Knagende vragen
over alledaagse verschijnselen
Bram Vermeer
Op het weblog van Bram Vermeer staat te lezen:
--
"Waarom hebben mannen tepels? Waarom lusten kinderen geen groente? Waarom zijn vrouwen eerder dronken dan mannen? Waarom is snot lekker? Allemaal vragen die beginnen met verwondering over de gewoonste dingen in het leven. Wie heeft zich niet een keer, liggend op een grasveld, afgevraagd waarom wolken er zo bloemkoolachtig uitzien?
Meer dan een decennium verzorgde ik de rubriek Knagende Vragen in het weekblad Intermediair. Dit najaar verschijnt een bundeling van de boeiendste vragen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het boek geeft de wetenschappelijke achtergronden van honderden alledaagse verschijnselen. Soms zit achter een simpele vraag een hele wetenschappelijke studie. Geregeld zijn wetenschapper het ook oneens over simpele kwesties of hebben ze er nog nooit over nagedacht. Maar altijd zijn de kwesties in dit boek helder en voor iedereen aansprekend opgeschreven.
Ik neem de lezer daarbij mee op mijn zoektocht naar antwoorden. In mijn keuken en op straat doe ik simpele proefjes om alledaagse verschijnselen te begrijpen. Ik maakte eerder al een andere vragenboek, maar dit nieuwe boek is dikker en nog spannender!"
--
Eigenlijk is aan het bovenstaande weinig meer toe te voegen. Daar staat precies wat in het boek te vinden is.
Zelf vond ik de verklaring op de vraag "Waarom zijn de aderen die je op je polsen ziet blauw? Bloed is toch rood? erg bijzonder. Ik begrijp nu ook de uitdrukking 'blauw bloed hebben' beter...
"Wonderlijk genoeg zien we de donkerrode aderen onder onze huid als blauw. Dat komt door reflecties in de huid. Blauw licht wordt meer gereflecteerd dan rood. Hoe blanker de huid, hoe beter de bloedbanen te zien zijn en hoe blauwer ze eruitzien. Daarom wortd blauw bloed met adel geassocieerd. Tot midden vorige eeuw werkte een groot deel van de bevolking op het land, met gebruinde lichamen als gevolg. De adel bracht een groot deel van de dag door in de schaduw. Het gevolg was een blanke huid en dus blauw bloed."
Het boek is ingedeeld, naar onderwerp, in 24 hoofdstukken. Zoals bijvoorbeeld Natuurverschijnselen, Vrouw en man, Meten en tellen, Bier na wijn, Reinheid enz.
Sommige dingen zijn leuke weetjes andere dingen zijn heel interessant om te weten, bijvoorbeeld:
Waarom worden handdoeken niet gewassen verkocht? (Ze drogen pas goed na een aantal keren wassen) Omdat het een milieuprobleem geeft in de industrie, maar thuis mag het op kleine schaal wel. Daarom laten de producenten ons dat thuis doen, zodat zij niet met het afvalprobleem zitten.
Het is een erg prettig boek zowel qua inhoud, uitvoering als vormgeving.
Je zou met de vragen in dit boek makkelijk met een stelletje vrienden of familieleden een quiz kunnen houden en nog heel veel leren ook!
Bram Vermeer (1962) is zelfstandig wetenschapsjournalist. Hij publiceerde de afgelopen 25 jaar over uiteenlopende technische onderwerpen voor NRC Handelsblad, Intermediair en vele vakbladen. Hij levert bijdragen aan boeken en tv-producties. Voor Nieuw Amsterdam schreef hij Zelfdenkende pillen en andere technologie die ons leven zal veranderen.
ISBN: 978 90 468 0635 7386 Paperback 368 blz. Uitgeverij Nieuw Amsterdam Verschenen: 15 oktober 2009 Tekeningen: Rhonald Blommestijn
© Dettie, oktober 2009
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER