Non-fictie

Stine Jensen

https://stinejensen.nl

 

Eerste liefde
Stine Jensen


Het bijzondere van een eerste liefde is de totale aandacht die je voor elkaar hebt.
Alles aan de ander is nieuw, interessant, leuk en je doet er ook veel aan om die aandacht van en voor die ander vast te houden.
De rode draad in dit boekje is dan ook 'aandacht'.


Bij een eerste liefde is die aandacht compleet en intens, er valt zoveel te ontdekken. Je kunt bijna gewend raken aan die aandacht zoals Stine Jensen vertelt.
Haar eerste liefde stuurde elke dag een dikke brief, het werd bijna gewoon, totdat hij stopte met schrijven... Toen sloeg de twijfel toe.
Waarom schreef hij niet meer? Vond hij haar nog wel leuk? Al die vragen die iedereen zal herkennen in die onzekere begintijd van die eerste liefde.


Volgens Jensen draait het verliefd zijn, de liefde, vooral om die aandacht die er aanvankelijk is voor de ander. Hoe langer de relatie duurt hoe meer de aandacht verslapt en mogelijk daardoor de aanvankelijk grote liefde verdwijnt.
Jensen noemt ook films en boeken die op een bijzondere manier de start en ondergang van een liefde weergeven.

In deze tijd vol digitaal verkeer stelt Stine Jensen wordt een cultuur gekweekt waarin liefde en likes met elkaar verward worden.


"Likes van anderen geven ons het gevoel dat we ertoe doen. We denken dat een complimentje krijgen hetzelfde is als liefde en snakken de hele dag door naar bevestiging."


Ook wordt onze aandacht zo enorm versnipperd door de sociale media dat het lastig wordt om te kijken naar wat er werkelijk toe doet. Iedereen is wel online te bereiken. "Afwezigheid is geen optie." De dag wordt vaak bepaald door appjes, foto's en berichtjes sturen enz. De aandacht voor elkaar is er nog wel maar op een heel andere manier dan in de tijdperk zonder social media. Het is een vooral niets missen geworden in plaats van werkelijke interesse in de ander hebben.


Stine Jensen weet dit alles in duidelijke taal te verwoorden. Een boekje dat stemt tot nadenken.
In feite zou meer oprechte aandacht voor elkaar iedereen goed doen.


Stine Jensen (1972) is geboren in Denemarken, maar groeide op in Nederland. Ze studeerde filosofie en literatuurwetenschap in Groningen en werkt als criticus en columnist voor NRC Handelsblad.


ISBN 9789059654839 | Paperback | 64 pagina's | CPNB/Hollands Diep | 4 januari 2019

© Dettie, 13 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER