Non-fictie

Janneke Vreugdenhil

https://jannekevreugdenhil.com

 

Eten als medicijn - Hart
Janneke Vreugdenhil

Als je de titel ziet  kun je denken dat het een boek is uit een serie, waarbij dit deel gaat over het hart. Dan heb je goed gedacht: er verscheen eerder een boek over eten in de overgang. Was dat vooral gericht op vrouwen, dat is voor dit boek dus niet helemaal het geval.


De schrijfster dezes zocht specifiek de samenwerking op met cardioloog Janneke Wittekoek, omdat zij zich al jaren hard maakt voor gezonde voeding.
Na een inleiding door Janneke Vreugdenhil legt Janneke Wittekoek uit hoe het hart werkt, met even speciale aandacht voor het vrouwenhart. Zij behandelt vervolgens het belang van leefstijl en sluit af:


‘Huppetee, schort om en hartgezond koken voor een vliegende start.’


Dus komen nu de recepten? Nou nee, eerst is er nog een duidelijke uitleg over hoe het hart werkt, en wat er allemaal fout kan gaan. En dan natuurlijk hoe je dat kan voorkomen, of minstens verergering er van. 
Maar wat is dan wel een hartgezonde leefstijl? Of een hartgezond eetpatroon? Hoe kun je je eetpatroon het beste aanpassen als je problemen hebt met je bloeddruk, met cholesterol of met diabetes?


In de hoofdstukken waarin dat behandeld wordt, vind je veel tips over welke spijs je maar beter kan mijden en welke je juist regelmatig zou moeten eten.
Er is een hoofdstuk met vaak gestelde vragen zoals: mag roomboter nog wel? Is chocolade goed of toch niet? En dat glaasje wijn, dat is toch gezond?
(antwoorden: roomboter met mate; chocola: de pure variant mag best; alcohol: beter van niet!)


Er is een lijst met aanbevolen voedingsmiddelen, waarbij ook vermeld staat wat ze voor goeds doen in je lijf. Veelal wel bekend: avocado, broccoli, havermout, citrusvruchten, maar ook prei, kurkuma, kaneel en walnoten…


Dan volgen de 75 recepten, onderverdeeld in de gebruikelijke categorieën: basis, ontbijt, lunch, avondeten, tussendoor en zoet.
Bij basis vind je onder andere tips over peulvruchten in het algemeen, over bieten, mayonaise en bouillon, recepten die verderop vaak van pas komen in andere recepten.
Bij de recepten zelf wordt een duidelijke uitleg gegeven, er is natuurlijk een ingrediëntenlijst, en er wordt aangegeven voor hoeveel personen, welk keukengerei je nodig hebt, hoe lang het duurt, dat soort dingen.
Met tips voor variatie, of vervanging van ingrediënten.


Er wordt natuurlijk gebruik gemaakt van gezonde voedingsmiddelen, maar het kan best lastig zijn met sommige ingrediënten. Kokosbloesemsuiker, of dingen als kombu, pimentón heb je misschien niet standaard in huis.
Ga je koken naar aanleiding van de recepten uit dit boek, dan kun je dat maar best met voorbedachten rade doen: eerst de boodschappen!


Maar dan is het met de meeste recepten wel smullen, afhankelijk van wat je graag eet!
Als je maar kiest voor gezonde voeding. Hartgezond.


Janneke Vreugdenhil (Maasland, 1968) is een Nederlands culinair journalist, kookboekenauteur en schrijver. Vreugdenhil studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie legde ze zich toe op de culinaire journalistiek. Ze schreef voor tijdschriften als Elsevier, Vrij Nederland, Allerhande, Sla, Zin, La Cucina Italiana, Bouillon!, NL70 en Tip Culinair.

 

ISBN 9789048867950| Hardcover | 216 pagina's | Uitgeverij Carrera | juni 2023

© Marjo 20 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER