Non-fictie

Karine Hoenderdos & Hanno Pijl

http://www.foodlog.nl/profiel/28/

http://keerdiabetesom.nl/testimonial/prof-dr-hanno-pijl/

 

Diabetes type 2?
Maak jezelf beter
Hindoestaanse editie

Karine Hoenderdos & Hanno Pijl


Nee, dit boek is niet het zoveelste boek over wonder- of crashdiëten. Het is wel een boek over minder koolhydraten eten en waarom dat beter is voor mensen met diabetes 2. Het frappante is dat al in 1917 de Amerikaanse arts Elliott Proctor opmerkte dat obesitas een belangrijke factor was voor het krijgen van diabetes type 2. Zijn dieetadvies was toentertijd al dat de inname van koolhydraten beperkt moest worden. Brood etc. werd in de ban gedaan. Het dieet was  jarenlang de richtlijn voor mensen met diabetes 2.  Door de ontwikkeling van geneesmiddelen echter verdween de noodzaak van het dieet, een pilletje hief de noodzaak van het koolhydraatarm eten op.


Nadat de voornaamste focus van de artsen werd verlegd naar de vermeerdering van hart- en vaatziekten werd de aandacht gericht op vet- en zoutarm eten ook voor mensen met diabetes 2. Maar inmiddels komt men daar op terug, de tijden zijn veranderd, op het belang van gezond eten komt steeds meer nadruk te liggen en een koolhydraatarm dieet blijkt zeker aan te raden voor mensen met diabetes. Het maakt dat het gebruik van insuline en medicijnen sterk verminderd. Het is zelfs zo dat diabetes type 2 te voorkomen en soms zelfs geheel te genezen is door deze andere leefstijl.


Diabetesdeskundige professor Hanno Pijl van het Leids Universitair Centrum is met name geïnteresseerd in de rol van voeding bij het ontstaan en behandelen van diabetes type 2 en heeft samen met Karine Hoenderdos (vakgebied diëtiek) het boek Diabetes tyoe 2? Maak jezelf beter samengesteld. In dat boek begeleiden zij de mensen met diabetes 2 naar een gezonder leven met minder koolhydraten.
Dit doen zij in tien stappen. Elke stap vormt een hoofdstuk van het boek. Aan het eind van elk hoofdstuk vatten zij de inhoud nog even kort samen.


In de hoofdstukken, zoals bijvoorbeeld hoofdstuk 1,  wordt o.a. duidelijk uitgelegd waarom het gebruik van bepaalde stoffen, zoals frisdrank, suiker, snoep, koek, gebak etc.,  niet goed voor je is en begeleiden ze je middels een stappenplan naar het verminderen van die stoffen.
En in de overige hoofdstukken is er o.a. aandacht voor bewegen. Er wordt verteld waarom het goed is en wat voor - positief - effect het heeft op diabetes 2.


Ze vertellen ook duidelijk waarom er juist wèl volvette producten gebruikt worden - wat voor veel mensen vreemd aanvoelt omdat het hen zo ingeprent is vooral magere producten te eten. Maar in tegenstelling wat iedereen denkt is het niet slecht voor je hart.


"De combinatie van weinig koolhydraten en veel vetten is juist goed.  Bij veel mensen met diabetes daalt het cholesterolgehalte juist als ze hun voeding aanpassen. En dat geld ook voor triglyceriden in het bloed, ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten. [...] Als je de koolhydraten sterk verminderd hebben de verzadigde vetten geen schadelijk effect."



Het frappante is dat als je koolhydraatarm eet,  je totaal geen honger meer hebt. Je voelt je verzadigd, waardoor de 'lekkere trek' ook verdwijnt.


Na deze uitgebreide uitleg beginnen vanaf pagina 105 de koolhydraatarme recepten.  Mensen die nog huiveren om koolhydraatarm te gaan eten zouden echt eens in dit boek moeten kijken om te zien wat ze allemaal wel mogen eten.


In tegenstelling tot het eerste boek is in dit boek aangepast aan de Hindoestaanse eetgewoontes en cultuur. Het blijkt namelijk dat Hindoestaanse mensen meer aanleg voor diabetes 2 hebben. Er wordt verteld wat ze beter kunnen dan rijst, dahl etc. Ook veel recepten zijn aangepast aan Hindoestaans eten. Het water loopt je in de mond!


De schrijvers benadrukken dat alles wat zij in dit boek schrijven wetenschappelijk is onderbouwd. Deze manier van eten is veilig en effectief.


Zelf ben ik door het verschijnen van het eerste boek koolhydraatarm gaan eten en ik hoef geen medicijnen meer te slikken! Ik zou mensen die roepen 'ik wil mijn brood, aardappeltje, rijst en pasta niet missen' zo graag willen zeggen dat je het helemaal niet mist. Dat je je veel energieker en prettiger voelt. Dat je beter slaapt, op gewicht blijft of afvalt en het belangrijkste, je bloedsuiker daalt significant en schiet niet meer alle kanten op met als gevolg een lijf dat goed voelt.
Probeer het eens!


ISBN 9789059564053 | Paperback | 192 pagina's | Fontaine uitgevers | januari 2020

© Dettie, 24 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Diabetes type 2?
Maak jezelf beter
Karine Hoenderdos & Hanno Pijl


Als mensen te horen krijgen dat ze suikerziekte (diabetes) hebben dan begint er vaak een hele puzzeltocht. Hoe kun je er een gewoon leven mee leiden? Kun je dan nog wel alles? Wat gebeurt er als je bloedsuikerwaarde te hoog is of te laag? Wat mag je wel en wat mag je niet eten? Waar moet je op letten? Kortom, het is best moeilijk om uit te vinden wat goed en niet goed is voor je lijf. En het is dan erg prettig als je het een en ander uitgelegd wordt over hoe je het best met Diabetes 2 om kunt gaan. 

Toen ik zelf te horen kreeg dat ik diabetes type 2 had - een bijwerking van een toen helaas noodzakelijke hoge dosis prednison - zou ik wat dat betreft erg blij zijn geweest met dit boek want er komt zoveel informatie op je af dat je nauwelijks door de bomen het bos meer ziet.
Hanno Pijl - hoogleraar diabetologie en internist aan het Leids UMC met als specialisme diabetes 2 -  en Karine Hoenderdos - diëtist en journalist - vertellen namelijk in heldere en begrijpelijke taal  over hoe te leven met diabetes 2, vroeger ouderdomssuiker genoemd omdat het vaak pas op latere leeftijd ontstond. Hoewel het tegenwoordig steeds vaker ook bij vrij jonge volwassen of kinderen wordt geconstateerd.


De auteurs geven ons informatie over wat diabetes 1 en 2 is. In het geval van diabetes 1 maakt het lichaam heel weinig tot geen insuline meer, mensen met diabetes 1 moeten vaak insuline spuiten.  Bij diabetes 2 neemt, kort gezegd, de insulineproductie langzaam af waardoor de bloedsuikerconcentratie hoger wordt. Hoe het kan dat de een wel diabetes 2 krijgt en de ander niet blijft nog een raadsel maar wel staat vast dat andere leef- en eetgewoontes vaak enorm helpen om de bloedsuikerwaarde weer stabiel en goed te krijgen. Dat is belangrijk omdat er anders heel vervelende complicaties kunnen optreden. Voorheen werd vooral gehamerd op bewegen, afvallen en magere producten gebruiken enz. Maar in dit boek wordt uitgelegd waarom die manier van eten niet bijdraagt aan een stabiele en lage bloedsuikerwaarde, in tegendeel het helpt nagenoeg niets.


"Het draait in dit boek om het aanpassen van vaste gewoontes. Aangezien de mens een gewoontedier is, valt dit soms niet mee." Waarschuwen de schrijvers ons.  Maar ze helpen ons graag daarbij. Daarom is het boek ingedeeld in 10 stappen "omdat het gemakkelijk is om stap voor stap gewoontes aan te passen dan om alles in één keer om te gooien." Zo kunt je ook zelf bepalen hoeveel tijd je neemt voor de te nemen stappen. Zelf hanteren ze één week voor elke te nemen stap maar je kunt er ook langer of korter over doen.


Het zijn vooral stappen rond de eetgewoontes die genomen moeten worden. Wat ik zelf erg prettig vind is dat ook heel duidelijk uitgelegd wordt waarom het belangrijk is dat je die stappen neemt. Bij schrappen met snelle suikers wordt bijvoorbeeld verteld wat snelle suikers zijn, wat ze in je lijf doen en ook waarom je ze helemaal niet nodig hebt, sterker nog je zult je veel prettiger voelen zonder die snelle suikers. Aan het eind van elke stap staat in een apart, gekleurd kadertje een korte samenvatting, wat heel handig is. 
Het boek geeft enorm veel praktische tips, recepten en ervaringen van mensen met diabetes.


De nadruk ligt dus grotendeels op het eten. Geen suiker meer en een stuk minder koolhydraten, maar ook geen magere producten meer, maar volle melk, volle yoghurt, roomboter enz. vetten en eiwitten zijn namelijk goed voor mensen met diabetes 2.
Ook over het waarom van deze stappen wordt de reden verteld. Verhelderend vond ik het gedeelte over de invloed van koolhydraten en waarom zij maken dat mensen met diabetes 2 zo moeilijk afvallen en vaak zo'n dikke buik hebben.
Je mag zelf bepalen hoeveel koolhydraten je wilt gebruiken maar een beperking is wel  hard nodig. Het bijzondere is dat je hongergevoel minder wordt als je deze stappen volgt. Je bent eerder verzadigd. Bovendien komt je lijf beter in balans.


Eigenlijk weet je wel dat het beter is als je meer beweegt een regelmatig leven leidt met zo min mogelijk stress, maar dat schiet er vaak bij in en stress is niet altijd te voorkomen. Hoe je dat allemaal mogelijk beter aan kunt aanpakken komt ook aan bod in dit boek. Evenals de lastige situaties zoals etentjes, verjaardagen, vakanties en dergelijke worden besproken én ook hoe te handelen als mensen vervelend doen over je nieuwe eetgewoonte en leefregels. (Ja die zijn er ook!)


In het boek staan ook een flink aantal erg smakelijke recepten voor ontbijt, lunch, diner en dessert. Waarvan ik er al een paar gemaakt heb, zoals het heerlijk yoghurtijs en spinazie met kip en paprika. Achterin het boek staan ook nog verwijzingen naar websites over diabetes en andere boeken over dit onderwerp.

Je zou bijna gaan juichen zoveel goeds is over de inhoud van dit boek te melden, maar er zijn wel enkele puntjes van aandacht.
Wat ik bijvoorbeeld mis in dit boek is een helder overzicht van etenswaren die aan of af te raden zijn. Er staat een kort lijstje van aan te raden, minder vaak te gebruiken en liever niet gebruiken etenswaren in het boek. Maar dit had van mij wel een stuk uitgebreider gemogen. Wat bijvoorbeeld te doen met zoet-zure augurk? Of suikervrij snoep met een heel laag koolhydraatgehalte? Of bijvoorbeeld 10 granen beschuit? Kan dat net als vezelrijke crackers wel of niet? Ook vroeg ik me af hoe mensen die sporten of veel of meer gaan bewegen het kunnen stellen met minder koolhydraten? Vangen de vetten en eiwitten dat dan op?  Wat moet je doen in dergelijke gevallen? Ook vroeg ik me af hoeveel vetten en eiwitten je sowieso dagelijks minimaal moet eten om het gemis aan koolhydraten op te vangen?


De recepten zijn heerlijk maar de weekrecepten maar voor iemand die werkt of bij mensen met een gezin met jonge kinderen lijken me lunchgerechten als zelfgemaakte courgettesoep, thaise kippensoep, pittige makreelsalade, herfstsalade met biefstuk en paddestoelen niet erg realistisch. Daar is waarschijnlijk geen tijd of geld voor.
Ook de ondertitel Maak jezelf beter vind ik misleidend. Je zal je mogelijk beter voelen maar voor zover ik weet kun je niet genezen van diabetes 2.


Maar dat neemt niet weg dat het boek me zo enthousiast wist te krijgen dat ik inmiddels deze week begonnen ben met de 10 stappen, suikervrij at ik al jaren maar nu ben ik ook minder koolhydraten gaan gebruiken, dus geen aardappelen, pasta of rijst bij het eten en vezelrijke crackers in plaats van brood maar wel aan de roomboter en dergelijke en dat is zeker geen straf. Ik heb absoluut geen honger en voel me er goed bij. Vooral na het avondeten is het eeuwige duf en suf voelen zo goed als weg. Het bewegen moet ik nog opgevoerd zien te krijgen maar dat is lastig, maar een stappenteller is in bestelling. Ik doe mijn best in ieder geval. Ik ben wel heel benieuwd hoe dit verder uitpakt.


Gesteld wordt dat je wel altijd even de huisarts  moet raadplegen want de verandering in leef- en eetstijl kan maken dat de medicatie aangepast (meestal minder medicijnen) moet worden.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789059566651 | Paperback | 192 pagina's | Fontaine uitgevers | NUR 443 | juni 2016

© Dettie, 4 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER