Non-fictie jeugd

Stine Jensen

http://www.stinejensen.nl

 

altLieve Stine, weet jij het?
Stine Jensen


Het zijn vragen die kinderen bezig houden: Waarom lieg ik? Wie zijn mijn echte vrienden? Mag ik wraak nemen? Wat is goed of slecht?


Deze vragen zijn er een paar van de in totaal twintig vraagstukken die in dit boek behandeld worden.
De opzet is erg leuk en aansprekend: als het boek voor je ligt zie je een brievenbus op de omslag - een echt gat zit er in! - waar achter je een berg brieven ziet liggen. Iedere vraag is een vraag uit een brief, als zouden ze echt zo gesteld zijn aan de schrijfster.
Het zou gemakkelijk kunnen natuurlijk, lieve Stine is een verwijzing naar Lieve Loesje of hoe die vraagbakens in de bladen ook heten. De manier waarop Stine antwoord geeft is lijkt er ook op. In de vorm van een persoonlijke reactie op de brief, bespreekt ze het betreffende vraagstuk.


Wat is goed en wat is slecht? Kan ik ook bevriend zijn met een crimineel?
Hoe komt het dat een Turk het gedrag van een Nederlander afkeurt? Of andersom... Waarom denken anderen dat ik een somber mens ben als ik graag zwarte kleren draag? Is het nou echt zo gek dat ik als meisje graag met jongens voetbal?
En: als ik straks naar de middelbare school ga, moet ik dan bij een groep gaan horen, skater of nerd zijn? En als ik mezelf wil zijn, hoe doe ik dat dan?


De antwoorden van Stine Jensen zijn duidelijk. En tegelijk ook niet. Want filosofische kwesties zijn nu eenmaal niet zo zwart-wit. Het blijft toch zo dat je je eigen keuzes moet maken.
Het feit dat je bijvoorbeeld bij Facebook niet kunt aangeven of je een bericht of foto ‘niet’ leuk vindt, is een manipulatie van de kant van de social media. Zij stimuleren positiviteit. Maar mensen zijn natuurlijk niet alleen maar positief, niet alles is leuk. Een mens moet leren om zijn eigen geluk zelf te bepalen, niet afhankelijk te zijn van de ander. Als je alleen maar bezig bent met hoe anderen over je denken, waar blijft je eigen ik dan?
Denk daar maar eens over na...


Dat is wat dit boek doet. Geen kant en klare oplossingen, want zo is het leven nu eenmaal niet. Stine Jensen beantwoordt de vragen zodanig dat er meerdere mogelijkheden zijn. Aan de hand van wat de echte filosofen al zeiden laat ze kinderen nadenken over hun eigen invulling van hun leven.


Je kan aan de hand van de inhoudsopgave voorin bepalen welke vraag je op dat moment interesseert, dat is handig. Om het geheel te verlevendigen staan er leuke illustraties in, en het lettertype is ook anders dan anders.  Voor meer ga je naar de website: http://www.lievestine.nl


ISBN 9789020621075 | Hardcover | 128 pagina's |Uitgeverij Kluitman| april 2014
Illustraties van Sverre Fredriksen Leeftijd 10+

© Marjo, 20 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER