Non-fictie

Janneke Vreugdenhil

https://jannekevreugdenhil.com

 

Glutenvrije bijbel
Janneke Vreugdenhil


Voor mensen die vanwege coeliakie of een glutengevoeligheid een glutenvrij dieet nodig hebben, is veel van de informatie waar het boek mee begint geen nieuws. Maar voor wie best tegen gluten kan, maar toch glutenvrij wil koken, is het heel fijn dat Janneke Vreugdenhil begint met een uitleg.


Wat is gluten? Dat bestaat uit twee eiwitten, glutenine en gliadine. Deze stoffen zitten in heel veel producten, omdat in veel producten tarwe zit. Tarwe, de varianten daarop zoals khorasan, en rogge en gerst. In principe is haver glutenvrij, maar vaak is er sprake van kruisbesmetting: tijdens transport of verwerking kan er vermenging plaatsgevonden hebben met een tarweproduct.
Hier hebben we meteen nog een paar dingen die uitgelegd worden: wat is kruisbesmetting? En wat betekent het Crossed Grain-logo?


Gelukkig heeft Janneke Vreugdenhil jarenlang recepten uitgeprobeerd: zij weet als geen ander hoe je een lekkere pizza kan maken, die glutenvrij is. Of brood in alle soorten en maten. Of variaties.
Zij geeft veel tips en legt uit waarom bepaalde machines of andere benodigdheden onmisbaar zijn.


Als je geen gewoon bloem of tarwemeel kunt gebruiken, wat dan?
Er blijken heel wat vervangers te zijn, maar let op: die ene meelsoort past misschien beter bij dit recept. Als je ze kàn vervangen, dan geeft Vreugdenhil dat aan.
Dat doet ze ook met andere ingrediënten, want veel recepten vragen om heel specifieke ingrediënten.


Kook je vaker glutenvrij dan is het waarschijnlijk minder een probleem, dat bepaalde soorten meel alleen te verkrijgen zijn in vaste hoeveelheden. Of dat je dingen als aquafaba, psylliumvezels of xanthaangom nodig hebt en dat in grotere hoeveelheden moet aanschaffen dan je nodig hebt.
Over veel ingrediënten wordt verteld wat het is, en hoe je er aan komt. Of waar je op moet letten.


Na een vrij lange inleiding – die is wel nodig! – volgen er recepten voor basiskooksels: onder andere bouillon, paneermeel, kruidenmengsels en: desemstarters!
Bij het bakken van brood, waarvan er meer dan 200 recepten volgen, is vaak desem nodig. Dat is best eenvoudig, je moet er alleen aan denken dat je er voor ‘zorgt’.  
Dat staat allemaal prima uitgelegd, zoals er ook pagina’s zijn met how-to’s: met behulp van foto’s wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld stokbrood of verschillende soorten pasta’s maakt.


Gelukkig zijn er veel producten van nature glutenvrij! Omdat (zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten (erwten, bonen), pinda’s, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter, olie en azijn, koffie en bijna alle thee en frisdranken, pure kruiden en specerijen, geen gluten bevatten, hoeven gerechten voor een lunch of warme maaltijd niet echt in dit boek toegevoegd te worden.Toch staan er die ook wel in, gerechten voor ontbijt, lunch, diner of tussendoortjes. Daar horen ook nog toetjes bij.


Bij alle recepten staat een duidelijke uitleg, een lijst met ingrediënten en andere benodigdheden, en heel leuk: een klein verhaaltje, met tips of gewoon een grappige ervaring van de maker van dit boek.
Mooie foto’s erbij, je hebt een heel fijn kookboek in handen! En ja, het is waarschijnlijk veel werk, maar als je eenmaal wat ervaring hebt, valt dat best wel mee.
Achterin vind je nog een index voor recepten en een index van meelmixen: welke gerechten met welk meel te maken.


Janneke Vreugdenhil (Maasland, 25 september 1968) is een Nederlands culinair journalist, kookboekenauteur en schrijver. Vreugdenhil studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie legde ze zich toe op de culinaire journalistiek. Ze schreef voor tijdschriften als Elsevier, Vrij Nederland.


ISBN 9789048862580 | Hardcover| 496 pagina's | Uitgeverij Carrera | september 2024

© Marjo, 21  oktober 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Eten als medicijn - Hart
Janneke Vreugdenhil

Als je de titel ziet  kun je denken dat het een boek is uit een serie, waarbij dit deel gaat over het hart. Dan heb je goed gedacht: er verscheen eerder een boek over eten in de overgang. Was dat vooral gericht op vrouwen, dat is voor dit boek dus niet helemaal het geval.


De schrijfster dezes zocht specifiek de samenwerking op met cardioloog Janneke Wittekoek, omdat zij zich al jaren hard maakt voor gezonde voeding.
Na een inleiding door Janneke Vreugdenhil legt Janneke Wittekoek uit hoe het hart werkt, met even speciale aandacht voor het vrouwenhart. Zij behandelt vervolgens het belang van leefstijl en sluit af:


‘Huppetee, schort om en hartgezond koken voor een vliegende start.’


Dus komen nu de recepten? Nou nee, eerst is er nog een duidelijke uitleg over hoe het hart werkt, en wat er allemaal fout kan gaan. En dan natuurlijk hoe je dat kan voorkomen, of minstens verergering er van. 
Maar wat is dan wel een hartgezonde leefstijl? Of een hartgezond eetpatroon? Hoe kun je je eetpatroon het beste aanpassen als je problemen hebt met je bloeddruk, met cholesterol of met diabetes?


In de hoofdstukken waarin dat behandeld wordt, vind je veel tips over welke spijs je maar beter kan mijden en welke je juist regelmatig zou moeten eten.
Er is een hoofdstuk met vaak gestelde vragen zoals: mag roomboter nog wel? Is chocolade goed of toch niet? En dat glaasje wijn, dat is toch gezond?
(antwoorden: roomboter met mate; chocola: de pure variant mag best; alcohol: beter van niet!)


Er is een lijst met aanbevolen voedingsmiddelen, waarbij ook vermeld staat wat ze voor goeds doen in je lijf. Veelal wel bekend: avocado, broccoli, havermout, citrusvruchten, maar ook prei, kurkuma, kaneel en walnoten…


Dan volgen de 75 recepten, onderverdeeld in de gebruikelijke categorieën: basis, ontbijt, lunch, avondeten, tussendoor en zoet.
Bij basis vind je onder andere tips over peulvruchten in het algemeen, over bieten, mayonaise en bouillon, recepten die verderop vaak van pas komen in andere recepten.
Bij de recepten zelf wordt een duidelijke uitleg gegeven, er is natuurlijk een ingrediëntenlijst, en er wordt aangegeven voor hoeveel personen, welk keukengerei je nodig hebt, hoe lang het duurt, dat soort dingen.
Met tips voor variatie, of vervanging van ingrediënten.


Er wordt natuurlijk gebruik gemaakt van gezonde voedingsmiddelen, maar het kan best lastig zijn met sommige ingrediënten. Kokosbloesemsuiker, of dingen als kombu, pimentón heb je misschien niet standaard in huis.
Ga je koken naar aanleiding van de recepten uit dit boek, dan kun je dat maar best met voorbedachten rade doen: eerst de boodschappen!


Maar dan is het met de meeste recepten wel smullen, afhankelijk van wat je graag eet!
Als je maar kiest voor gezonde voeding. Hartgezond.


Janneke Vreugdenhil (Maasland, 1968) is een Nederlands culinair journalist, kookboekenauteur en schrijver. Vreugdenhil studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie legde ze zich toe op de culinaire journalistiek. Ze schreef voor tijdschriften als Elsevier, Vrij Nederland, Allerhande, Sla, Zin, La Cucina Italiana, Bouillon!, NL70 en Tip Culinair.

 

ISBN 9789048867950| Hardcover | 216 pagina's | Uitgeverij Carrera | juni 2023

© Marjo 20 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER