
is het zevende deel van de 'Vogelserie' van Uitgeverij Atlas Contact


Koos Dijksterhuis (1962) studeerde biologie en sociologie in Groningen. Hij heeft een dagelijkse column over natuur in Trouw, heeft artikelen geschreven voor onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Intermediair en Vogel. Eerder schreef hij de boeken Een Groenlander in Afrika, Akkervogels en De kiekendieven van het oldambt.


ISBN 9789045029108 | Paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | mei 2016

© Cavendish, 2 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/or reageer, klik HIER