Non-fictie

Denise Bloemen & Inge Maassen

http://www.markkreation.nl

 

Bewust Beter Bewegen
illustraties: Mattijs Mark van Katwijk
tekst: Denise Bloemen en Inge Maassen


'Soms kom je mensen tegen die iets hebben wat je niet iedere dag tegenkomt. Een bepaalde vitaliteit, levenslust, sprankeling, of onweerstaanbaar charisma. Het maakt hen aantrekkelijk of bijzonder, alsof ze een geheim koesteren dat van ongekende waarde is. Een geheim dat niet in woorden te vangen is.'


Zo'n mens is Denise Bloemen, geboren in 1935,  die rond haar dertigste jaar te horen kreeg dat ze de ziekte van Scheuermann had. Ze zou toenemend last van haar toen al zeer pijnlijke rug krijgen en langzaam krom groeien. Ze besloot dat ze dat niet af zou wachten en ging aan de slag. Ze kwam na een lange zoektocht uit bij de oeroude technieken van Healing Tao. Fysiotherapeute zijnde had ze natuurlijk al wel kennis van het menselijk lichaam en het functioneren van de spieren. Maar het frappante is dat ze ontdekte dat ze niet de spieren het werk moest laten doen, maar dat ze haar beweging vanuit het skelet moest beginnen. Dus alleen die spieren aanspannen die voor een beweging nodig waren.

Het bleek een openbaring, de spieren werden zo op een heel andere manier gebruikt en ook de gewrichten, inclusief de gewrichten van de wervelkolom openden zich waardoor Denise Bloemen zich veel energieker voelde met als prettige bijkomstigheid dat de pijn verdween. Uiteindelijk ontwikkelde ze een eigen methode die uitstekend bleek te werken om haar lijf soepel en recht te houden. Op een website zegt Denise.


"De natuur heeft mij een handje geholpen door mij te confronteren met ernstige, in mijn jeugd ontstane, rugproblemen en mij een reden gegeven met mezelf te gaan experimenteren. Door mijn spieren te ontspannen, mijn gewrichten open te maken en elke beweging te beginnen in mijn skelet, werd ik pijnvrij."Inge Maassen, zelf leerkracht Healing Tao, ontmoette Denise Bloemen en was verbaasd over haar innerlijke kracht en vitaliteit. Zij wist na lang aandringen Denise Bloemen over te halen samen een boek te schrijven zodat meerdere mensen kennis kunnen maken met de methode van Bloemen.

Volgens Bloemen zijn mensen zich bewust van hun spieren maar niet bewust van de botten die onder die spieren zitten.
Door middel van eenvoudige oefeningen kun je zelf ook ontdekken dat de huid en spieren als het ware als een jas om het skelet zitten. Bijvoorbeeld door de huid over je ribben heen en weer te bewegen met je handen of als een hond je lichaam schudden. (wat overigens nog niet eens zo makkelijk is)

In feite komt het er op neer dat je leert je spieren te ontspannen en jouw skelet de ruimte te geven. Door spieren aan te spannen trekken de botten van een gewricht teveel naar elkaar toe.
Een bijzondere ervaring is bijvoorbeeld het uitrekken van de armen door je voor te stellen dat ze een soort telescoop zijn. Je voelt ruimte ontstaan in je schoudergewrichten, ellebogen, polsen, vingerkootjes en dat voelt erg prettig. Het geeft letterlijk lucht.


Omdat ik zelf weinig energie heb en altijd op zoek ben naar een goede methode om zonder extreem energieverbruik toch je lijf soepel te kunnen houden was ik erg nieuwsgierig naar deze methode. Vaak als ik meende wat gevonden te hebben werkte het averechts. Daarom ben ik heel voorzichtig begonnen met de oefeningen uit dit boek en die verlopen tot nu toe prettig. Het is wennen, het is een andere manier van denken en met je lijf omgaan, maar je voelt wel dat de oefeningen ruimte geven in je lijf.


Bij elke oefening wordt uitgegaan van het nulpunt en waar dat punt zit en hoe je dat kan vinden wordt uitvoerig uitgelegd. Het boek vormt als het ware een begeleiding naar het ontdekken van je bewegingen met het skelet als uitgangspunt.
Er zijn grondoefeningen die ik nog niet doe omdat deze me vaak teveel energie kosten. Maar de zit en til oefeningen, de oefeningen rond het bekken en heupgewricht etc. voelen goed en kosten geen extreme inspanning. Je wordt je eigenlijk op een andere manier bewust van je lijf en hoe het functioneert. Bijkomend voordeel is dat het een mens ontspant, je haalt als het ware de druk weg uit je lijf.

Bij de oefeningen staan erg leuke en vaak grappige tekeningen van een skelet die de oefeningen uitvoert. Het enige minpuntje dat ik moet noemen is dat de taal soms een beetje ingewikkeld is. Bijv. bij een oefening staat, langzaam lemniscaten draaiend (blz 30) of 'vanuit beide trochanters'.  Denise Bloemen en Inge Maassen zijn bekend met hun vak en de daarbij behorende uitdrukkingen maar voor iemand die niet bekend is het omgaan met je bewustzijn of innerlijke kracht of vanuit je nulpunt werken, kán het wat moeilijk te volgen zijn. Het is soms een kwestie van heel bewust en gericht lezen van wat er staat. Maar het merendeel van de oefeningen zijn goed en helder uitgelegd.
Dit boek vormt een prima uitgangspunt om op een andere manier met je lichaam om te gaan met als verbluffend resultaat een lossere manier van bewegen die de gewrichten zeer ten goede komen.

ISBN 9789082258400 hardcover 100 pagina's Uitgeverij Colophon augustus 2014

© Dettie, 15 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER