Non-fictie

Anne-Marie van der Wilt

Zin in kleur
Anne-Marie van der Wilt


Anne-Marie van der Wilt is beeldend kunstenaar én theoloog. Dit jaar werd zij bevestigd als predikant. Dit boek gaat over haar andere professie, maar zoals te verwachten heeft haar kijk op geloven grote invloed op haar werk. Sommige beeldende kunst wil prikkelen en choqueren, iets op gang brengen, háár kunst heeft duidelijk een meditatief karakter. Het is bedoeld om bij stil te gaan, in welke gemoedsstemming dan ook en er troost uit te halen, of bemoediging of hoop. Het meest kenmerkend voor haar werk zijn de levendige vrolijke kleuren. Niet voor niets heet dit boek, en haar atelier zin-in-kleur. De kleuren spatten er vanaf en zijn vaak symbolisch.


Veel thema’s in haar werk keren vaak terug. Met name bomen, als symbool voor de verschillende levensfases, voor groei, voor wortelen, voor stevig in de wind staan, in contact met voeding om het vol te houden. Een ander veelgebruikt beeld in het boek is het kruis, soms direct herkenbaar soms indirect. Beeld van lijden en verzoening. Vaak wordt het beeld ook gebruikt als symbool voor een gedragen last, zoals in een gelijknamig werk het geval is. De last die mensen moeten dragen in het leven kan minder zwaar aanvoelen, als mensen, of God, een stukje van die last mee dragen.
De mensen in haar werk zijn figuratief. Soms in groepen, soms ook alleen, om aan te geven dat ieder mens een stuk van zijn weg alléén af moet leggen. Vaak is er een cirkel van licht om de mens heen, als verwijzing naar een God die er in je eenzaamheid bij is.
Ook de kleuren zijn symboliek gebruikt, paars is de kleur van inkeer en rouw, wit van reinheid en opstanding, rood is de kleur van Gods Geest en van liefde en bezieling en groen is de kleur van de schepping en van de hoop.


De kunst van Anne-Marie van der Wilt is behalve in kerken ook op andere plekken te vinden; ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, gevangenissen en psychiatrische inrichtingen. De symboliek is vaak aangepast voor de plek waarvoor het gemaakt is. Een boom in de herfst, als symboliek voor de ouderdom, voor een verzorgingstehuis,  een vogel als symbool voor vrijheid voor een gevangenis.


Van der Wilt gebruikt verschillende materialen en werkwijzen. Ze werkt veel met glasmozaïek op hout, maar ook met stof en stenen. Het drieluik Engel is gemaakt van glas en dupionzijde  op hout. Een andere serie uit het boek bestaat uit wandkleden met applicaties en een aantal liturgische kleden. Vaak ook werkt van der Wilt op glas, zodat het licht vrij spel heeft en een extra dimensie toevoegt. Mooi vond ik wat dat betreft het werk Licht achter de lichten, wat een zon en een weg uitbeeldt, met verschillende mensfiguren.  Het werk hangt in verpleeghuis Sonneburg. Het lijkt me troostrijk om, of je nu gelooft of niet, bij het laatste stuk van je levensweg met zoveel moois omringd te zijn.


Een uitschieter in haar werk, ook al omdat het anders van vormgeving is dan de rest van de kunstwerken in het boek, vond ik Eva, een sculptuur van glasmozaïek in de vorm van een vrouwenlichaam. Het kleurige glasmozaïek verwijst naar de veelkleurigheid van de liefde. Liefde die zich niet in hokjes laat afbakenen. Die liefde geeft kleur aan het leven. Het werk Eva is gebaseerd op het Bijbelboek Hooglied, en een oproep om het lied van de liefde gaande te houden.


Vaak verwijst haar wek naar een Bijbelverhaal, of een Bijbels symbool. Als je er met die ogen naar kijkt zul je er veel in herkennen, maar als dat niet zo is, valt er ook genoeg troost en kleur en hoop uit te halen. Het is een prachtig boek geworden, mooi van vormgeving en met prachtige foto’s van de kunstwerken. Door de bijgevoegde verklaring van de symbolieken ga je nóg aandachtiger kijken. Ook zonder die toelichting zou ik zeker van haar werk genieten, ik kreeg enorm veel zin het een en ander van al dat moois met eigen ogen te bewonderen, maar met toelichting krijgen de werken, omdat het symbolische kunst is, net nog een wat diepere laag.


Zie ook http://www.zin-in-kleur.com


ISBN 978 90 239 27181 60 pagina's Uitgeverij Boekencentrum 2013

© Willeke, juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER