De bovenkant van Nederland
Karel Tomeï
De fotograaf Karel Tomeï heeft al eerder fotoboeken met luchtfoto's van Nederland gepubliceerd, dit is het vierde boek.
In zijn voorwoord meldt hij dan ook dat hij vreesde dat je onwillekeurig op een zeker dag uitgekeken zal raken. Het kan niet anders of vroeg of laat is het verrassingselement weg, veronderstelde hij. Maar niets is minder waar.
Landschappen en steden blijken sinds de vorige vlucht veranderd en dat soms op een behoorlijk ingrijpende manier. Een woonwijk of park kan zomaar verdwenen zijn, over een rivier kan een nieuwe brug liggen. Aan de kust wordt een zandplaat gestort waardoor de kustlijn sterk is veranderd. Kortom, niets van 'weer hetzelfde'.
De fotograaf vind het opvallend dat in Nederland alles zo geordend is, zelfs boerderijen zien er netjes uit. Zo gauw je de grens overvliegt verandert de structuur.
Ook komt er tegenwoordig meer kleur in de architectuur, strandhuisjes waren altijd wit nu zie je, vooral in Zeeland, de meest wilde kleuren.
Maar wat ook nieuw is, is de digitale fotografie. Bij het maken van een goede foto is het de kunst het eindresultaat al te zien voordat je de sluiter indrukt. Het gaat erom dat het beeld wat je in je hoofd hebt en de foto met elkaar kloppen. Maar moest je vroeger eerst foto's ontwikkelen om te kijken of de foto geworden was wat je wilde, nu kun je gelijk het resultaat zien.
Het resultaat van de vluchten boven Nederland en, ook belangrijk, het samenspel van de piloot en fotograaf is in dit boek te bekijken.
Het boek voelt prettig aan, de kaft is zacht... alsof het met een beetje lucht gevuld is. Apart idee voor een boek met luchtfoto's!
In het boek zijn de foto's ingedeeld naar provincie, te beginnen bij Friesland, te eindigen bij Limburg. Omdat het luchtfoto's zijn krijg je een heel andere kijk op gebouwen en landschappen. Bij Friesland zie je een prachtige foto van schaatsers, het ijs is veelvuldig gebruikt en vol met krassen en krullen van de schaatsen. De foto van het streekdorp Zandbulten geeft goed de geordendheid in Nederland weer. Alles is keurig in vakken verdeeld.
Bij de foto's van Groningen zie je dat het Groninger museum zelfs aan de bovenkant gedacht heeft. De daken zijn ook als een kunstwerk beschilderd. Prachtige foto! De Reitdiephaven is een voorbeeld van de genoemde felle, vrolijke kleuren die tegenwoordig meer en meer gebruikt worden in Nederland. De huizen zijn warmgeel, hemelsblauw, warmrood, dieporanje etc. De naam van het kunstwerk 'Natte Ogen' begrijp je pas goed als je de foto in dit boek gezien hebt. Van Drenthe zijn voornamelijk heel veel prachtige natuurfoto's te zien.
Van Overijssel toont de fotograaf eveneens natuurfoto's maar ook een heel mooie foto van Stadshaard warmtecentrale voor wijk Roombeek, Enschede. Het gebouw is ontworpen door Hugo Kaagman en lijkt beplakt met Delfts blauwe tegels. Heel bijzonder om te zien.
Van provincie Gelderland is de foto met geplagde heide op de Hoge Veluwe schitterend. Het lijkt alsof iemand enorme Chinese tekens heeft geschreven. En zo wordt iedere provincie van bovenaf bekeken. Erg mooi is de foto van Het confettihuis in Utrecht en ook de foto van Volkstuinen in Moerdijk. De tuinen zijn zeshoekig en lijken op een prachtig groene patchwork deken.
Maar eigenlijk zijn alle foto's prachtig om te zien. Fraai boek.
(Tomeï heeft ook een gelijknamige app ontwikkeld. De bovenkant van Nederland-app is in de AppStore als een gratis lite versie en een uitgebreide betaalde versie te downloaden.)
ISBN 9789055948178 Gebonden met foam | 320 pagina's | Kleur: fc | Taal: Nederlands en Engels | Afmetingen: 16x16 cm | Scriptum november 2011
© Dettie, 22 november 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!