Non-fictie

Katharina Kunter

altOostelijk Duitsland, land van Luther, Goethe en Bach
Katharina Kunter


Wat wil je: informatie over de drie beroemdste Duitsers? Dat staat in dit boek. Genoeg om geïnteresseerd te raken en meer te willen lezen. Genoeg om niet te staan tollen bij een enorme hoeveelheid feitjes en weetjes.
Maar misschien wil je gewoon op reis naar het gebied waar deze drie mannen toevallig geboren en getogen zijn, en waar ze hun leven grotendeels hebben gesleten.
Dan heb je meer aan een boek waarin routes, wandelingen staan vermeld en waar je informatie kunt vinden als: op de Markt vind je op nummer 4 het huis van de schilder Lucas Cranach, met een summiere uitleg over Cranach.
Het onderhavige boek kun je op alle twee de manieren gebruiken. En er is meer: achtergrondinformatie over het deel van Duitsland zoals het toen was en zoals het nu is.


Na de val van de Muur in 1989 kwamen ook de Oost-Duitsers tot het besef dat ze heel veel cultuur te bieden hadden. Onder het communistische regime was het niet aan te raden om daar aandacht aan te besteden. Cultuur was net zo min als godsdienst gewenst, de mens had dat niet nodig.
Maar na 1989 werden veel cultuurschatten opnieuw tot leven gewekt. Ruïnes en vervallen monumenten opgebouwd. Steden werden weer aantrekkelijk, en dus een trekpleister voor toerisme.
Zo zijn vooral Luther, Goethe en Bach wederom tot leven gekomen in de nieuw gevormde deelstaat Thuringen.
Katarina Kunter vertelt over hun leven en verbindt daar meteen de plaatsen aan, die we nu nog kunnen gaan bezoeken.
Er zijn wandelroutes, er zijn verhalen over de geschiedenis, natuurlijk vooral ook over de val van de muur en de restanten daarvan.


Ik heb er veel van opgestoken, want ik wist helemaal niet dat Goethe eigenlijk von Goethe heet, en dat hij veel meer was dan schrijver/dichter. En helaas blijken Luthers stellingen helemaal niet aan de beroemde kerkdeur van Wittenberg gehangen te hebben. Waar wel,  dat weet men niet, als ze al gehangen zijn. Maar dat was in die tijd wel gebruikelijk las ik.
In een reisgids hoort ook te staan wat de gewoontes zijn van het betreffende land. Wat men eet, en wat voor nijverheid er te vinden is.
Ook dat vind je allemaal in dit rijk geïllustreerde boekje, dat een reisgids is, maar toch wel een heel bijzondere.


ISBN 9789021142692| paperback | 228 pagina's | Meinema | 2011

© Marjo, 7 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER