Non-fictie

J. Roodnat

Vrouwen zijn leuker
15 sterke aanwijzingen
Joyce Roodnat


Beschrijving:
Voor alle vrouwen die genieten van bevestiging (en wie doet dat nou niet?) en voor alle mannen die graag hun zegeningen tellen.
Vrouwen zijn leuker? Ja, dat is zo. Hoe dat komt onderzoekt Joyce Roodnat in een sprankelend boek vol mooie verhalen en vileine observaties. Het boek is een ode, maar ook een waarschuwing. Want laten we eerlijk zijn: de wijvenstreek is een feit, die kunnen we niet onder de mat vegen.
Roodnat liet zich inspireren door filmsterren, popheldinnen, kunstenaars en muzes. Echt en verzonnen. Van Madonna tot Barbie en de opblaassekspop; van Lady Gaga tot Anna Karenina en Floddertje.

------

In een uitzending van het televisieprogramma Tijd voor Max zegt Joyce Roodnat dat de titel wel provocerend bedoeld is. Er wordt namelijk vaak gesuggereerd dat zij bedoelt dat vrouwen leuker dan mannen zijn maar Roodnat stelt dat iedereen dat mag invullen hoe hij/zij dat wil.
Ze zegt ook in dat programma dat vrouwen elkaar leuk vinden. Roodnat geniet van vrouwen. Ze kan genieten van 'zeurende' vrouwen, maar dan van het theater dat een vrouw kan maken bij het zeuren. Ze kan genieten van een vrouw in de films van Harry Potter waarin de machtigste vrouw toch een vorm van lijdzaam aandacht trekken toont. Ze kan genieten van vrouwen die de sterke vrouw spelen zoals Madonna of Lady Gaga. Ze voeren een toneelstukje op, deze vrouwen willen dat wij ze als sterke vrouwen zien.
Volgens Joyce Roodnat is, verrassend genoeg, Pippi Langkous de oervrouw. Ze is zorgzaam voor haar vrienden, ze leert hen veel en zal iedereen neermeppen die hen kwaad doet.


Deze uitzending zegt genoeg, je ziet wat voor originele kijk Roodnat heeft op vrouwen. In de 17 beschouwingen in dit boek maak je uitgebreid kennis met deze aparte visie. Het eerste hoofdstuk getiteld 'Mevrouw de Vrouw - het huwelijk is heerlijk' wordt vooraf gegaan door een afbeelding van het schilderij  Ib and her Husband van Lucian Freud.
Roodnat begint dit hoofdstuk met het overspel van de eeuw, Bill Clinton en Monica Lewinsky. En wat zegt Hillary... 'I stand by my man!'Waarop een betoog volgt waarom vrouwen dat doen. Ze verhaalt over allerlei vormen van omgaan met elkaar binnen een huwelijk. Wat het huwelijk betekent voor een vrouw en waarom ze willens en wetens vasthoudt aan dat huwelijk.
Over het schilderij zegt ze:


"Op het schilderij zie ik het huwelijkse hunkeren waar vrouwen in excelleren.
Ze doen samen een dutje. even liggen, op een deken, niet eronder. Hun saamhorigheid sluimert mee, in de bruine en de oranje trui, in het warme bruin van de radiator, in het oranjebruingebloemde behang. Er valt een gloed op de benen van de vrouw. Haar rol is wat opgeschort, haar knieén en kuiten zijn zacht. ik kijk naar haar stevige lichaam en voel hoe zeker zij zich voelt in haar huwelijk. [...]
Ze ligt lepeltje lepeltje met haar echtgenoot op een eenpersoonsbed. Zijn zware linkerarm over haar middel, zijn dampende lijf achter haar, ze zijn een beproefde ervaring.
Ibs man ligt achter kaap kont. Ik kijk en kijk, en ik voel dat hij zich gelukkig prijst. Hij heeft zijn lichaam naar het hare gevoegd. Hij verschuilt zich, zij staat voor hem haar mannetje."


Zo wordt elk hoofdstuk voorafgegaan door een afbeelding waardoor Roodnat geïnspireerd werd. Je ziet bij hoofdstuk 2 een foto van het beeldje De venus van Hohe Fels. Bij hoofdstuk 10 staan vier foto's van schoonheidskoninginnen op oudere leeftijd, de titel van het hoofdstuk is... 'Ik ben vintage'. Bij hoofdstuk 15 zie je Mariska Veres met de mannen van Shocking Blue. Over dit laatste stelt Roodnat dat popmuziek verondersteld wordt  'a boy's thing' te zijn. Zij kennen de teksten en kunnen de muziek feilloos imiteren. Maar voor meisjes ligt dat anders, ze spiegelen zich aan andervrouws uiterlijk. Ook dit weet Roodnat weer in haar aparte vorm en visie te gieten.


Eigenlijk kun je nauwelijks goed over dit boek vertellen omdat Roodnat een heel eigen stijl heeft. Het hoofdstuk over Madonna is fenomenaal. Ze weet exact weer te geven waarom Madonna succes heeft en waarom ook (of juist?) vrouwen haar bewonderen. Dat is eigenlijk wel in alle hoofdstukken het belangrijkste, waarom valt een vrouw al dan niet op, wat maakt haar bijzonder, wat maakt haar leuker?
Roodnat bespreekt vrouwen uit de literatuur, bekijkt op haar humoristische manier popsterren, actrices etc. en wat deze vrouwen vertegenwoordigen. Achterin het boek staan aantekeningen bij elk hoofdstuk en de illustratieverantwoording.
Bijzonder boek!


ISBN 978-90-254-3516-5 Paperback 222 pagina's | Uitgeverij Contact | oktober 2010

© Dettie, 6 januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER