Non-fictie

Ilja Gort

Château Slurp
Levensgenieten voor gevorderden
Ilja Gort


Al jaar en dag ben ik fan van Ilja Gort. Dat begon met zijn boek Het Merlot Mysterie (2008) wat ik een erg prettig geschreven boek vond. Daarna volgde ik zijn maandelijkse belevenissen via  http://www.slurp.nu Als altijd staan daar opgewekte en bijzondere berichten over zijn leven in Frankrijk op. En nu ligt zijn zevende boek Château Slurp voor me. Net als zijn site is het boek uitstekend verzorgd. Hardcover met leeslint en boordevol fraaie foto's. Op de flaptekst staat onder andere te lezen:

"Ilja Gort kocht achttien jaar geleden een wijnkasteel. Hij had geen flauw benul van wat hem boven het hoofd hing. Hoe maak je eigenlijk wijn? Hoe houd je een 13- eeuws chateau in bedrijf. Is het mogelijk om 'Fransen' aan het werk te krijgen?
Inmiddels is hij zelf half-Frans en heeft hij een bloeiend wijnbedrijf neergezet."


Ilja Gort de man met de vrolijk gekrulde snor, de alpinopet en de rode zakdoek waarvan een punt altijd uit de kontzak van zijn spijkerbroek hangt, vertelt in dit boek over het zijn belevenissen in La douce France.
Het maken van wijn en alle bijkomende werkzaamheden beslaan een groot deel van zijn leven en derhalve ook dit boek. Het begint met de druivenpluk waarvoor, zoals elk jaar, ca. dertig Hollandse mensen met plezier naar Frankrijk komen. Ze strijken met hun tenten neer in de kasteeltuin en dan begint het zware maar voldoening gevende werk. Voor de speciale wijn 'Cuvée Troismille' worden de druiven van de daarvoor geselecteerde druiventrossen met de hand van hun steeltje getrokken! Doorheen het boek kunnen we via foto's het hele proces volgen; van het plukken, maken van vaten tot het vaten vullen, wijn proeven, bottelen etc. Elke stap blijft spannend, hoe zal de wijn zich ontwikkelen? Hoe zal hij smaken? Zoals altijd is er de twijfel en zoals altijd is er de opluchting als de wijn goed is.


Naast het leven als wijnboer blijft er soms ook tijd over om uitstapjes te maken en daarin zien we Ilja Gort op zijn best. Hij weet altijd wel een of ander semi-verlaten dorpje op te sporen waar hij neerstrijkt in een onooglijk restaurantje met soms dito serveersters maar waar hij, vaak tot zijn verrassing, fantastisch eten krijgt. De verhalen en foto's daarover zijn kostelijk kijk- en leesvoer.
Ook het verhaal en foto's rond de aanschaf van de kippen die inmiddels rond zijn kasteel scharrelen is hilarisch. Ilja heeft een komische, droge en laconieke manier van vertellen.
Maar het aantrekkelijkste van het boek is, dat Ilja Gort de kunst verstaat om elke dag te genieten van wat de dag hem brengt en daar ook nog eens erg leuk over kan vertellen. Hij staat met stip op nummer één wat levensgenieten betreft. Dat maakt het boek - en zijn site -  ook zo aantrekkelijk.
Ondanks de prachtige uitvoering en vele kleurenfoto's is het boek niet duur dus vanwege de prijs hoef je de aanschaf niet te laten. Het is een echte aanrader voor de wijnliefhebber maar ook al ben je dat niet dan is het nog een zeer prettig boek om te lezen.
Het is 272 pagina's lang puur lees- en kijkgenot.


ISBN 9789400502277 Hardcover met leeslint 272 pagina's Uitgeverij Lev. november 2012

© Dettie, 12 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER