Non-fictie

Koert Lindijer

http://koertlindijer.nl

 
Bittereinders


Koert Lindijer is journalist in Oost Afrika, waar hij al jaren woont en werkt. Het reizen en de onrust zit hem in het bloed, en vanuit die onrust verklaart hij zijn liefde voor en verbondenheid met de nomadenvolken in Afrika waarin hij diezelfde drang naar reizen en vrijheid herkent.
In dit boek volgt hij (deels) de voetsporen van de Engelse ontdekkingreiziger Wilfred Thesiger, die zo n zelfde fascinatie koesterde.


Het boek begint met een verslag van een ontmoeting met Thesiger, (die inmiddels overleden is).
In het begin wordt Thesigers spoor nog wel genoemd en gevolgd, maar in de loop van het boek word het toch meer een op zich zelf staande reis door de verschillende landen van Oost Afrika waar Nomadenvolken leven..de Samburu's en Masai in Kenia, de Tamasheqs in Maili, de Karimojongs in Uganda en de Nomadenvolken in Somalie.
Centraal bij al die volken staat steeds het spanningsveld tussen de oude tradities, normen, waarden en levenswijzen van de Nomaden-stam, waar verbondenheiden collectiviteit, (letterlijk samen leven wonen eten , slapen, koken, zonder persoonlijk bezit) voor alles gaat en het moderne leven waarin andere normen, waarden, belangen en besturingsvormen gelden, maar die bijna onvermijdelijk is. Al was het maar omdat bijvoorbeeld onderwijs de kansen voor de nieuwe generatie enorm bevorderd, terwijl het tegelijkertijd bijna de ontworteling van het gezag van de stamoudsten en de tradities in zich bergt.
Lindijer beschrijft dit proces beeldend, en is vooral op zoek naar een vorm waarin beiden kan..een vorm waarin Nomadenvolken hun tradities niet verliezen maar wel stand kunnen houden in deze 21 eeuw.


Ik vond dit het een boeiend boek, erg mooi uitgevoerd ook (prachtige foto s van Petterik Wiggers) maar al lezend had ik een beetje last van het feit dat ik zijn vorige boek over dit onderwerp (Een kraal in Nairobi) nog mooier vond. Daarin beschrijft hij zijn vriendschap met een Lemelen, een jonge Masai- krijger die deels bij hem in de stad woont en deels in een Nomaden gemeenschap (kraal). Dat boek beschrijft dezelfde dilemma s maar zit wat dichter op je huid, daar kun je het bijna voelen en ruiken, en komt de verscheurdheid van die jonge generatie Nomaden veel persoonlijker in naar voren.
Desalnietemin is Bittereinders wel een aanrader voor de liefhebbers van dit genre omdat het een breed beeld geeft van de verschillende Nomadenstammen in verschillende omstandigheden in Oost Afrika.
Je herkent de journalistieke hand van Lindijer, hij heeft een heldere stijl en vertelt boeiend, betrokken en van binnen uit.


 ISBN 9045005557  Bindwijze Paperback 223 pagina's Uitgever Atlas september 2003

© Wil, 25 juli 2005

Reageren? Klik hier!